Лебедин-Михайлівка: слідами роду Капністів

06 вересня 2019 року учасники та гості наукових читань «Капністи: мистецьке коло козацького роду», що відбулися в Лебединському міському художньому музеї ім. Б.К. Руднєва, відвідали село Михайлівку, яка майже століття була родовим гніздом для однієї з гілок роду Капністів.

Серед учасників заходу: Лебединський міський голова Олександр Бакликов, почесні гості наукових читань та представники роду Капністів – Радіслава Капніст та Лідія Котова з міста Харкова, музейники з Лебедина, Охтирки, Сум, історики, краєзнавці та дослідники. В Михайлівці вони мали змогу побачити сучасний стан місця, де колись знаходився неймовірний палац з парком та послухати розповіді про його багату  історію.

Зберігся опис цього грандіозного палацу, який весною 1914 року відвідав Григорій Лукомський («Михайловка» – усадьба графа А.В. Капниста», журналъ «Столица и усадьба», 1916 г).

Мовою оригіналу: «…полно неожиданностей бываетъ  приближеніе къ неведомой, впервые посещаемой усадьбе. Вызываетъ восторгъ вдали белеющаяся колоннада. Опытный глазъ различаеть сразу хорошія пропорціи и отъ предстоящаго художественнаго наслажденія волнуется сердце.проехавъ мостъ, отчетливо уже можно оріентироваться въ распланировке усадьбы: она расположена у подножья холма, тянущагося почти не меняя направленія налево до самаго горизонта, а направо круто поворачивающагося на западъ. Какъ разъ уголъ холма и покрытъ паркомъ, спускающимся къ долине и доходящимъ до реки, приближающейся близко къ холму. Съ левой стороны паркъ и усадьба, справа лесъ, церковь, мельница, – таковъ общій видъ».

  

Цей опис добре знайомий всім учасникам подорожі. Багато з них присвятили велику кількість своїх наукових праць саме представникам цієї династії. І ось, на початку вересня 2019 року вони зібралися в Михайлівці та змогли побачити предмет своїх досліджень – залишки родового маєтку графів Капністів, дехто – навіть вперше. В цьому контексті потрібно відмітити вагомий вклад в дослідження історії та генеології Капністів історика та колишнього Михайлівського сільського голови Віктора Лисянського, чия екскурсія «Михайлівка: слідами роду Капністів» заслуговує на особливу увагу.

І хоча, сам палац не «дожив до наших днів» (в 1918 році його розкрали і спалили), досі стоїть флігель з колонами, де проживала Варвара Василівна Капніст, мати останнього графа. Саме там і почалася екскурсія Віктора Миколайовича.

Вже багато років флігель стоїть із забитими вікнами і дверима, скло частково вибите, виламані двері до підвалу, а поряд з виходом у сад – контейнер зі сміттям. Залишки, колись величної брами та територія поросли бур’янами, а над флігелем нависло сухе дерево. Вигляд сумний… та пані Радіслава не втрачає надії, що колись, на цьому місці буде суспільна будівля (музей чи молодіжний центр), де житиме пам’ять про Капністів.

Своїм фасадом флігель виходив на пагорб, де колись стояла кам’яна церква. Збудована вона була зусиллями статського радника Іваненка та майора Павла Миклашевського, й освячена у 1810 році. Церква мала три престоли, головний – Різдва  Пресвятої Богородиці. Це була велична, хрестоподібна в плані класичного стилю споруда,  розташована була на першій терасі правого берегу річки Псел. Тривалий час старостою цієї церкви був граф Василь Капніст (1938-1910).

На своєму віку  церква  пережила чимало гонінь… В 1930 роках вона була пограбована  і перетворена в сільський клуб. Знову її відкрили в 1941 році, під час окупації, та в 1959 році закрили назовсім. Довгий час у храмі був склад сільського споживчого товариства. Та, в листопаді 1981 року  Церкву Різдва  Пресвятої Богородиці підірвали. Недалеко від церкви був і родовий склеп Капністів.

Свідками цих трагічних подій залишаються козацькі дуби, що й досі ростуть на пагорбі, понад місцем, де був палац Капністів та церква Різдва пресвятої Богородиці. За оцінкою спеціалістів, їх вік перевищує 400 років.

Завершилася ж екскурсія Михайлівкою біля криниці Капністів, чия смачна та, кажуть навіть цілюща, вода щодня у бочці доправлялася до маєтку Капністів та в Лебедин, якщо граф перебував у своєму літньому будиночку (нині будівля сільхозуправління).

  

Цього дня, Капністи та наукові читання знову поєднали Михайлівку і Лебедин, чия спільна історія тісно переплетена та губиться в глибині віків. Сповнені враженнями та приємними емоціями, учасники експедиції висловили припущення, що ще не раз знову зберуться і в художньому музеї, й відвідають Михайлівку, де залишається ще чимало цікавих об’єктів, яких вистачить на повноцінний туристичний маршрут вихідного дня «Лебедин-Михайлівка: слідами роду Капністів».

Художній музей

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *