До уваги осіб, які користуються пільгами

17 квітня 2019 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі», якою затверджено Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі.

Відповідно до постанови процес монетизації пільг розпочнеться з 1 жовтня 2019 року. Паралельно функціонуватимуть дві системи надання пільг у грошовій формі – готівкова і безготівкова.

Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення на підставі даних Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги (далі — Реєстр), розраховуватимуть щомісяця до 20 числа суму пільги виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно із законом, кількості членів сім’ї, які мають таке право відповідно до законодавчих актів, які визначені статтею 51 Бюджетного кодексу України, та з урахуванням встановлених державних соціальних нормативів у сфері житлово-комунального обслуговування.

Пільги у безготівковій формі призначатимуться усім пільговикам в автоматичному режимі, за прикладом безготівкового надання субсидій через Ощадбанк. Для цього АТ “Ощадбанк” вестиме у відповідних автоматизованих системах обліку банку персоніфікований облік пільговиків та коштів, які надходитимуть на рахунок для виплати пільг, для кожного пільговика індивідуально. Після того “Ощадбанк” здійснюватиме переказ коштів на рахунки управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг на підставі договорів, що укладаються між ними та АТ “Ощадбанк”.

За підсумками опалювального сезону суми невикористаних коштів перераховуються з рахунка для виплати пільг на поточні рахунки пільговиків в АТ “Ощадбанк”. У разі відсутності відкритого поточного рахунка в АТ “Ощадбанк” банком відкривається поточний рахунок пільговику на підставі укладеного між Мінсоцполітики та АТ “Ощадбанк” договору.

На кінець календарного/бюджетного року залишки коштів, що обліковуються на рахунку для виплати пільг за обліковими записами пільговиків, не повертаються до державного бюджету.

За заявою пільговика виплата пільги може здійснюватися у готівковій формі з місяця, наступного за місяцем подання такої заяви до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, у якій зазначаються реквізити поточного рахунку, відкритого в АТ „Ощадбанк”.

При цьому громадяни, яким пільга надається у грошовій формі (у тому числі готівковій), зобов’язані щомісяця сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми пільги, перерахованої управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг або виплаченої їм готівкою.

За отриманням інформації про будь-які питання, пов’язані з нарахуванням пільги, пільговики повинні звертатися до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення.

За отриманням інформації про спожиті послуги, нараховані суми за послуги, розмір заборгованості (переплати) пільговики повинні звертатися до управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг.

За отриманням інформації про операції, здійснені за обліковим записом пільговика щодо перерахування коштів управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг, пільговики повинні звертатися до АТ “Ощадбанк”.

Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення мають право у разі потреби перевіряти обґрунтованість видачі та достовірність документів, поданих для надання пільг.

Пільговик зобов’язаний повідомляти структурному підрозділу з питань соціального захисту населення про зміну всіх обставин, які впливають на надання пільг.

Суми пільг, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пільговика, на вимогу структурного підрозділу з питань соціального захисту населення повертається пільговиком до державного бюджету.

У випадку відмови пільговика добровільно повернути суму надміру перерахованої (виплаченої) пільги питання про її примусове стягнення вирішується у судовому порядку.

ВАЖЛИВО! У зв’язку з вищезазначеними нововведеннями просимо жителів міста, які користуються пільгами, терміново звернутися до управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради (м. Лебедин, вул. Л.Батютенка, 55, каб.4) з оновленою довідкою про склад сім’ї та копіями документів, що посвідчують особу усіх членів сім’ї, на яких поширюються пільги (паспорта, ідентифікаційного номеру, свідоцтва про народження дітей).

Відповідно до частини п’ятої статті 51 Бюджетного Кодексу при наданні пільг до членів сім’ї пільговика належать: дружина (чоловік), їхні неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II групи або особами з інвалідністю I групи; особа, яка проживає разом з особою з інвалідністю внаслідок війни I групи та доглядає за ним, за умови що особа з інвалідністю внаслідок війни не перебуває у шлюбі; непрацездатні батьки; особа, яка знаходиться під опікою або піклуванням громадянина, який має право на пільги, та проживає разом з ним.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *