Спостережна комісія підвела підсумки роботи за І півріччя

15 серпня у стінах виконавчого комітету Лебединської міської ради відбулося чергове засідання спостережної комісії, під час якого було підведено підсумки діяльності комісії протягом І півріччя.

Протягом звітного періоду спостережною комісією проведено 6 засідань. У своїй діяльності комісія тісно співпрацює з Лебединським районним сектором філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області, Лебединським відділенням ГУНП в Сумській обл., Лебединською міськрайонною філією Сумського обласного центру зайнятості, управлінням праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Лебединської міської ради, комунальною установою «Відділ освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради», Лебединським міським центром соціальних служб для сім’ї та молоді, громадськими організаціями.

З метою впровадження ефективного механізму взаємодії суб’єктів соціального патронажу осіб, які відбули покарання у вигляді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, чіткого визначення дій органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, закладів, причетних до надання послуг звільненим особам, покращення якості надання послуг, створення умов для подальшої соціальної адаптації таких громадян та інтеграції їх в суспільство проводилися розширені тематичні засідання, під час яких члени комісії та запрошені обговорювали конкретні кроки до розв’язання проблем звільнених осіб, зокрема, щодо медичного обслуговування, працевлаштування, надання соціального супроводу.

Діяльність Лебединського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області протягом І півріччя 2019 року була направлена, перш за все, на дотримання вимог антикорупційного законодавства, здійснення певних видів покарань, щодо засуджених до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, виконання вироків та постанов суду, налагодження взаємодії з органами національної поліції, органами місцевого самоврядування, релігійними та громадськими організаціями міста з метою покращення роботи у службі пробації.

На 01.07.2019 року на обліку в Лебединському районному секторі з питань пробації перебуває 57 осіб, це засуджені до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі та правопорушники.

Протягом звітного періоду по обліках Лебединського районного сектору з питань пробації пройшло 92 особи, з них 11 жінок та 2 неповнолітніх.

Протягом 6 місяців проведено 11 спільних нарад: 8 нарад з Лебединським ВП ГУНП в Сумській області, 3 спільні наради з Лебединським МЦСССДМ та ССД Лебединської міської ради, на яких розглядались питання  стану рецидивної злочинності та зменшення її кількості серед засуджених, які перебувають на обліку, зокрема засуджених дітей, планування та проведення спільних перевірок засуджених, вивчення нормативних документів, що регламентують роботу служб під час виконання їх функціональних обов’язків.

Протягом 6 місяців 2019 року 3 особам, які не виконали обовязки покладені на них судом умовну міру покарання було замінено на реальну, по  ст. 389 ч. 2 та ст. 78 ч. 2 КК України.

Щомісяця відповідно до плану роботи проводяться «Дні соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді» на базі сектору (перший та третій понеділок кожного місяця), де присутній спеціаліст центру, який проводить роз’яснювальну роботу серед молоді, та при необхідності надає соціальні послуги підобліковим.

Після постановки на облік щомісяця дані особи викликаються до  сектору, для проведення з ними профілактичної роботи, з метою недопущення вчинення ними повторних правопорушень у майбутньому, про що свідчать письмові пояснення та довідки профілактичних бесід, які долучаються до особових справ засуджених.

Лебединський районний сектор з питань пробації, тісно співпрацює з Лебединським МЦССДМ, Лебединською міськрайоннною філією СОЦЗ, службою у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради, відділом з питань внутрішньої політики виконавчого комітету Лебединської міської ради, Лебединським ВП ГУНП в Сумській області, громадськими, релігійними організаціями міста та спостережною комісією при виконавчому комітеті Лебединської міської ради. Так протягом січня-червня із зазначеними структурами було проведено ряд заходів: екскурсія до Вознесенського храму з нагоди свята Стрітення, «Без минулого немає майбутнього», «Туберкульоз – соціально небезпечна хвороба», «Свято Великодня»,   екскурсія до художнього музею з відвідуванням виставки з нагоди Дня Перемоги, «Волонтер – професія для душі», «Як добре мамо, що ти у мене є», «Діти – наше майбутнє», «Конституція – головний закон держави». Інформація про проведені заходи розміщувалася на офіційному сайті Лебединської міської ради.

Одним із досить дієвих форм роботи спостережної комісії є запрошення на засідання комісії підоблікових Лебединського РС з питань пробації, з метою  заслуховування поведінки та способу життя осіб, що перебувають на обліку. Всього з початку року засідання комісії відвали 11 осіб що перебувають на обліку у секторі з питань пробації.

Відділом освіти проводиться системна робота з контролю за профілактикою правопорушень та виховної роботи серед учнівської молоді. У кожному загальноосвітньому навчальному закладі вироблена система правовиховної превентивної роботи, яка уособлює в собі дієві заходи щодо попередження злочинності, правопорушень, бродяжництва, насильства в учнівському середовищі. Одним із важливих місць в системі правовиховної роботи з учнівською молоддю посідає робота з батьками. Протягом І півріччя 2019 року у загальноосвітніх навчальних закладах міста відбулися батьківські збори, під час яких проводились профілактичні бесіди на теми : «Профілактика шкідливих звичок школярів у родині», «Виховання дитини в родині», «Батьки і діти, стилі сімейного виховання».

Лебединським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на базі Лебединського відділу з питань пробації у перший понеділок місяця, згідно плану роботи на 2019 рік, проводиться профілактично-просвітницька робота серед молоді, яка засуджена до покарань не пов’язаних із позбавленням волі. Були проведені заходи: лекція з теми «Насильство в сім’ї. Що потрібно знати »; лекція присвячена Дню пам’яті людей, які померли від СНІДу: «СНІД – загроза людству!»; година спілкування до Дня Конституції: «Закон обов’язковий для всіх».

Надаються буклети, листівки профілактичного характеру. Робота з засудженими особами проводиться за карткою надання соціальних послуг. Було охоплено роботою 14 осіб.

Інформація про результати роботи спостережної комісії постійно висвітлюється на офіційному сайті Лебединської міської ради.

Також під час роботи комісії її члени обговорили спільний наказ Міністерства юстиції України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства внутрішніх справ України № 974/5/467/609/280 від 03.04.2018 року «Про затвердження Порядку взаємодії установ виконання покарань, уповноважених органів з питань пробації та суб’єктів соціального патронажу під час підготовки до звільнення осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк».

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *