Підсумки соціально-економічного розвитку міста, виконання міського бюджету міста Лебедина за І півріччя 2019 року

24 липня під час чергового засідання виконавчого комітету Лебединської міської ради були підведені підсумки соціально-економічного розвитку міста, виконання міського бюджету міста Лебедина за І півріччя 2019 року. Як поінформував присутніх начальник управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради Юрій Магаляс, обсяг виробленої промислової продукції підприємствами міста за січень-червень 2019 року склав 123 406,0 тис. гривень. Завдяки розширенню ринків збуту вдалось збільшити виробництво промислової продукції таким підприємствам як ТОВ «Лебединський нафтомаслозавод» – 70,3%; ПП «Контакт» – на 22,6%; ТОВ «Укртранспневматика» – 8,1%.

Середньомісячна заробітна плата одного працівника за І квартал 2019 року по місту становить 6 455,0 гривень. За статистичними даними станом на 01.05.2019 заборгованість з виплати заробітної плати по місту відсутня.

За січень-травень 2019 року Лебединською міськрайонною філією Сумського обласного центру зайнятості надано послуг 2 644 громадянам, із них працевлаштовано 122 безробітних. Професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації здійснювали 102 безробітних.

За I півріччя 2019 року вчасно здійснювалися виплати державних соціальних допомог: сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, багатодітним сім’ям, особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, по догляду за особами похилого віку та з інвалідністю І та ІІ групи внаслідок психічного розладу, особам, які не мають права на пенсію. Загальна сума виплат становить – 21,60 млн. гривень.

Створений і постійно діє Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги, що дозволяє проводити звірку інформації у електронному вигляді з 17 підприємствами, які надають житлово-комунальні послуги населенню. На обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі пільговиків перебуває 5,8 тисяч осіб, які мають право на пільги.

В управлінні праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради організована робота з соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції (далі – учасники АТО). Професійне навчання учасників АТО проводиться з урахуванням їх побажань і здійснюється у професійно-технічних навчальних закладах. Управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради здійснює підбір навчальних закладів відповідно до потреби, укладає договір з учасником АТО та видає йому направлення на професійне навчання до навчального закладу. Станом на 01.07.2019 зареєстровано 3 заяви на проходження навчання за напрямком водій автотранспортних засобів категорії «C», 3 заяви на проходження навчання за напрямком водій автотранспортних засобів категорії «D», 4 заяви на проходження навчання за напрямком водій автотранспортних засобів категорії «В», 1 заява на проходження навчання за напрямком водій категорії «Е».

Станом на 01.07.2019 виплачено грошову допомогу 4 дітям загиблих учасників АТО на суму 9,0 тис. гривень; 1 учаснику АТО виплачено допомогу на лікування в сумі 2,0 тис. гривень та 1 учаснику АТО, який отримав поранення виплачено допомогу в сумі 3,0 тис. гривень, вдова учасника АТО отримала допомогу в розмірі 2,5 тис. гривень, допомогу на проїзд до місця проходження військової служби за контрактом виплачено 4 особам на суму 2,0 тис. гривень.

Пільгами на послуги зв’язку скористалося 526 осіб, які мають на це право згідно законодавства України, використано коштів міського бюджету на загальну суму 87,4 тис. гривень.

На здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд залізничним транспортом за І півріччя 2019 року використано 32,3 тис. гривень.

За рахунок коштів міського бюджету надано пільги на житлово-комунальні послуги 19 інвалідам по зору І та ІІ груп на загальну суму 27,2 тис. гривень, 27 інвалідам – пільговий доступ до мережі Інтернет на 4,9 тис. гривень, 9 громадянам були виплачені компенсації на поховання незастрахованих осіб працездатного віку на суму 2,7 тис. гривень, 5 особам, які потребують лікування шляхом гемодіалізу, виплачено допомогу на суму 30,5 тис. гривень. З початку року виплачено грошову допомогу дітям з інвалідністю, хворим на фенілкетонурію, муковісцидоз та особам з трансплантацією нирки на суму 150,0 тис. гривень. https://ppy.lviv.ua/

На здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян комунальним автомобільним транспортом на автобусних маршрутах загального користування у міському сполученні на 2019 рік передбачено фінансування з міського бюджету в сумі 133,1 тис. гривень. За звітний період використано 66,5 тис. гривень, перевезено 17 982 осіб, які мають право на пільговий проїзд.

Субсидією на оплату житлово-комунальних послуг за січень-червень 2019 року скористалося 5 490 сімей. За призначенням субсидії на тверде паливо та скраплений газ звернулася 181 особа. Призначено субсидію на тверде паливо та скраплений газ готівкою 143 сім’ям на загальну суму 476,9 тис. гривень.

За звітний період комісією при виконавчому комітеті Лебединської міської ради з розгляду питань надання пільг, житлових субсидій, державної допомоги малозабезпеченим сім’ям, тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, затвердженою рішенням виконавчого комітету Лебединської міської ради від 20.06.2018 № 142 – надано дозволи для призначення субсидій та допомог 247 громадянам, проведено 13 засідань.

До структури Лебединського міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) входять 2 відділення – відділення соціальної допомоги та відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги. Відділенням соціальної допомоги вдома надано послуг 469 одиноким непрацездатним громадянам та 38 одиноко проживаючим громадянам, які отримали платні соціальні послуги. Відділенням організації надання адресної натуральної та грошової допомоги за даний період обслуговано 375 осіб. Продовжує свою роботу мультидисциплінарна команда з числа студентів комунального закладу Сумської обласної ради Лебединського медичного училища імені професора М.І. Сітенка на базі відділення соціальної допомоги вдома. За 6 місяців 2019 року здійснено 5 виїздів та надано 200 послуг 40 особам.

Відділом комунального майна і приватизації управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради постійно заноситься інформація щодо здійснення регуляторної політики, оновлюється реєстр діючих регуляторних актів, щомісячно проводиться моніторинг діючих регуляторних актів. Станом на 01.07.2019 налічується 14 регуляторних актів, усі рішення Лебединської міської ради. У відповідності до статті 10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», міським головою 20.12.2018 затверджений план-графік проведення заходів з відстеження результативності прийнятих регуляторних актів у 2019 році.

Передача в оренду та продаж комунального майна здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства, тобто виключно на конкурсних засадах. Станом на 01.07.2019 діє 38 договорів оренди комунального майна, із них із суб’єктами підприємництва – 20. З початку року від оренди комунального майна до міського бюджету надійшло коштів у сумі 95,5 тис. гривень.

У місті створений та постійно оновлюється перелік вільних незадіяних об’єктів територіальної громади міста Лебедина, які пропонуються для продажу чи передачі в оренду суб’єктам господарювання. Станом на 01.07.2019 таких об’єктів налічується 41. Інформація постійно оприлюднюється у ЗМІ та щокварталу направляється Департаменту економічного розвитку і торгівлі Сумської обласної державної адміністрації.

Перевезення пасажирів у місті здійснюють 6 приватних підприємців за 10 маршрутами та одна юридична особа – комунальне підприємство «Комбінат благоустрою виконавчого комітету Лебединської міської ради» за одним маршрутом. Забезпечують маршрути 25 одиниць транспорту, з них: 3 – ГАЗ, 6 – автобуси «ПАЗ», 7 – РУТИ, 8 – БАЗ 22154 та один автобус ЧАЗ А083.10. Перевізники мають 9 резервних машин.

Станом на 01.07.2019 населення міста обслуговує 358 об’єктів торгівлі, побутового обслуговування та ресторанного господарства, у тому числі: 215 магазинів, 26 кіосків, 30 одиниць ресторанного господарства, 87 об`єктів побутового обслуговування, а також 21 аптека, 7 автозаправних станцій. При відділі торгівлі, побутового обслуговування та захисту прав споживачів управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради постійно працює громадська приймальня з питань захисту прав споживачів та ринкового нагляду. Протягом І півріччя 2019 року надано 31 консультацію з питань дотримання Закону України «Про захист прав споживачів».

До центру надання адміністративних послуг виконавчого комітету Лебединської міської ради з початку року надійшло 2 196 звернень громадян, у тому числі дозвільного характеру – 8. Надано 2 169 адміністративних послуг, 7 – дозвільного характеру, 1 відмова, 4 018 консультацій.

У 2019 році міським бюджетом на розвиток житлово-комунального господарства міста передбачено кошти в сумі 17 326,718 тис. гривень (у тому числі 5 000,0 тис. гривень – державний бюджет). За І півріччя 2019 року використано кошти у сумі 7 730,981 тис. гривень.

Протягом звітного періоду на благоустрій міста використано кошти у сумі 3 006,850 гривень.

Утримання вулично-дорожньої мережі – надано послуг на суму 1 752,17 тис. гривень (кошти міського бюджету):

  • систематичне очищення покриттів від пилу, сміття, та інших наносів шляхом їх підмітання, вивезення сміття – 879,603 тис. гривень;
  • планування узбіч, укосів, насипів та виїмок доріг без підсипання ґрунту з прибиранням невеликих зсувів – 277,973 тис. гривень;
  • очищення доріг від снігу – 472,946 тис. гривень;
  • підсипка доріг, профілювання ґрунтових доріг – 89,626 тис. гривень;
  • встановлення зупинок громадського транспорту – 24,418 тис. гривень;
  • чистка водостоків та ливнево-приймальних колодязів – 7,602 тис. гривень.

Утримання зелених насаджень – фактично надано послуг на суму 507,933 тис. гривень, із них:

  • зрізка та підрізка засохлих та пошкоджених дерев – 116,146 тис. гривень;
  • прибирання парків, скверів – 126,889 тис. гривень;
  • вивезення сміття – 39,749 тис. гривень;
  • догляд за деревами, газонами і квітниками – 125,351 тис. гривень;
  • видалення трави амброзії – 10,911 тис. гривень;
  • видалення трави з обочин – 88,887 тис. гривень.
  • Утримання вуличного освітлення та зовнішніх електромереж – надано послуг на суму 303,699 тис. гривень:
  • заміна електроламп – 42,425 тис. гривень;
  • заміна пошкодженого та застарілого обладнання – 47,466 тис. гривень;
  • ремонт засобів автоматики з керування мережами вуличного     освітлення – 7,844 тис. гривень;
  • відшкодування електроенергії на вуличне освітлення – 205,964 тис. гривень.

Об’єкти благоустрою кладовищ – використано 339,26 тис. гривень:

  • догляд за надмогильними спорудами – 141,866 тис. гривень;
  • систематичне очищення урн та контейнерів від сміття – 116,674 тис. гривень;
  • усі види утримання зелених насаджень – 40,644 тис. гривень;
  • відбудова зруйнованих частин огорож місць поховання – 40,076 тис. гривень.

На підготовку до проведення Новорічних та різдвяних свят; свята «Лебединська масляна» виконано послуг у сумі 25,951 тис. гривень.

Ремонт та фарбування малих архітектурних споруд та пам’ятників – 32,574 тис. гривень.

Споруди водопостачання – використано 17,274 тис. гривень: поточний ремонт шахтних колодязів – 12,997 тис. гривень; чистка колодязів, лабораторні дослідження води – 4,277 тис. гривень.

Ліквідація стихійних звалищ – використано 41,627 тис. гривень.

На стерилізацію безпритульних тварин використано 4,991 тис. гривень.

Протягом І півріччя 2019 року за кошти комунального підприємства «Водоканал виконавчого комітету Лебединської міської ради»: ліквідовано 23 пориви водогону на суму близько 28 тис. гривень; здійснено ремонт пускової системи свердловини № 5 на суму 5,0 тис. гривень; відновлено роботу каналізаційної насосної станції № 1 «Черемушки» (заміна кабелю, заміна пускача, тощо) на загальну суму 4,0 тис. гривень; ліквідовано порив напірного колектора на поля фільтрації; здіснено промивку водогону на вулиці Героїв Майдану  на суму 1,1 тис. гривень; виконано 23 ремонти водорозбірних колонок на суму близько 5,0 тис. гривень; повірка лічильника із свердловини № 3 на центральному водозаборі на суму 1,5 тис. гривень; заміна насоса ЕЦВ 5-63-80 на водозаборі провулку Верстатників – 15,0 тис. гривень; виконано заміну водопровідних мереж на вулиці Калинова – 100 погонних метрів ; виконано косметичний ремонт КНС-1 мікрорайону «Верстатників» на суму 4 тис. гривень; здійснено ремонт насосного агрегату станції підкачки багатоквартирного житлового будинку № 32 на вулиці Тараса Шевченка.

За І півріччя 2019 року за кошти комунального підприємства «Лебединська житлово-експлуатаційна контора виконавчого комітету Лебединської міської ради» проведено:

  • поточний ремонт покрівель у багатоквартирних житлових будинках на вулицях Тараса Шевченка, 20, 25, 36, 27, 17, 32А; Калиновій 28, 32; Сумській, 95, 104,78; Першогвардійській, 38б; Дрьоміна, 6; провулку Верстатників, 2, 5, 9, 10; площа Волі, 27, 33, 34, Героїв Майдану, 22, Петропавлівській, 3 (загальна вартість виконаних робіт становить близько 50,0 тис. гривень);
  • профілактику електромереж із заміною електрокабелів, патронів у будинках на площі Волі, 27, 33; вулицях Сумській, 86, 110; Тараса Шевченка, 17, 21, 23, 25, 36, 39, 61, 63а; Дрьоміна, 6, 10; Петропавлівській, 3; Героїв Чорнобиля, 40; Першогвардійській, 6, 38б; Спартака, 63; Калиновій, 28; провулку Верстатників, 2, 3, 5, 9, 10, на загальну суму 14,0 тис. гривень;
  • ремонт водомережі у будинках на вулицях Кутузова, 14; Тараса Шевченка, 21, 36, 61; Сумській, 110; Калиновій, 32, Спартака, 63, Першогвардійській, 6, 38б. Загальна вартість виконаних заходів склала 10,0 тис. гривень;
  • повірку димовентиляційних каналів у кількості 229 одиниць на загальну суму 2,5 тис. гривень;
  • ремонт каналізаційних мереж у багатоквартирних житлових будинках на провулку Верстатників, 5, 9; площі Волі, 33; вулицях Першогвардійській, 38б, Тараса Шевченка, 17, 32А, на загальну суму 7,0 тис. гривень;
  • заміну загально-будинкових електролічильників у будинках на вулицях Калиновій, 32; Першогвардійській, 6, на загальну суму 4,6 тис. гривень.

За рахунок коштів комунального підприємства «Лебединське будинкоуправління мікрорайону «Черемушки» виконавчого комітету Лебединської міської ради» проведено наступні заходи:

  • ремонт під’їздів багатоквартирних житлових будинків № 125 (перший під’їзд) , № 126 (другий під’їзд) на вулиці Гастелло. Загальна вартість 1,5 тис. гривень;
  • заміну стояка внутрішньобудинкових водопровідних мереж будинку № 200 на вулиці Гастелло на суму 500 гривень;
  • заміну ділянки стояка внутрішньобудинкових каналізаційних мереж будинку № 175 на вулиці Гастелло на суму 500 гривень;
  • заміну ділянки стояка внутрішньобудинкової мережі ливневої каналізації будинку № 127 на вулиці Гастелло на суму 500 гривень;
  • ремонт та ревізію запірної арматури в будинках № 125 та № 50 на вулиці Гастелло на суму 1,5 тис. гривень.

Протягом першого півріччя 2019 року за кошти комунального підприємства «Лебединтеплоенерго» виконано наступні роботи:

  • заміну насосу у котельні на вулиці Першогвардійській, 18. Вартість заходу склала 8,0 тис. гривень;
  • закупівля твердого палива 150 м3 (дрова) на суму 94,5 тис. гривень;
  • розпочато роботи з ремонту покрівлі котельні за адресою: тупик Олешнянський.

Виконано заміну тепломереж на труби в пінополіуретановій ізоляції на котельних на вулиці Героїв Майдану та тупику Олешнянський. Загальна протяжність складає 100 м погонних на загальну суму 88,0 тис. гривень. Протягом І півріччя 2019 року виконано:

  • поточний ремонт дорожнього покриття на вулиці Першогвардійській, у тому числі проектні роботи – на суму 3 180,918 тис. гривень (міський бюджет);
  • поточний ремонт дорожнього покриття на вулиці Пушкіна, в тому числі проектні роботи – на суму 631,703 тис. гривень;
  • поточний ремонт дороги на вулицях Русіянова та Кочержівка – вартість ремонту склала 198,997 тис. гривень;
  • поточний ремонт дороги на вулиці Будильській – на суму 198,996 тис. гривень;
  • поточний ремонт дороги на вулиці Героїв Майдану – на суму 98,995 тис. гривень;
  • поточний ремонт дороги на площі Волі – 99,852 тис. гривень;
  • поточний ремонт дороги на площі Соборній – 198,974 тис. гривень;
  • поточний ремонт дороги на вулиці Вокзальній, у тому числі проектні роботи – 14,58 тис. гривень. Виготовлено кошторисну документацію на об’єкт. Проведено процедуру тендерної закупівлі на виконання послуг, визначено переможця торгів, укладено договір. На даний час роботи розпочаті:
  • поточний ремонт дороги від приватної садиби № 75 до залізничного переїзду «35 км» на вулиці Тараса Шевченка, у тому числі проектні роботи. Виготовлено кошторисну документацію на об’єкт – 9,72 тис. гривень міського бюджету. Проведено процедуру тендерної закупівлі на виконання послуг, визначено переможця торгів, укладено договір.

Також за кошти міського бюджету довиконано роботи на об’єкті «Капітальний ремонт дороги по вулиці Тараса Шевченка в місті Лебедин, Сумської області» на загальну суму 38,868 тис. гривень. Виконання даних робіт були перенесені з 2018 року на 2019 рік у зв’язку з погіршенням погодних умов.

Використано коштів на оплачувані громадські роботи 21,744 тис. гривень.

У місті функціонує 7 закладів загальної середньої освіти, де навчається 2 577 осіб. Забезпечується впровадження у навчально-виховний процес загальноосвітніх навчальних закладів інформаційно-комунікаційних технологій. Кожен навчальний заклад має свій сайт, електронну адресу, підключений до мережі Інтернет. Всі заклади загальної середньої освіти мають мультимедійні проектори з ноутбуками та інтерактивними дошками.

Поповнюється фонд шкільних бібліотек сучасною навчально-методичною, навчальною, науково-популярною та довідковою літературою, забезпеченість підручниками навчальних закладів становить 96,7% від потреби.

У місті щороку збільшується кількість дітей, яким організовано інклюзивне навчання. У 4 закладах загальної середньої освіти в 5 інклюзивних класах навчалося 9 дітей з особливими освітніми потребами.

У місті працює 2 заклади позашкільної освіти, у тому числі 1 дитячо-юнацька спортивна школа.

У закладах позашкільної освіти гуртковою роботою та різними видами спорту охоплено 2 305 дітей та учнівської молоді, що становить 98% від загальної кількості учнів закладів загальної середньої освіти.

У закладах освіти продовжується робота з енергозбереження. Покращення теплових характеристик приміщень закладів освіти і зменшення втрати тепла досягається за рахунок утеплення фасадів, переобладнання вентиляційних систем та систем опалення.

У місті проведені заходи щодо заміни віконних та дверних блоків на енергозберігаючі (66% від потреби), утеплення та оздоблення фасадів та дахів, переобладнання котелень для роботи на альтернативному виді палива, заміни ламп розжарювання на LED-лампи. Так, у І півріччі 2019 року здійснено заміну віконних блоків у Лебединській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів № 4 на загальну суму 193,2 тис. гривень та відремонтовано частину даху загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 на суму 130 тис. гривень. Для оснащення кабінетів перших класів придбано меблі на суму 408 тис. гривень та робоче місце вчителя – на суму 210,072 тис. гривень.

Відділом молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради разом із федераціями з олімпійських та неолімпійських видів спорту згідно з міським календарем спортивно-масових заходів були проведені спортивні ігри школярів із 7 видів спорту, спартакіади серед учнівської молоді та учнів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації з 6 видів спорту. Проведено відкритий чемпіонат міста з міні-футболу – 7 команд (108 учасників змагань); першість з волейболу серед дорослих команд та інші. Збірна команда міста Лебедина приймала участь в Обласній спартакіаді серед допризовної молоді, де зайняла 10-те загальнокомандне місце з 22 команд.

На проведення спортивно-масових змагань із місцевого бюджету використано 74,5 тис. гривень. У місті працюють федерації з різних видів спорту, які задіюють більше 710 жителів міста до постійних занять спортом. Протягом І півріччя 2019 року у місті було проведено 20 міських змагань із масових видів спорту. За результатами виступів збірні команди міста брали участь у 7 обласних та 5 всеукраїнських змаганнях.

Щодо культурного життя міста, то у звітному періоді відбулися концерти вокальної студій «Зорепад», керівник Фоменко С.Г. , народного аматорського хорового колективу ветеранів, керівник Деменко Н.М., концертмейстер Костенко А.Г. Проведені урочистості, присвячені 80-й річниці створення Сумської області «Натхненна у праці, увінчана в пісні – квітує Сумщина моя». Хореографічний колектив «Royal Dance» Лебединського міського центру культури і дозвілля виконавчого комітету Лебединської міської ради взяв участь у відкритих змаганнях з бальних танців «TEAM DANCE CUP», які відбулись у місті Києві, де його вихованці зайняли призові місця. Хореографічний колектив представляв себе на міжнародній арені в Греції «11 TH ATHENS DANCE SPORT OPEN». Взяли участь у змаганнях зі спортивно-бальних танців «Полтавський вальс – 2019». Уперше в місті був проведений мітинг з нагоди вшанування пам’яті 160-ї річниці перебування Тараса Григоровича Шевченка на Лебединщині, в ході якого відбувся флеш-моб «Ой по горі ромен цвіте».

У комунальному закладі виконавчого комітету Лебединської міської ради «Лебединський міський художній музей ім. Б.К. Руднєва» відбулися заходи до Дня Соборності України; дня поезії, дня сім’ї, відбувся цикл виставок. 31 травня у Лебединській дитячій школі мистецтв імені народного артиста СРСР Б.Р.Гмирі при відділі культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради відбувся випускний вечір. 31 випускник цього дня отримав свідоцтво про закінчення позашкільного навчального закладу.

Питання висвітлення подій міста є одним із пріоритетних напрямків роботи виконавчого комітету Лебединської міської ради та важливим складником загальної системи заходів щодо задоволення потреб громадян в інформації. На виготовлення та розміщення публікацій про діяльність Лебединської міської ради, її виконавчого комітету, посадових осіб та депутатів Лебединської міської ради у газеті «Життя Лебединщини» протягом І півріччя 2019 року з міського бюджету профінансовані видатки у розмірі 10 249, 43 гривень. На виготовлення та розміщення публікацій про діяльність Лебединської міської ради, її виконавчого комітету, посадових осіб та депутатів Лебединської міської ради в газеті «Будьмо разом» протягом І півріччя 2019 року з міського бюджету профінансовані видатки у розмірі 11 597, 52 гривень. Відпрацьована система щодо наповнення офіційного веб-сайту, що дозволяє кожному жителю міста бути в курсі подій, які відбуваються в місті, безперешкодно ознайомлюватися з прийнятими рішеннями Лебединської міської ради, її виконавчого комітету, брати участь в обговоренні проектів рішень, отримувати зразки документів, бланки заяв, приклади їх заповнення, дізнаватися про зміни у законодавстві. Протягом І півріччя 2019 року на офіційному сайті Лебединської міської ради розміщено 816 інформаційних повідомлень, 185 рішень виконавчого комітету Лебединської міської ради, 142 рішення Лебединської міської ради, 113 розпоряджень Лебединського міського голови.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *