Захоплююча екскурсія до Ромнів

З нагоди  160-річниці  візиту  на Лебединщину видатного українського художника, письменника Тараса Григоровича Шевченка, за ініціативою відділу культури  і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради при активній підтримці міської ради та фінансовій підтримці Благодійного фонду Івана Лозового 13 червня 2019 року переможці  та учасники мистецького заходу «Великий Кобзар – символ незламної України» здійснили  екскурсійну поїздку до міста Ромни.

Екскурсанти відвідали Державний історико-культурний заповідник «Посулля», Роменський краєзнавчий музей-експозицію. Діти із захопленням познайомилися із експозицією про Тараса Шевченка – перлиною стали експонати: маска Кобзаря та його торбан, картини місцевих художників, колекція бандур та кобз. У ході оглядової екскурсії по місту відвідали Воскресеньську церкву, залишки чоловічої гімназії, міський парк. Справжньою окрасою Ромен є пам’ятник Т.Г. Шевченку роботи видатного українського скульптора Івана Петровича Кававлерідзе. У кінці 1917 року Кавалерідзе приїздить до Ромен і всю свою величезну енергію вкладає у створення монументального пам’ятника Тарасу Шевченку. Зведений 1918 року, він донині вражає глибоко художнім вирішенням образу, монументальною виразністю і значимістю скульптурної композиції. Тарас Шевченко зображений в глибокій задумі. Поет сидить на брилі, що наче виростає з-під землі. На постаменті викарбовані рядки з поезії Шевченка «Марку Вовчку», (1859).

Подальший шлях подорожувальників проліг до Меморіального комплексу останнього кошового Запорізької Січі Петра Калнишевського в селі Пустовійтівка. Відвідали сам музей, дерев’яну Свято-Троїцьку церкву — вперше збудовану 1773 року коштом уродженця села Петром Івановичем Калнишевським, а також відновлену в наш час за ініціативи Президента України Віктора Ющенка та освячену на Покрову 14 жовтня 2006 року та пам’ятник Петру Калнишевському, встановлений у 1991 році з нагоди 300-річчя від дня народження кошового отамана, як домінанта майбутнього меморіалу.

Втомлені та задоволені повернулися екскурсанти до Лебедина, дізнавшись багато нового про генія українського народу, що пов’язав всю Україну та маленькі її частини – Лебединщину та Роменщину.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *