Відзначили 160-річчя перебування Тараса Шевченка на Лебединщині

Червень знаковий місяць для жителів   Лебединщини,  саме 160 років тому до нашого краю  завітав поет, художник, співець українського слова Тарас Григорович Шевченко. Гостив він у Лифинських поміщиків Хрущових, зустрічався з лебединськими шанувальниками Шевченка. Волею історії він ототожнений із нашим містом, бо відвідав садибу братів Залеських. Будинок, де зупинявся поет, зберігся до наших днів. Нині там встановлено меморіальну дошку.

7 червня біля пам᾽ятника Т.Г.Шевченку відбувся мітинг до 160-річчя перебування Тараса Шевченка на Лебединщині. У заході взяли участь представники органів місцевого самоврядування, учнівської  молоді, історики, краєзнавці, гості та жителі міста.

З вітальними словами до учасників заходу звернулася секретар ради Оксана Древаль, яка зазначила, що нам дуже поталанило, що під час останньої подорожі в Україну 1859 року Шевченко побував на Лебединщині, залишивши по собі добру згадку.

Борис Ткаченко – Почесний громадянин міста, історик, краєзнавець -поділився з присутніми результатами своєї пошукової роботи, про перебування Тараса Шевченка на Лебединщині.

Зі своїм віршем «Я слобідської України син» до присутніх звернувся директор спеціальної школи-інтернату, історик, поет Анатолій Удод.

До участі у заході долучився і координатор обласного проекту «Шляхом Кобзаря», дослідник творчості Т.Г.Шевченка, старший викладач кафедри соціально-гуманітарної освіти Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Юрій П’ятаченко.

Родзинкою заходу був флешмоб з одночасного і багатолюдного читання вірша Тараса Шевченка «Ой по горі ромен цвіте…», який  був написаний під час перебування Шевченка на Лебединщині.

Минають часи, змінюються покоління, йде в історію плин подій. Але живе й житиме завжди слово великого сина українського народу Т.Шевченка, нашого Пророка і Провидця.

Творчість Великого Кобзаря, проникнута ніжною любов’ю до України і болем за її нелегку долю й історію, сприймається сьогодні з особливим відчуттям. Кожен Шевченківський рядок допомагає нам усвідомити, що корені наші – глибокі й міцні, що Україна – не окраїна, не Малоросія, а велика самостійна держава, про яку мріяв Тарас.

УСІ ФОТО ЗАХОДУ – альбом “Заходи до 160-річчя перебування Тараса Шевченка на Лебединщині”

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *