Профілактика гострих кишкових інфекцій у літній період

Гострі кишкові інфекції – одні із найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють у організм людини із зараженою їжею чи водою. Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювання і діарея.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, вживання неякісних харчових продуктів, питної води, яка містить у собі збудник захворювання, недотримання технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету;
  • мити та тримати у чистоті всі поверхні і кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  • регулярно мити, обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
  • не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;
  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  • ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими;
  • не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
  • при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

Матеріал наданий Лебединським міськрайонним відділом ДУ «Сумський ОЛЦ МОЗ України».

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *