Забезпечення застрахованих осіб та членів їх сімей відновним лікуванням в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладах

Сумське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області  інформує про забезпечення застрахованих осіб та членів їх сімей відновним лікуванням в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладах.

Відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, Фонд гарантує кожній застрахованій особі, а також членам їх сімей, курс реабілітаційного лікування в санаторно-курортних закладах після перенесених захворювань і травм.

Застосування медичної реабілітації в умовах санаторно-курортних закладів допомагає якнайшвидше відновити здоров’я та працездатність людини, зменшити показник первинної інвалідності,  а також скоротити терміни тимчасової непрацездатності.

 З 01 січня 2018 року право направляти пацієнтів для проходження реабілітації отримали всі заклади охорони здоров’я України, що мають стаціонар.

Дане лікування повинно бути рекомендовано лікуючим лікарем та підтверджено висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

Протягом доби, з моменту надання висновку ЛКК, заклад охорони здоров’я інформує робочий орган Фонду про наявність на лікуванні в стаціонарному відділенні особи, що має покази для проходження відновного лікування із зазначенням профілю.

Фонд фінансує медичну реабілітацію за наступними профілями:

  1. Нейрореабілітація: підгострий період інсультів (після оперативних втручань на судинах мозку або без них), підгострий період черепно-мозкових травм.
  2. М’язово-скелетна реабілітація:
  • підгострий період після операцій на опорно-руховому апараті (ортопедичних, травматологічних), ревматологічні захворювання;
  • підгострий період опіків.
  1. Кардіо-пульмонарна реабілітація:
  • підгострий період інфаркта міокарда (після оперативних втручань на судинах серця або без них), стан після пролікованої нестабільної стенокардії (після оперативних втручань на судинах серця або без них), підгострий період після операцій на серці;
  • підгострий період захворювань легень, підгострий період після операцій на легенях, у тому числі з приводу гнійних процесів нетуберкульозного характеру;
  • цукровий діабет.
  1. Медико-психологічна реабілітація учасників АТО:

4.1.порушення адаптації;

4.2.розлади по’вязані із споживанням їжі;

4.3.неорганічні розлади сну;

4.4.соматоформні розлади;

4.5.неврастенія.

  1. Реабілітація після оперативних втручань на органах зору: підгострий період після оперативних втручань на органах зору.
  2. Реабілітація при порушені перебігу вагітності: ускладнена вагітність.
  3. Інша (соматична) реабілітація:
  • підгострий період після оперативних втручань на органах травлення;
  • підгострий період після оперативних втручань на органах сечостатевої системи (оперативного та інструментального видалення каменів з нирок і сечових шляхів, ударно-хвильової літотрипсії);

7.3.підгострий період після оперативних втручань на жіночих статевих
органах.

Направлення хворих на відновний етап  лікування здійснюється безпосередньо із профільних стаціонарів лікувальних закладів після закінчення гострого періоду захворювання чи травми за наявності показань (з урахуванням протипоказань), у стані тимчасової непрацездатності з високим потенціалом відновлення здоров’я.

Планувати направлення хворих на реабілітаційне лікування до санаторно-курортних закладів з видачею листка непрацездатності необхідно таким чином, щоб загальний термін тимчасової  непрацездатності,  включаючи час перебування в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу,  не  перевищував  орієнтовні терміни тимчасової непрацездатності при основних нозологічних формах і захворюваннях.

Термін лікування в реабілітаційному відділенні визначається лікуючим лікарем та лікарсько-консультативною комісією, який є необхідним для відновлення здоров’я та працездатності застрахованої особи відповідно до профілю лікування та особливостей перебігу хвороби, але не більше 24 днів. 

Начальник Сумського відділення УВДФСС України у Сумській області Савченко М.М.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *