Підведено підсумки призначення житлових субсидій населенню міста

Сьогодні під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим, до відома її учасників було доведено інформацію про підсумки призначення субсидій на житлово-комунальні послуги за опалювальний період 2018-2019 років.

Як повідомила начальник управління праці та соціального захисту населення Валентина Губська, протягом опалювального періоду 2018-2019 рр., за призначенням житлових субсидій до управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради звернулась 6721 сім’я. Загальна сума призначених субсидій за опалювальний період 2018 -2019 рр. для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг становить 53143,0 тис.грн. Середній розмір призначеної субсидії на одне домогосподарство протягом опалювального періоду складав 1530 грн.

Станом на 01.05.2019 до Управління за призначенням субсидії на придбання твердого палива та скрапленого газу на 2019 рік звернулося 174 заявника. З початку 2019 року субсидію на придбання скрапленого газу, твердого палива призначено на суму 476,8 тис.грн., виплачено станом на 01.05.2019 р 461,6 тис. грн. Заборгованість з виплати субсидії готівкою на придбання скрапленого газу та твердого палива складає 15,2 тис. грн.

Для призначення житлової субсидії через сайт Міністерства соціальної політики України до управління праці та соціального захисту населення з початку опалювального періоду надійшло 7 заяв, по яких прийнято відповідні рішення.

З 1 січня 2019 року постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 року №1176 «Деякі питання надання житлових субсидій населенню у грошовій формі» запроваджено механізм надання субсидій у грошовій формі.

З 1 січня 2019 року участь у монетизації субсидій беруть ті сім’ї, які звертаються за субсидією з січня поточного року. Сім’ям, які беруть участь у монетизації, держава сплачує частину нарахованої плати за комунальні послуги, у межах суми призначеної субсидії, через АТ “Ощадбанк” шляхом перерахування коштів на рахунки організацій-надавачів житлово-комунальних послуг.

Субсидія надходить на персональний обліковий запис одержувача субсидії в АТ “Ощадбанк”, який створюється автоматично (без звернення громадян) на підставі інформації, наданої управліннями соціального захисту населення. Щомісячно до 13 числа (включно) організації-надавачі комунальних послуг надають АТ «Ощадбанк» Реєстри нарахованих сум платежів із зазначенням нарахованих сум за спожиті послуги у попередньому місяці та загальних сум до сплати ( з урахуванням заборгованості/переплат за попередні періоди) окремо за кожним видом послуги, крім витрат на управління багатоквартирним будинком.

Згідно отриманих Реєстрів нарахованих сум платежів АТ “Ощадбанк” щомісячно до 18 числа перераховує субсидію на рахунки надавачів послуг та надсилає одержувачу субсидії смс-повідомлення про стан розрахунків за послуги із зазначенням даних про наявний залишок платежу за кожним видом послуги.

Громадяни, яким житлова субсидія надається у грошовій формі, зобов’язані щомісяця сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми житлової субсидії, перерахованої виконавцям комунальних послуг.

Після закінчення опалювального сезону залишки коштів на рахунку для виплати житлової субсидії (нарахованої у грошовій формі), відображені на облікових записах одержувачів житлової субсидії, які утворилися станом на 1 червня, виплачуються одержувачам житлових субсидій АТ “Ощадбанк” шляхом перерахування таких коштів на поточні рахунки зазначених осіб, відкриті в АТ “Ощадбанк”, про що АТ “Ощадбанк” інформує одержувачів субсидії шляхом надсилання смс-повідомлень”.

З початку 2019 року субсидію у грошовій формі по м. Лебедин призначено 303 домогосподарствам.

6 лютого Кабінетом Міністрів України прийнято рішення щодо монетизації субсидій. Це означає, що з березня цього року гроші для розрахунків за комунальні послуги виплачуються безпосередньо одержувачам субсидії готівкою. Такий порядок впроваджено для громадян, які звернулися за призначенням житлової субсидії до 31 грудня 2018 року.

Особам, які одержують пенсії, виплата житлової субсидії готівкою здійснюється органами Пенсійного фонду України. Фінансування проводитиметься у той же спосіб, яким особа отримує пенсію, тобто на пенсійні рахунки в уповноважених банках або через виплатні об’єкти АТ “Укрпошта”. Для усіх інших одержувачів субсидії — кошти перераховуються на їхні рахунки в „Ощадбанку“, або ж за системою „Швидка копійка“,

Таким чином, субсидію на оплату комунальних послуг за лютий було виплачено у березні. Відповідно, у квітні, надійшли кошти за послуги, спожиті у березні, у травні – за квітневу комуналку.

Управлінням праці та соціального захисту населення сформовано та надано реєстри Мінсоцполітики для виплати субсидії у готівковій формі за лютий – 4942 особам на суму 9170,4 тис. грн.; за березень – 4897 особам на суму 9139,5 тис. грн.; за квітень – 4334 особам на суму 3970,1 тис. грн.

Рішенням виконавчого комітету Лебединської міської ради від 20.06.2018 р. № 142 затверджено склад та повноваження Комісії з розгляду питань надання пільг, житлових субсидій, державної допомоги малозабезпеченим сім’ям, тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату. Відповідно до повноважень, комісія розглядає заяви громадян про призначення  субсидій, які не мають права на призначення на загальних підставах. Протягом опалювального періоду 2018-2019 рр. відбулось 19 засідань, на яких розглянуто 1722 заяви та прийнято відповідні рішення.

З метою раціонального використання державних коштів державним соціальним інспектором управління соціального захисту населення була проведена масштабна робота по верифікації доходів громадян, виявленню заявників, які здійснили купівлю товарів на суму понад 50 тисяч гривень, невірно вказали зареєстрованих в домогосподарстві осіб, або ж невчасно попередили управління соціального захисту населення про зміни у складі сім’ї. В результаті проведеної роботи протягом опалювального періоду 2018-2019 рр виявлено 10 порушень на загальну суму  85498,08 грн.

Спеціалісти управління соціального захисту щоденно надають консультації мешканцям міста щодо умов надання субсидій за новим порядком. Наразі прийом громадян проводять 2 спеціаліста. З метою більш детального вивчення проблем населення з питань соціального захисту, управління у складі «мобільного соціального офісу» проводить виїзні прийоми громадян у селах Куданівка та Токарі. Такий прийом громадян здійснюється згідно затвердженого графіку.

Згідно договору, укладеного з Лебединською міськрайонною філією Сумського обласного центру зайнятості, 1 особа з числа безробітних у 2018 році була залучена на виконання оплачуваних громадських робіт. Вона здійснювала формування запитів в житлово-комунальні підприємства, які надають послуги, проводила роботу із архівними справами, друкувала та видавала повідомлення про розмір призначених субсидій, виконувала роботу кур’єра. На травень та жовтень 2019 року заплановано також залучити 2 особи з числа безробітних на виконання оплачуваних громадських робіт.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *