Фонд соціального страхування повідомляє

Про листки непрацездатності та ефективне використання коштів Фонду

Серед пріоритетних напрямів роботи Сумського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області  є забезпечення державними соціальними гарантіями застрахованих осіб, потерпілих на виробництві та членів їх сімей: здійснення виплат за листками непрацездатності, допомога по вагітності та пологах, допомога на поховання. Проводяться щомісячні страхові виплати та надаються одноразові допомоги потерпілим на виробництві та членам їх сімей. Проводяться курси реабілітаційного лікування після перенесених важких захворювань і травм.

Сьогодні у центрі уваги керівників і спеціалістів Сумського відділення перебувають питання ефективного використання коштів Фонду на надання матеріального забезпечення застрахованим особам і, зокрема, на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності та питання обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності.

Листок непрацездатності – це документ, пов’язаний із фінансовими виплатами, які здійснює Фонд соціального страхування, тому піддається багатоступеневому контролю обґрунтованості його видачі і правильності заповнення.

Законодавчо розроблено ряд нормативних документів, якими слід користуватися при оформленні і опрацюванні листків непрацездатності – «Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян» (наказ МОЗ України від 13.11.2001 №455) та заповнення листка непрацездатності (наказ МОЗ України від 03.11.2004 №532 «Про затвердження зразка, технічного опису листка непрацездатності та Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності»).

Рішенням правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 № 13 затверджено нову редакцію Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Комісії (уповноважені) із соціального страхування створюються на кожному підприємстві незалежно від форми власності та приймають рішення про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення застрахованим особам. Відповідно до рішень органу та на підставі поданої роботодавцем заяви-розрахунку Фонд соціального страхування України здійснює фінансування допомоги по тимчасовій втраті працездатності, по вагітності та пологах і на поховання. Саме на засіданні комісії приймається рішення щодо призначення або відмови в призначенні матеріального забезпечення.

Просимо звернути  увагу на дотримання порядку видачі, продовження та заповнення листків непрацездатності, оскільки його правильне заповнення підтверджує поважність причини відсутності працівника на роботі і дає підстави для отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності або допомоги по вагітності та пологах.

Начальник Сумського відділення  управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування  України у Сумській області Савченко М.М.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *