Форум батьківсько-педагогічної громадськості “Майбутнє дітей залежить від кожного з нас”

Сьогодні на базі СШ № 7 відбувся Форум батьківсько-педагогічної громадськості «Майбутнє дітей залежить від кожного із нас». Захід зібрав представників міського відділу освіти, керівників усіх навчальних закладів міста, класних керівників 7-11 класів, голів шкільних батьківських комітетів, класних батьківських комітетів, психологів, соціальних педагогів, батьків. Під час форуму його учасники обговорили проблему згубного впливу шкідливих звичок на здоров’я підлітків міста, а також розробили план дій із вдосконалення роботи батьківської громадськості з профілактики поширення шкідливих звичок серед неповнолітніх.

Під час вступного слова міський голова Олександр Бакликов зазначив, що виховання наших дітей – це спільна відповідальність як представників влади, педагогічних колективів, так і самих батьків. Адже вберегти дитину від згубного впливу сумнівних компаній, де підліток вперше пробує алкоголь, тютюн чи наркотик, можна лише об’єднавши зусилля у напрямку протидії цьому. Також міський голова підкреслив важливість того, щоб вільний час дітей був наповнений корисними справами – відвідуванням гуртків, секцій, заняттями спортом спільно з батьками, тощо.

Враженнями від участі у роботі батьківсько-педагогічного патруля у вечірній час поділилася заступник міського голови Олена Кірєєва, продемонструвавши присутнім світлини, зроблені під час патрулювання. Зокрема, там можна було побачити, де саме «відпочивають» підлітки, у якому стані та що вони вживають – самогон, горілка, тютюнові вироби. На превеликий жаль, на світлинах також можна було побачити купи шприців.

Директор ЗОШ №1 Наталія Прокопченко поінформувала учасників форуму стосовно організації профілактичної роботи у закладах загальної середньої освіти. Зокрема, ведеться контроль за відвідуванням учнями закладу (у класних журналах та журналі обліку відвідування), проводяться бесіди з правової тематики, психологами проводяться діагностичні бесіди з батьками та з учнями, які схильні до правопорушень, проводиться профілактична робота з учнями під час проведення годин психолога, також профілактична робота проводиться з батьками під час батьківських зборів.

Про психологічні аспекти причин та жахливі наслідки вживання наркотичних речовин детально розповіла лікар-нарколог Інна Даниленко. Лікар зауважила, що зараз середній вік тих, хто починає вживати наркотики – 15-16 років, втім часто буває, що це і 9-16 років. Батькам варто бути уважними, спостерігати за поведінкою дитини, у випадку виявлення ознак вживання наркотиків, варто відразу ж вмовити дитину звернутися до спеціалістів, адже наслідки дії таких речовин на організм можуть стати незворотніми та непоправними.

Про адміністративну відповідальність батьків за ухиляння від виконання батьківських обов’язків поінформувала заступник начальника сектору превенції Лебединського відділення поліції Оксана Маригіна. Зокрема, наголосила на тому, що відповідно до ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення, ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей, тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягнуть за собою накладення штрафу від двох до чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Про важливу роль сімейного виховання у запобіганні шкідливих звичок серед неповнолітніх розповіла директор міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталія Кисла. Стосовно правового захисту дітей та ролі служби у справах дітей у профілактиці негативних проявів в учнівському, студентському середовищі поінформувала начальник служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради Світлана Древаль.

Начальник Лебединського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області Анатолій Глух розповів про роботу з соціалізації підлітків, які скоїли злочин та перебувають на обліку.

Наприкінці форуму його учасниками був затверджений план спільних подальших дій стосовно профілактичної роботи у напрямку попередження поширення шкідливих звичок серед підлітків міста.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *