Реалізація державної політики з питань соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Сьогодні під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим, її учасниками було розглянуто питання щодо стану реалізації на території міської ради державної політики з питань соціального захисту дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Як поінформувала присутніх заступник міського голови Олена Кірєєва, питання захисту прав дітей на сьогодні є одним із пріоритетних напрямків реалізації державної політики. Держава надає перевагу саме сімейним формам виховання дітей та створює умови для їх розвитку, надаючи сім’ям, які приймають на виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, матеріальну та соціальну підтримку. Відповідно до чинного законодавства, виконавчий комітет Лебединської міської ради, як орган опіки та піклування забезпечує дотримання державних гарантій та реалізацію прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинились в складних життєвих обставинах. Безпосереднє ведення справ та координація діяльності щодо забезпечення захисту прав дітей покладається на службу у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради.

На первинному обліку в службі у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради станом на 01.04.2019 перебуває 50 дітей. З них – 10 дітей-сиріт, 40 – дітей, позбавлених батьківського піклування. З них проживають у сім’ях опікунів та піклувальників – 23, у прийомних сім’ях перебуває 12 дітей, 6 дітей перебувають у дитячих будинках сімейного типу, 9 виховуються у дитячих державних закладах. З початку року на первинний облік було поставлено 7 дітей. У зв’язку із досягненням повноліття знято з обліку одну дитину.

На території Лебединської міської ради функціонує чотири прийомних сім’ї та один дитячий будинок сімейного типу, в яких виховуються 12 дітей- сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування як з місцевого первинного обліку так і з первинних обліків інших районів.

Рішенням виконавчого комітету від 06.07.2018 № 167 припинено функціонування одніє прийомної сім’ї у зв’язку із закінченням навчання прийомної дитини. В одну прийомну сім’ю було до влаштовано 1 дитину.

Контроль за умовами утримання та вихованні дітей в прийомних сім’ях та дитячому будинку сімейного типу проводиться відповідно до затверджених графіків.

Рішенням виконавчого комітету Лебединської міської від 15.11.2017 № 303 на території Лебединської міської ради запроваджена послуга з патронату над дитиною та створена патронатна сім’я, наразі єдина в Сумській області.

На сьогодні у сім’ї патронатного вихователя виховується двоє дітей, які опинились в складних життєвих обставинах. З батьком дітей, влаштованих у патронатну сім’ю, Лебединським міським центром соціальних служб для сім’ї дітей та молоді проводиться робота зі створення умов для повернення дітей в біологічну родину.

Щорічно службою у справах дітей, на основі інформації, яка подається працівником центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, вихователем дошкільного закладу або класним керівником загальноосвітнього закладу, сімейним лікарем, дільничним інспектором складається звіт про стан утримання та виховання дітей, які виховуються в дитячому будинку сімейного типу та прийомних сім’ях.

Служба у справах дітей разом з центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді здійснює контроль за умовами утримання, навчання, виховання дитини, над якою встановлено опіку/піклування шляхом відвідування родини, раз у півріччя проводяться перевірки виконання опікунами/піклувальниками своїх обов’язків. У наявності акти обстеження умов проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, висновки про стан здоров’я дітей, звіти опікунів про використання коштів, інформація працівника уповноваженого підрозділу органу внутрішніх справ про захист прав та законних інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Службою у справах дітей здійснюється контроль за своєчасною виплатою державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною». Заборгованість з цього виду допомоги відсутня.

Для перевірки належного виконання батьківських обов’язків службою у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради спільно з Лебединським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді постійно проводяться обстеження умов проживання деструктивних родин, за результатами яких протягом 2018 року 5 батьків притягнуто до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків, 3 позбавлені батьківських прав.

На обліку служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради перебуває 15 дітей, що опинилися в складних життєвих обставинах (СЖО). З них: переміщені з зони проведення антитерористичної операції – 1, проживають в сім’ї, де батьки або особи, що їх замінюють, ухиляються від виконання батьківських обов’язків – 11, діти, засуджені до покарання, що не пов’язані з позбавленням волі – 2, діти, що зазнали фізичного насильства – 1.

У центрах соціально-психологічної реабілітації перебуває 2 дітей, 3 дитини – в Сумському обласному спеціалізованому будинку дитини.

З початку року на облік дітей СЖО поставлено 1 дитина, яка постраждала від фізичного насильства, знято з обліку 6 дітей яким було надано статус дітей, позбавлених батьківського піклування в зв’язку з позбавленням матері батьківських прав.

Службою у справах дітей проводяться обстеження умов проживання та відповідна профілактична робота з неповнолітніми, на стадії проведення досудового розслідування кримінальних справ. Протягом 2018 року представники служби брали участь у 62 судових засіданнях щодо розгляду кримінальних справ відносно неповнолітніх, та справ, що стосуються захисту законних прав та інтересів дітей.

Питання захисту майнових і житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування постійно перебуває на контролі служби у справах дітей. Службою здійснюється облік нерухомого майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Із загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які на кінець звітного періоду знаходились на первинному обліку 23 мають житло, яке належить їм на праві користування, 6 – власності, у 13 дітей житло відсутнє. З загальної кількості дітей які мають право користування житлом – у 8 житло не придатне для проживання, у 2 – потребує капітального ремонту, у 4 – поліпшення житлових умов, у зв’язку із незабезпеченістю загальною площею на одну особу.

Служба у справах дітей координує діяльність консультативно- дорадчого органу – комісії з питань захисту прав дитини. У 2018 році було проведено 24 засідання комісії, під час яких розглянуто 61 питання неналежного виконання батьками батьківських обов’язків, надання дозволів на вчинення правочинів – 20 , вирішення спорів між батьками – 9. За період з початку 2019 року було проведено 5 засідань комісії.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *