Штучні квіти на цвинтарі – краса чи екологічне лихо?

Наближається одне з найбільших православних свят — Великдень, а разом із ним і впорядкування могил на цвинтарі. І більшість наших громадян вшановує пам’ять рідних — штучними квітами. Але варто задуматись, чи дійсно в цьому є необхідність? Адже щорічно після втрати презентабельного вигляду люди тонами викидають штучні квіти та вінки біля кладовищ, картина не із приємних, гидко дивитися. Комунальники вивозять це сміття, але тут же знову кладовище буяє різнобарв’ям штучних квітів.
Варто усвідомити та зрозуміти: таке масове використання загрожує екологічною катастрофою!  Утилізувати поминальні символи майже неможливо, розкладається такий штучний матеріал надзвичайно довго. А як стверджують екологи, під час їх спалювання у повітря викидається діоксин та інші небезпечні токсичні речовини, котрі несуть загрозу для здоров’я людини. Крім того, такі викиди спричиняють виникнення онкологічних захворювань.
Розуміючи таку шкідливість пластикових квітів і вінків, у європейських країнах вже давно заборонене їхнє використання. Останніми роками західна Україна також не носить штучні квіти на могили. Натомість, там надають перевагу живим рослинам, які коштують не дорожче.
До того ж, священники закликають — не нести штучні символи на могили, бо вони не мають жодного церковного обґрунтування. Слід розуміти, що для померлих найдоречнішою є щира молитва про них, а також живі квіти – як символ вічного життя.
Прохання до наших жителів Лебедина, дбайте про екологію нашого міста! Ви в ньому живете! Не несіть пластик на могили!

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *