Небезпечно купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі

Шановні лебединці! Лебединське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби вкотре звертає Вашу увагу, що купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі, особливо молока, молочних продуктів, м’яса та м’ясних виробів  є небезпечним для життя та здоров’я.

Відповідно до чинного законодавства України сировина та харчові продукти тваринного походження підлягають обов`язковій ветеринарно-санітарній експертизі, яка є гарантією придбання якісної і безпечної продукції для споживача. Торгівля із землі суворо заборонена. Втім, продавці стихійних ринків свідомо порушують діюче законодавство, ставлячи під загрозу здоров’я громадян. Перед тим, як щось купувати в місцях стихійної торгівлі, потрібно добре подумати, чи варто економити декілька гривень на продукції невідомого походження, а потім в інфекційному відділенні лікарні витрачати кошти в кілька разів більше. Продукти харчування в місцях стихійної торгівлі  ніхто не перевіряє, а придбавши такий товар є ризик захворіти кишковими інфекціями, при цьому у випадку отруєння, потерпілому не буде до кого пред’явити претензії та подати позов до суду. Продавці також не проходять медичних обстежень, тому можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань.

На сьогодні «продавці» продовжують працювати у невстановлених місцях (на вулицях, у дворах, на тротуарах тощо) без дозвільних документів про якість та небезпеку товарів і розміщення об’єкта торгівлі. З цього приводу нагадуємо, що торгівля з рук у невстановлених місцях – це правопорушення, за яке передбачена відповідальність за статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді накладання штрафу у розмірі від 1 до 7 неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої. А за торгівлю промисловими товарами – штраф від 6 до 15 неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі. Статтею 164 цього Кодексу передбачено відповідальність за порушення порядку провадження господарської діяльності. Бажання продавців також є зрозумілим – люди намагаються заробити копійку на хліб, але їм ніхто не забороняв вийти на спеціально обладнані ринки нашого міста з достатньою кількістю вільних торгових місць та цивілізовано торгувати продовольчими товарами.

Тож, шановні лебединці,  не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі, свідомо ставтесь до власного здоров’я та здоров’я ваших рідних. Будьте свідомими та пильними до власного здоров’я!

Начальник Лебединського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби В Сумській області О.Скварча.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *