Консультує Лебединське бюро правової допомоги

Корисна інформація для тих, хто вперше голосуватиме на виборах

Як голосувати?

У виборчому бюлетені для голосування виборець робить позначку “плюс” (“+”) або іншу, що засвідчує його волевиявлення, у квадраті напроти прізвища кандидата. Виборець може голосувати за одного кандидата. Бюлетень слід заповнювати лише у спеціально обладнаній кабіні. Причому залишати на бюлетені будь-які позначки, за якими можна було б визначити особу виборця, не можна. Такий документ визнають недійсним. Виносити бюлетень за межі дільниці не дозволяється.

У випадку, якщо в день голосування з’ясується, що за вас уже проголосували, отримати бюлетень уже неможливо. У такій ситуації необхідно: звернутися до спостерігача з вимогою скласти акт про порушення; самостійно або за допомогою спостерігача звернутися до дільничної, окружної виборчої комісії або до суду зі скаргою на дії члена комісії, який незаконно видав бюлетень іншій особі; звернутися із заявою про злочин до міліції, що чергує біля дільниці.

! Не можна виносити бюлетень за межі виборчої дільниці – це є порушенням виборчого законодавства. Якщо ви бачите, що хтось чинить порушення – виносить бюлетень за межі дільниці, голосує за чужим паспортом, підкуповує виборців або агітує у день голосування, — потрібно повідомити про це працівників правоохороних органів

Коли голосувати?

Голосування проводитиметься 31 березня з 08:00 до 20:00 без перерви. Тобто, виборці, які на 20-у годину прийдуть до дільниці, матимуть право проголосувати. О 19:55 голова ДВК оголосить про закінчення голосування та зачинення виборчої дільниці о 20:00 год.

Де голосувати?  

Голосувати можна буде або на виборчій дільниці, до якої відноситься виборець за місцем своєї реєстрації, або ж на яку він  тимчасово змінив місце голосування. Аби тимчасово змінити місце голосування не змінюючи виборчої адреси необхідно звернутися до Державного реєстру виборців за місцем реєстрації.

Який документ дає право отримати бюлетень?

         Паспорт або тимчасове посвідчення громадянина України.

         Військовий квиток, за наявності особи в списку виборців на дільниці, бюлетень можуть отримати тільки військовослужбовці строкової служби.

Яка процедура отримання виборчого бюлетеня?

Прийшовши на свою виборчу дільницю та зайшовши безпосередньо до приміщення для голосування, потрібно:

  • знайти табличку з назвою вулиці та номером будинку проживання і підійти до відповідного столу;
  • пред’явити члену ДВК документ, що посвідчує особу та громадянство України;
  • за наявності особи у списку виборців на цій дільниці – поставити в ньому у відповідній графі підпис про отримання виборчого бюлетеня.

В цей час, коли один член комісії надасть вам можливість підписатися за бюлетень, інший член виборчої комісії має вписати в контрольних талонах кожного з бюлетенів своє прізвище, ініціали, розписатися та проставити номер, за яким особу внесено до списку виборців на дільниці. Потім він надасть вам на підпис бюлетені. Підпишіться у визначеному місці контрольного талону і передайте бюлетені члену ДВК. Після того, як член виборчої комісії відокремить від бюлетенів контрольні талони, ви можете брати бюлетені і прямувати до кабіни для таємного голосування.

Зверніть увагу, щоб безпосередньо на виборчому бюлетені ніхто не поставив будь-які позначки, окрім зазначених вище. Інакше при підрахунку голосів позначений кимось бюлетень можуть не врахувати.

Як робити, якщо в день голосування вас немає в списку виборців?

У день голосування зміни до уточненого списку виборців внести не можливо, навіть по рішенню суду. Якщо ви завчасно не перевірили себе в списку виборців, і в день голосування виявилося, що вас туди не включили, то проголосувати ви не зможете.

Якщо у списку виборців неправильно зазначені ваші дані

Якщо виявилося, що в списку виборців ваші персональні дані внесли з помилкою (неправильно написали прізвище, ім’я, по батькові, дату народження, номер будинку, квартири місця проживання), то проголосувати ви зможете. Але за умови, що, незважаючи на такі технічні описки, є зрозумілим, що до списку виборців включено саме вас.

Якщо я хочу проголосувати проти всіх?

У бюлетенях відсутня графа «Не підтримую жодного кандидата у народні депутати» чи «Проти всіх». Тож маєте чітко визначатися зі своїм волевиявленням.

Хто може перебувати в кабінці для голосування?

У кабінці для голосування ви маєте перебувати самі, крім випадків, коли внаслідок фізичних вад самостійно не можете заповнити виборчий бюлетень. У цьому разі ви можете скористатися допомогою іншого виборця, крім членів виборчої комісії, уповноваженої особи партії, офіційного спостерігача, попередивши про це голову чи іншого члена ДВК.

Якщо ви зробили помилку у бюлетені

Якщо ви випадково зіпсували виборчий бюлетень або ж помилилися в ньому, то маєте право замінити його один раз. Для цього вам потрібно невідкладно звернутися з письмовою заявою до члена виборчої комісії, який видав бюлетень, з проханням видати інший. Зазвичай, зразки таких заяв є в комісії.

Лебединське  бюро правової допомоги  (м. Лебедин, пл. Соборна,29, тел. (05445) 2-14-12)

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103 (цілодобово, в межах України – безкоштовно). Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *