Легалізація заробітної плати – крок назустріч суспільству

Стаття 46 Конституції України визначає право громадяни на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх в разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, а також у старості. Це право гарантується загальнообов”язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ, організацій.

Більшість роботодавців усвідомлюють важливість легальних трудових відносин та виплачують офіційну заробітну плату найманим працівникам. Але є й такі, які намагаються отримати якомога  більший прибуток, ухиляються від сплати податків, використовуючи працю громадян без належного оформлення трудових відносин.

Легалізація заробітної плати актуальна з двох причин:

  • збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів, у тому числі до Пенсійного фонду України;
  • соціальні гарантії для найманих працівників, розмір яких залежить від тривалості страхового стажу.

Працівник, який отримує зарплату  “в конверті” офіційно вважається працюючим, але без сплати страхових внесків стаж йому не зараховується, відповідно:

  • він не буде одержувати пенсію за віком;
  • його можуть звільнити в будь-який час, без жодних компенсацій;
  • у нього немає права на відпустку, права на оплату лікарняних та допомоги по безробіттю, права не працювати і вихідні та святкові дні, права на охорону праці, права на соціальне страхування.

Згідно діючого пенсійного законодавства встановлена пряма залежність розмірів пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого фактично сплачені страхові внески до Пенсійного фонду України. Тобто, у страховий стаж при виході на пенсію враховуються тільки ті періоди, у яких відбувалось нарахування та за які повністю сплачені страхові внески із заробітної плати у сумі не меншій за мінімальну, зарахування страхового стажу здійснюється пропорційно сплаченим страховим внескам.

Бувають випадки, коли людині за рік роботи зараховується декілька місяців страхового стажу, а то й менше. А низька заробітна плата дає низький коефіцієнт заробітку, який враховується при обчисленні пенсії. Якщо з якихось причин роботодапвець не сплачує страхові внески за своїх найманих працівників (причиною може бути і виплата заробітної плати  ”в конверті” без сплати страхових внесків, і нарощування заборгованості як з виплати заробітної плати, тк і зі сплти страхових внесків), то періоди, за які не сплачені страхові внески “випадають” із страхового стажу застрахованої особи та не включаються в заробіток для розміру пенсії.

Тож працюючим громадянам треба чітко усвідомити, що згода отримувати заробітну плату” в конверті” може зіграти злий жарт, позбавити їх у майбутньому всіх соціальних гарантій. Ніхто не зможе краще змусити роботодавців чесно платити зароблені гроші, як самі працівники, які повинні просто не погоджуватись на роботу за невигідними для себе умовами.

Для забезпечення належного контролю з питань легалізації заробітної плати Білопільським об’єднаним управлінням Пенсійного фонду щомісячно здійснюється аналіз персоніфікованих даних про заробітну плату та кількість  працюючих громадян за даними реєстру застрахованих осіб на підставі звітності платників єдиного внеску. За результатами такого аналізу виявляються роботодавці, у діяльності яких наявні ознаки порушення законодавства про працю і мінімізації зайнятості працівників. Для вжиття відповідних заходів контролю за додержанням законодавства про працю та нарахування єдиного соціального внеску інформація передається до Головного управління Державної фіскальної служби у Сумській області та Управління Держпраці у Сумській області. Так, у поточному році по 116 суб’єктах господарювання відповідні матеріали передано контролюючим органам та органам місцевої влади, проведено 2 спільні наради з соціальними партнерами, 6 засідань робочих груп, 70  заходів інформаційно-роз’яснювального характеру. Як наслідок відновлено соціальні та пенсійні права 51  особі.

На сьогоднішній день, зареєструвавшись на  на Веб-порталі Пенсійного фонду України, кожна застрахована особа має моживість контролювати свою заробітну плату та майбутню пенсію, перевіряти факт сплати внесків та суму, з якої вони перераховуються. Крім того, за допомогою СМС-повідомлень від Пенсійного фонду працююча особа може отримувати інформацю про сплату страхових внесків та тривалість страхового стажу, починаючи з 2004 року.

Шановні роботодавці, закликаємо Вас зробити крок назустріч суспільству – легалізувати своїх найманих працівників та відмовитись від виплати зарплати ”в конвертах”.

Шановні громадяни, для реалізації своїх трудових прав та права на соціальний захист і пенсійне забезпечення, Ви повинні вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин через укладання трудового договору.

У разі  порушення роботодавцем вимог законодавства про працю та соціальний захист кожен громадянин має право інформування правоохоронні, контролюючі та профспілкові органи, а також звернутись на Урядову “гарячу лінію”  за номером 1545 або на  “ТЕЛЕФОНИ ДОВІРИ” в Білопільському обєднаному управлінні Пенсійного фонду України: по м. Білопілля (05443) 9-07-73,  по м.Лебедин (05445) 2-33-56.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *