Якщо ви хочете створити прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу

Саме це питання розглядалося сьогодні під час семінару на базі Лебединської міськрайонної філії Сумського обласного центру зайнятості директором Лебединського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталією Кислою та провідним спеціалістом служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради Тетяною Телевною.

Порядок створення прийомної сім’ї та дитячого будинку сімейного типу передбачений Сімейним кодексом України, Постановою Кабінету Міністрів України № 565 від 26.04.2002  «Про затвердження Положення про прийомну сім’ю», Постановою Кабінету Міністрів України № 564 від 26.04.2002 «Про затвердження Положення про дитячий будинок сімейного типу».

Прийомна сім’я – це сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від  1 до 4 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання від 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати, 10 осіб, враховуючи рідних.

Прийомні діти виховуються у прийомній сім’ї  чи дитячому будинку сімейного типу до досягнення 18-річного віку, а у випадку продовження навчання до – 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів. Діти, влаштовані до прийомної сім’ї, зберігають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, можуть бути усиновлені. За прийомними дітьми зберігаються пільги і державні гарантії, передбачені законодавством для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Також за ними зберігаються раніше призначені аліменти, пенсія, інші види державної допомоги.

ЯК СТВОРИТИ ПРИЙОМНУ СІМ’Ю?

Для прийняття відповідного рішення, особа або особи, які виявили бажання створити таку сім’ю звертаються із заявою до Лебединського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та подають наступні документи:

  • заява кандидатів у прийомні батьки про утворення прийомної сім’ї;
  • копії паспортів кандидатів у прийомні батьки;
  • довідка про склад сім’ї (форма 3);
  • копія свідоцтва про шлюб (для подружжя);
  • довідка про стан здоров’я кандидатів у прийомні батьки та членів сім’ї, які проживають разом з ними;
  • довідка про доходи потенційної прийомної сім’ї за останні шість місяців або довідка про подану декларацію про майновий стан і доходи, засвідчена в установленому порядку (середньомісячний сукупний дохід на кожного члена сім’ї, обчислений за останніх шість календарних місяців, не може бути меншим, ніж рівень забезпечення прожиткового мінімуму, встановлений законодавством для відповідних соціальних і демографічних груп населення);
  • довідка про наявність/відсутність виконавчого провадження стосовно боргових зобов’язань;
  • довідка про проходження навчання кандидатів у прийомні батьки і рекомендація центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щодо включення їх у банк даних про сім’ї потенційних прийомних батьків;
  • письмова згода всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом з кандидатами у прийомні батьки, на утворення прийомної сім’ї, засвідчена нотаріально;
  • довідка про відсутність судимості у кандидатів у прийомні батьки.

Допомогу в підборі дітей та налагодженні контактів з ними вам  надасть  служба у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради.

ХТО НЕ МОЖЕ БУТИ ПРИЙОМНИМИ БАТЬКАМИ, БАТЬКАМИ – ВИХОВАТЕЛЯМИ?

Це особи, які:

  • не пройшли курс підготовки потенційних кандидатів у прийомні батьки;
  • визнані в установленому порядку недієздатними або обмежено дієздатними;
  • позбавлені батьківських прав;
  • були усиновлювачами, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним, опіку, піклування чи діяльність прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу було припинено з їх вини;
  • за станом здоров’я не можуть виконувати обов’язки щодо виховання дітей (інваліди I і II групи, які за висновком медико-соціальної експертної комісії потребують стороннього догляду, особи, в яких офіційно зареєстровані асоціальні прояви, нахили до насильства);
  • перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері;
  • зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами;
  • страждають на хвороби, перелік яких затверджений МОЗ щодо осіб, які не можуть бути усиновлювачами;
  • були засуджені за злочини проти життя і здоров’я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 150-1, 164, 166, 167, 169, 181, 187, 324 і 442 Кримінального кодексу України;
  • мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших злочинів.

Також не можуть бути прийомними батьками особи, з якими на спільній житловій площі проживають члени сім’ї (у тому числі малолітні та неповнолітні діти), які мають глибокі органічні ураження нервової системи, хворі на СНІД (крім сімей, які беруть на виховання дітей, уражених ВІЛ-інфекцією), відкриту форму туберкульозу, психотичні розлади, в яких офіційно зареєстровані асоціальні прояви, нахили до насильства, а також особи, які не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу).

Звичайно, прийомні батьки, батьки-вихователі беруть на себе велику відповідальність і великий клопіт, беручи у свою сім’ю дитину, але вдячність і любов цих дітей того варті. В нашому місті функціонує один дитячий будинок сімейного типу,   в якому виховується шестеро дітей-вихованців та чотири прийомних сімей, в яких виховуються 6 прийомних дітей.

Більш детальну інформацію про створення прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу Ви можете дізнатися, звернувшись у Лебединський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: вул. Сумська, 9-а, тел. 2-09-09.

Лебединський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *