Спостережна комісія підвела підсумки роботи за рік

Нещодавно у стінах Лебединської міської ради відбулося планове робоче засідання спостережної комісії, яка діє при виконавчому комітеті Лебединської міської ради та опікується питаннями громадського контролю за дотриманням прав засуджених та осіб, звільнених від відбування покарання, організацією виховної роботи з умовно-достроково звільненими та наданням допомоги у соціальній адаптації цих осіб.

Під час засідання було підведено підсумки роботи спостережної комісії протягом 2018 року. Голова комісії Оксана Древаль проінформувала присутніх, що протягом 2018 року спостережною комісією проведено 12 засідань. На виконання пункту 4 Положення про спостережну комісію здійснюється облік осіб, які умовно-достроково звільнені від відбуття покарання з місць позбавлення волі та осіб, які засуджені до кримінального покарання, не пов’язаного з позбавленням волі.

У своїй діяльності комісія тісно співпрацює з Лебединським районним сектором філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області, Лебединським відділенням ГУНП в Сумській області, Лебединською міськрайонною філією Сумського ОЦЗ, управлінням праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Лебединської міської ради, відділом освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради, міським центром соціальних служб для сім’ї та молоді, центральною районною лікарнею, громадськими організаціями.

На кінець 2018 року на обліку в Лебединському районному секторі з питань пробації перебувало 58 осіб, це засуджені до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі та правопорушники.

Загалом за видами покарання по сектору на обліку перебуває: засуджених до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатись певною діяльністю – 1 особа, з них: жінок – 0 осіб; засуджених до покарання у виді виправних робіт – 0 осіб; засуджених до покарання у виді громадських робіт – 6 осіб; звільнених від відбування покарання з випробуванням – 47 осіб, з них: жінок – 6 осіб, неповнолітніх – 2 особи; засуджені до покарання у виді штрафу – 2 особи; особи, відносно яких накладено адміністративне стягнення у вигляді громадських робіт – 2 особи.

Перераховано коштів до держбюджету міста – 1 131, 76 грн. Заборгованість – відсутня, в т.ч. за попередні роки.

Протягом звітного періоду по обліках Лебединського районного сектору з питань пробації пройшло 98 осіб, з них 16 жінок та 2 неповнолітніх. Показник загальної чисельності підоблікових порівняно з 2017 роком за аналогічний період зменшився на 12 осіб 2017 р. – 68 осіб, 2018 р. – 56 осіб.

Показник рецидивної злочинності у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшився на одну особу та складає 2 злочини, в 2017 році 3 злочини. Враховуючи те, що метою пробації є виправлення засуджених та запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень поліпшення роботи сектору у цьому напрямку має бути пріоритетом і в наступному році.

Одним із досить дієвих форм роботи спостережної комісії є запрошення на засідання комісії підоблікових Лебединського РС з питань пробації, з метою  заслуховування поведінки та способу життя осіб, що перебувають на обліку. Всього з початку року засідання комісії відвали 17 осіб що перебувають на обліку у секторі з питань пробації.

Щодо організації  працевлаштування та профорієнтації осіб, звільнених від відбуття покарання, то, згідно інформації Лебединської міськрайонної філії Сумського ОЦЗ, за 12 місяців 2018 року користувались послугами служби зайнятості 2 особи, які звільнені після відбуття покарання. За час перебування на обліку їм було надано 2 профінформаційні послуги. Одній особі припинено реєстрацію за письмовою заявою самої особи, друга особа і наразі перебуває на обліку.

Лебединським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводиться профілактично-просвітницька робота серед молоді та неповнолітніх, які засуджені до покарань не пов’язаних з позбавленням волі.

Спостережна комісія сприяє представникам релігійних громад проводити виховну роботу та здійснювати контроль за поведінкою осіб, засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та осіб, звільнених умовно-достроково від відбування покарання. Така співпраця дає позитивні результати у проведенні виховного процесу серед засуджених.

Інформація про результати роботи спостережної комісії  висвітлюються на офіційному сайті Лебединської міської ради.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *