Зарплата“в конверті” — крихке благополчуччя

Білопільське об’єднане управління Пенсійного фонду України наголошує: при нарахуванні заробітної плати працівникам підприємства, установи, організації та фізичні особи-підприємці повинні дотримуватися чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення законодавства про оплату праці, адже Конституцією України кожному громадянину гарантується право заробляти собі на життя працею та отримувати за це винагороду у вигляді заробітної плати, не нижче від визначеної законом.

Та на жаль, чимало роботодавців, бажаючи уникнути “зайвих витрат”, або взагалі не оформляють трудові відносини з працівниками офіційно, або працевлаштовують особу на неповну ставку із мізерною зарплатою, зазвичай меншою мінімального розміру, а основну суму заробітку виплачують “в конверті”. Така ситуація для працюючої особи тягне за собою ряд негативних наслідків, адже сьогодні особа втрачає право на належний соціальний захист, а в майбутньому ризикує залишитися без права на достойні пенсійні виплати та гідне існування.

Відповідно до нині діючого пенсійного законодавства встановлена пряма залежність розмірів пенсій від набутого страхового стажу та заробітку, з якого сплачені страховий (єдиний) внесок. Тобто, у страховий стаж при виході на пенсію враховуються тільки ті періоди, у яких відбувалось нарахування та за які повністю сплачені страхові внески у розмірі не менше, ніж мінімальний страховий внесок, який на сьогодні складає 918,06 грн. (4173х22%).

Якщо з якихось причин роботодавець не сплатив страховий (єдиний внесок) за своїх найманих працівників (причиною може бути і виплата заробітної плати “в конвертах” без сплати страхових внесків, і нарощування заборгованості як із заробітної плати, так і зі сплати єдиного внеску, маскування трудових відносин під неповний робочий день тощо), то періоди за які не сплачені внески “випадають” зі страхового стажу найманого працівника, а заробіток не враховується при розрахунку розміру пенсії.

Білопільське об’єднане управління Пенсійного фонду України в черговий раз звертається до роботодавців з метою усвідомлення їх відповідальності за добробут працівників, адже тільки повна зайнятість та гідний рівень оплати праці, дозволить працівникам уникнути ризиків, пов’язаних із соціальним захистом у разі скрутних життєвих обставин та пенсійним забезпеченням у майбутньому.

Шановні громадяни! Не позбавляйте себе соціального захисту сьогодні та спокійної старості в майбутньому! Вимагайте від роботодавців легального оформлення трудових відносин та гідної оплати праці!

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *