Дзвенить струмочком рідна мова

21 лютого світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Мова – духовний скарб нації. Мова — це історія народу, інтелектуальний та духовний результат еволюції кожного етносу. Скільки народів – стільки й мов. І для кожного народу своя мова – найкраща, але ніхто не заперечуватиме, що українська мова за милозвучністю і співучістю – одна із найкращих. Ще 1928 року у Парижі на конкурсі мов визнали, що італійська, українська та французька мови наймилозвучніші.

До Міжнародного дня рідної мови у бібліотеках міста пройшли заходи, метою яких є виховання почуття любові і гордості за рідну українську мову, бажання зберегти її чистоту й красу.

Міська бібліотека №1 завітала в гості до учнів 2 класу ЗОШ №3 (класний  керівник Олена Солонець) на гру-ерудицію «Мовні перлини для кожної дитини». Бібліотекар Валентина Гримайло проінформувала учнів про витоки рідної мови, її значення в житті людини, а також ознайомила з літературою на книжковій викладці «О мово моя, душа голосна України!». І як завжди працівники бібліотеки запропонували дітям безліч розваг: літературна вікторина, алфавітна естафета, поетичні перегони, змагання, хто найшвидше вимовить скоромовку тощо. На захід завітала красуня Мова, яка привітала усіх присутніх зі святом та продовжила ігрову програму.

У міських бібліотеках №2 та №3 оформлено тематичні книжкові виставки: «О мово рідна, золота колиска» та «До мови доторкнімось серцем».

Бібліотекарі розповіли відвідувачам про історію виникнення Міжнародного дня рідної мови.

Історія свята, на жаль, має трагічний початок…21 лютого 1952 року у Бангладеші (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які виражали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної бенгальської мови. Відтоді кожного року Бангладеш відзначає день полеглих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО у 1999 році проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. А починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначаємо і ми, українці.

Присутні прослухали бібліографічні огляди мовних видань та переглянули літературу, представлену на викладках.

Завідувач міською бібліотекою №1 Світлана Дворницька.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *