Здійснення соціальної роботи міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Сьогодні під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим, її учасниками розглядалося питання стану здійснення соціальної роботи Лебединським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. За словами директора центру Наталії Кислої, робота у напрямку попередження, профілактики соціального сирітства та підтримки виховного потенціалу сімей, надання соціальних послуг сім’ям, які потрапили у складні життєві обставини проводиться центром постійно.

Загальна кількість сімей (осіб), щодо яких надійшла інформація до центру у 2018 році (повідомлення, виявлені центром, самозвернення тощо) – 209. Працівниками центру здійснено 65 оцінок потреб дитини та її сім’ї. Виявлено 46 сімей в складних життєвих обставинах. Соціальним супроводом охоплено 18 сімей, в них 36 дітей, що потребували та потребують системної, комплексної допомоги та підтримки. Соціальна послуга соціального супроводу сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах – комплекс заходів, що передбачає оцінку потреб, визначення шляхів вирішення основних проблем, регулярні зустрічі чи відвідування отримувача послуги з метою моніторингу виконання поставлених завдань, сприяння у отриманні інших послуг, навчання та розвиток навичок, спрямованих на подолання чи мінімізацію складних життєвих обставин.

Серед сімей, які були охоплені соціальним супроводом переважають сім’ї таких категорій:

  • сім’ї, в яких батьки ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню та догляду за дітьми – 13 сімей;
  • сім’ї, в яких діти постраждали від насильства або існує ризик його вчинення – 1 сім’я;
  • сім’ї, в яких є неповнолітній, який засуджений до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі – 4 сім’ї.

Було знято з соціального супроводу 13 сімей, у 5 сім’ях подолано складні життєві обставини, у 4 сім’ях мінімізовані складні життєві обставини, у зв’язку з переїздом – 2 сім’ї. 2 сім’ї знято у зв’язку з систематичним невиконанням заходів передбачених планом  соціального супроводу і батьків було позбавлено батьківських прав. Отже, 5 сімей продовжують перебувати під соціальним супроводом у 2019 році.

Сім’ї, які перебувають у складних життєвих обставинах, можуть отримувати як одну соціальну послугу, так і їх комплекс залежно від потреб. Таких сімей на обліку в центрі було 28.

Рішення про здійснення соціального супроводу сім’ї, яка перебуває у складних життєвих обставинах, приймається на засіданні комісії з питань захисту прав дитини з урахуванням поданих центром матеріалів. Протягом 2018 року було розглянуто 32 такі справи.

Лебединським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у напрямку попередження насильства проводиться профілактична робота в сім’ях, які перебувають на обліку в центрі, з особами, які перебувають на обліку в Лебединському районному секторі філії ДУ «Центр пробації», серед учнівської молоді. Мета таких заходів – сформувати уявлення про проблему насилля й жорстокості, їх наслідків для дитини чи інших членів родини, як захиститися від будь-якого насильства. В рамках щорічної акції «16 днів проти насильства» були проведені заходи профілактичного характеру, надані буклети, виготовлені центром, на тему: «Насильство у родині – негідний приклад для дитини», «Виховуємо толерантність – попереджуємо насильство в сім’ї», «Скажи СТОП торгівцям людьми».

Протягом 2018 року з приводу насильства в сім’ї на обліку в центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді перебувала 1 сім’я, в ній 4 дітей, які зазнали психологічного насильства з боку рідних.

Пріоритетним напрямком роботи центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є сприяння розвитку та функціонуванню сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Під постійним соціальним супроводженням центру перебувало 4 прийомні сім’ї, в яких виховується 6 прийомних дітей та 1 дитячий будинок сімейного типу, де виховується 6 дітей-вихованців. В 1 прийомну сім’ю була влаштована дитина, позбавлена батьківського піклування. У 2018 році 1 прийомна сім’я припинила своє функціонування у зв’язку із досягненням дитиною повноліття та закінченням навчання, 1 дитина з прийомної сім’ї знята із соціального супроводження без розформування прийомної сім’ї.

Фахівцем центру здійснено оцінку потреб дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в сім’ях опікунів та піклувальників, а також осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На обліку в центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді перебуває 21 сім’я опікунів/піклувальників, в них 16 дітей під опікою та 29 осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Законом України від 26.01.2016 року № 936-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми» запроваджено нову форму тимчасового сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – сім’я патронатного вихователя. На території м. Лебедина вперше в Сумській області почала функціонувати сім’я патронатного вихователя, у якій протягом 2018 року перебувало 3 дітей. Сім’я, діти з якої перебувають у патронатній сім’ї, знаходиться на соціальному супроводі.

З метою забезпечення реалізації кожною дитиною права на виховання в сім’ї, Лебединським міським ЦСССДМ проводиться інформаційна кампанія серед населення міста. Фахівцем центру, із залученням студентів Лебединського педагогічного коледжу ім.. А.С.Макаренка, було проведено вуличну акцію до до Дня усиновлення, під час якої розповсюджувались буклети «Кожній дитині щасливу родину».

Лебединським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді ведеться робота з демобілізованими учасниками АТО. Протягом 2018 року проводилась робота з 9 сім’ями учасників АТО, у тому числі з 1 сім’єю загиблого учасника АТО. Під час роботи з цією категорією сімей визначались потреби сім’ї та можливості їх задовольнити, надавався перелік необхідних послуг, коло спеціалістів для надання підтримки та допомоги. Задовольнялись потреби учасників АТО щодо оздоровлення дітей, надавалась соціально-психологічна підтримка.

Учасників АТО та їх сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді не виявлено.

Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надає соціальні послуги внутрішньо переміщеним особам та їх сім’ям з урахуванням визначених потреб. В 2018 році велася робота з 4 сім’ями переселенців. З метою реалізації Закону України від 26.01.2016 № 936-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми», центр проводив оцінку потреб внутрішньо переміщених дітей, які проживають в м. Лебедині, з метою виявлення дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах та/або мають право на отримання статусу дитини, постраждалої внаслідок воєнних дій та збройного конфлікту. Сім’ї внутрішньо переміщених осіб для встановлення статусу дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів до центру не зверталися.

Лебединським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на базі Лебединського районного сектору філії ДУ «Центр пробації» в перший понеділок місяця, згідно плану роботи, проводиться профілактично-просвітницька робота серед молоді, яка засуджена до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі. Протягом 2018 року 22 таким особам надавались соціальні послуги.

За скоєння кримінального правопорушення на соціальному супроводі протягом 2018 року перебувало 4 сім’ї, в якій виховувались 4 неповнолітніх, засуджених до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі. 2 сім’ї зняті з соціального супроводу.

Щомісячно Лебединським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Лебединським районним сектором філії ДУ «Центр пробації», представниками відділення поліції, службою у справах дітей здійснювались спільні перевірки неповнолітніх підоблікових за місцем проживання. Основною метою такої співпраці є недопущення скоєння повторних правопорушень неповнолітніми.

У зв’язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 30.10.2014 № 623 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо функціональних обов’язків державного соціального інспектора» контроль за цільовим використанням коштів при народженні дитини покладено на спеціалістів центрів соціальних служб для сім’ї, дітей. Протягом 2018 року було проведено 93 вибіркових обстежень щодо виплат допомоги при народженні дитини, за списками наданими управлінням праці та соціального захисту населення. Такі списки надаються щомісячно і щомісячно центр звітує про кількість проведених обстежень, як управлінню праці так і Сумському обласному центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Пропозицій щодо припинення виплати допомоги, підготовлених спеціалістами центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – не було.

Центром соціальних служб проводиться профілактично-просвітницька робота серед учнівської та студентської молоді міста, а також громадян, які перебувають в центрі зайнятості. Протягом 2018 року було проведено 12 заходів профілактичного характеру, згідно плану роботи та затвердженого кошторису на проведення таких заходів. Метою заходів, акцій є профілактика правопорушень, негативних явищ в дитячому та молодіжному середовищі та пропаганда здорового способу життя серед дітей та молоді, запобігання соціальному сирітству, запобігання насильству в сім’ї, торгівлі людьми. Заходами було охоплено – 408 осіб, розповсюджено 920 буклетів різного спрямування.

Робота Центру постійно висвітлюється на офіційному сайті міської ради.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *