Під контролем епізоотична ситуація в місті

28 січня відбулося чергове робоче засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, яка діє при Лебединській міські раді. Під час роботи комісії її членами було розглянуто питання стосовно епізоотичної ситуації на території міської ради. За інформацією Лебединського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, у зв’язку із проведенням засідання ДНПК при Кабінеті Міністрів України 20.12.2018, на місцях необхідно забезпечити виконання «Методичних рекомендацій по плануванню, організації та проведенню пероральної імунізації диких м’ясоїдних проти сказу» в частині проведення лабораторно-діагностичних досліджень біологічного матеріалу, відібраного від червоної лисиці, після пероральної імунізації та формування активного імунітету в їх організмі.

Станом на 28.01.2019 місто є благополучним щодо сказу тварин. Протягом 2018 року зафіксовано два випадки захворювання на сказ котів та один випадок сказу лисиці. За 2018 рік спеціалістами Лебединської міської дільничної лікарні ветеринарної медицини проведено щеплення 1990 собак та 1710 котів. З початку 2019 року вже щеплено 94 собаки та 126 котів. З метою профілактики сказу, восени 2018 року проведено пероральну вакцинацію проти сказу диких м’ясоїдних тварин.

Щодо лейкозу ВРХ, то спостерігається виділення реагуючої худоби в РІД (реакція імунодифузії) як у приватному секторі, так і в господарствах, тому необхідно приділяти особливу увагу цьому захворюванню. За 2018 рік на території міста у приватному секторі було виділено дві голови ВРХ, які позитивно прореагували в реакції по РІД. Корови окремо випасаються, молоко використовується для власних потреб після кип’ятіння.

Ситуація щодо африканської чуми свиней (АЧС) загалом в області залишається складною. В 2018 році у Лебединському районі було зафіксовано два випадки захворювання на АЧС (с.Малий Вистороп, с.Стеблянки).

За минулий рік ускладнилася також ситуація щодо заразного вузликового дерматиту ВРХ (ЗВД). Це захворювання поширюється у Росії, у минулому році виявлено 64 випадки. Реєструється ця інфекційна хвороба в Болгарії, Румунії, Туреччині, Греції, тому є загроза потрапляння збудника в Україну.

На території області в минулому році постраждала 31 пасіка (850 бджолосімей), тому є необхідність проводити масштабну роботу для обізнаності населення щодо правильності оформлення пасік, інформування пасічниками органів місцевого самоврядування при постановці власних бджолосімей для медозбору, щоб орендарі земель мали уявлення про наявність біля їх полів пасік, тим самим мінімізувати ризик отруєння бджіл при обприскуванні полів. На території Лебединської міської ради не було зафіксовано випадків отруєнь бджіл.

У зв’язку із вищевикладеним та з метою утримання епізоотичної ситуації щодо інфекцій тварин, недопущення отруєнь бджіл, Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Лебединській міській раді вирішила:

  • сприяти проведенню досліджень ВРХ на лейкоз перед вигоном на пасовища та виконанню інструкції з профілактики та оздоровлення великої рогатої худоби від лейкозу в господарствах всіх форм власності;
  • продовжити виконання рішень засідань Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Лебединській міській раді щодо своєчасної та ефективної профілактики інфекційних захворювань тварин, особливо африканської чуми свиней та заразного вузликового дерматиту ВРХ;
  • сприяти проведенню тренінгів, семінарів, навчань з питань профілактики інфекційних хвороб тварин та птиці, зокрема заразного вузликового дерматиту ВРХ, африканської чуми свиней, високопатогенного грипу птиці. Забезпечити своєчасну обробку поголів’я тварин відповідно до настанов, та в разі потреби закупівлю інсектицидів для профілактики ЗВД;
  • забезпечити виконання законодавства про бджільництво, про пестициди і агрохімікати, про охорону навколишнього природного середовища.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *