Захист вразливих верств населення у зимовий період

23 січня у стінах Лебединської міської ради відбулося засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Під час роботи комісії до уваги її членів була доведена інформація про виконання заходів щодо захисту вразливих верств населення, надання їм допомоги, запобігання їх переохолодженню та замерзанню у зимовий період.Про виконання заходів щодо захисту вразливих верств населення, надання їм допомоги, запобігання їх переохолодженню та замерзанню у зимовий період проінформував присутніх директор територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Сергій Яхван. За його словами, у міському територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) розроблений та затверджений графік чергувань відповідальних осіб в осінньо-зимовий період 2018-2019 років, забезпечено чергування відповідальних осіб з питання координації роботи закладу на цей період.

Також, з метою забезпечення життєдіяльності підопічних відділення соціальної допомоги вдома, дотримання температурного режиму в їх оселях, недопущення випадків переохолодження, летальних випадків внаслідок переохолодження протягом зимового періоду 2018- 2019 років,  02.01.2019 р. у Лебединському міському територіальному центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) видано наказ «Про забезпечення житгєдіяльності підопічних відділення соціальної допомоги вдома міського терцентру в зимовий період 2018 – 2019 років», яким передбачені наступні заходи:

  • персональний контроль завідувача відділенням соціальної допомоги вдома та соціальних робітників щодо питання температурного режиму в оселях підопічних;
  • здійснення контролю з боку соціальних працівників за станом забезпеченості паливом підопічних з пічним опаленням;
  • забезпечення щоденного відвідування підопічних відділення соціальними робітниками (по можливості) або щоденний контроль за станом справ з даного питання за допомогою стільникового зв’язку.

З метою запобігання переохолодження, летальних випадків внаслідок переохолодження протягом зимового періоду 2018-2019 років серед безхатченків, у відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги діє сектор обліку бездомних громадян.

Сектором обліку категорії бездомних громадян по місту не зареєстровано, але при відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги створений банк одягу для даної категорії громадян та функціонує пункт обігіріву у приміщенні міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) на зимовий період 2018/2019 рр.

Під час обстеження житлово-побутових умов проживання підопічних відділення соціальної допомоги вдома соціальні робітники проводять певну роботу з виявлення категорії бездомних осіб на території міста, надання їм консультативно-роз’яснювальної інформації та допомоги.

За словами директора Лебединського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталії Кислої, центр проводить соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги. Діяльність працівників центру з цією категорією населення спрямована на раннє виявлення сімей/осіб у складних життєвих обставинах, а також подолання/мінімізацію складних життєвих обставин. Загальна чисельність сімей (осіб), щодо яких надійшла інформація протягом 2018 року (повідомлення, виявлені центром, самозвернення тощо) – 209. Працівниками центру здійснено 65 оцінок потреб дитини та її сім’ї. Виявлено 46 сімей, в них 121 дитина в складних життєвих обставинах. Соціальним супроводом охоплено 18 сімей, в них 36 дітей, що потребували та потребують системної, комплексної допомоги та підтримки.

Соціальна послуга соціального супроводу сімей – комплекс заходів, що передбачає оцінку потреб, визначення шляхів вирішення основних проблем, регулярні зустрічі чи відвідування отримувача послуги з метою моніторингу виконання поставлених завдань, сприяння у отриманні інших послуг, допомогу в усвідомленні значення дій, розвиток вміння керувати ними, навчання та розвиток навичок, спрямованих на подолання чи мінімізацію складних життєвих обставин. Особлива увага працівників центру звертається на дотримання належних умов проживання сімей з дітьми, які знаходяться на соціальному супроводі, особливо в осінньо-зимовий період, а саме: наявність опалення, його стан, забезпеченість дровами, наявність продуктів харчування. Всі сім’ї, які знаходяться в центрі уваги центру усім цим забезпечені. Крім цього, працівники реагують на повідомлення, які надходять до центру, здійснюють відвідування таких сімей за місцем проживання (перебування), проводять оцінку потреб у наданні соціальних послуг та обстежують його матеріально-побутові умови.

Заслухавши та обговоривши інформації директора Лебединського міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Сергія Яхвана та директора Лебединського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталії Кислої, комісія вирішила:

  • Лебединському міському територіальному центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та Лебединському міському центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді продовжити роботу щодо захисту вразливих верств населення, надання їм допомоги, запобігання їх переохолодженню та замерзанню у зимовий період, приділивши при цьому особливу увагу виявленню самотніх людей похилого віку, з визначенням проблемних питань з медичного обслуговування, опалення помешкань, забезпечення продуктами харчування та здійсненню персонального нагляду за поодинокими людьми. У випадку необхідності (недостатнє забезпечення теплом одиноких літніх громадян) забезпечити їх направлення до інтернатних установ та комунального некомерційного підприємства «Лебединська центральна районна лікарня імені лікаря К.О.Зільберника Лебединської районної ради»;
  • керівникам підприємств, установ та організацій, незалежно від підпорядкування і форми власності, де є пункти обігріву, забезпечити функціонування цих пунктів в опалювальних приміщеннях та обладнати ці пункти усім необхідним для обігріву людей та надання їм першої медичної допомоги.
  • головному лікарю комунального некомерційного підприємства «Лебединська центральна районна лікарня імені лікаря К.О.Зільберника Лебединської районної ради» забезпечити надання медичної допомоги людям, які постраждали внаслідок переохолодження та організувати роз’яснювальну роботу серед населення з питань запобігання таким випадкам;
  • начальнику Лебединського відділення ГУНП України в Сумській області під час патрулювання вулиць міста працівниками поліції виявляти людей, які потребують допомоги, і доставляти їх до пунктів обігріву та до комунального некомерційного підприємства «Лебединська центральна районна лікарня імені лікаря К.О.Зільберника Лебединської районної ради»;
  • начальнику Лебединського районного сектору Управління ДСНС України в Сумській області забезпечити проведення подвірних обходів приватних будинків з перевірки стану протипожежної безпеки та надання допомоги з усунення порушень у помешканнях мало захищених громадян (самотніх літніх осіб, інвалідів, багатодітних, малозабезпечених сімей).
Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *