Договір добровільного страхування – відновлення страхового стажу та права на субсидію

Добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування – це реальна можливість забезпечити страховий стаж та створити умови для збільшення розміру майбутньої пенсії.

Нормами статті 12 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” ще з 2004 року передбачено добровільну участь осіб у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Тобто в періоди,  після 1 січня 2004 року,  коли страховий стаж зараховується лише за умови сплати страхових внесків, людина, яка не належала до категорії застрахованих осіб, тобто з якихось причин офіційно не працювала, може звернутися до органів Державної фіскальної служби України та укласти відповідний договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування згідно з нормами статті 10 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” (далі – Закон).

Законом передбачено два види договорів про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Зокрема, частиною другою статті 10 цього Закону визначено, що особи беруть у ній участь протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь, але не менше як один рік (крім договорів про одноразову сплату). Людина, укладаючи цей договір, зобов’язується щомісяця, протягом не менше року від дати його укладання, сплачувати єдиний внесок. І кожен місяць, за який сплачено внески, буде зараховано до страхового стажу. У 2018 році мінімальний внесок становить  819,06 грн. на місяць – це 22 % від мінімальної заробітної плати в розмірі 3723 грн.

Відповідно до частини п’ятої статті 10 Закону договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (починаючи з 1 січня 2004 року). Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2. В усіх випадках ця сума не може бути більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої на дату укладення договору. Враховуючи положення п. 5 ст. 1 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” та розмір мінімальної заробітної плати, передбачений  Законом України “Про Державний бюджет України на 2018 рік”, у  2018 році мінімальний страховий внесок за кожен місяць становитиме 1638,12 грн.  (819,06х2). З 1 січня 2018 року максимальна величина бази єдиного внеску становить 15 мінімальних заробітних плат – 55845,00 грн., тому максимальний страховий внесок за кожен місяць становитиме 12285,90 грн. (55845х22%).

Звертаємо увагу осіб працездатного віку, що однією з вимог для оформлення субсидії є обов’язкова сплата працездатними особами єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно,  протягом трьох місяців у періоді, за який враховується доходи для призначення субсидії. Таким чином, шляхом укладання договору добровільного страхування про одноразову сплату за попередні періоди, громадяни мають можливість отримати право на призначення субсидії.

Особа, яка бажає укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, повинна звернутися до органів Державної фіскальної служи за місцем проживання.

Наголошуємо, що “докупити” можна лише загальний страховий стаж. Не можна “докупити” спеціальний стаж, наприклад стаж, що дає право на пенсію за вислугу років, пільгову пенсію за списком 1 та  списком 2.

Шановні громадяни, консультації щодо  набуття страхового стажу  та порядку сплати єдиного соціального внеску згідно договору добровільного страхування, ви маєте можливість отримати у відповідального працівника територіального управління Пенсійного фонду України у кожному органі соціального захисту населення або безпосередньо звернутись до стаціонарних приймалень громадян в органах Фонду.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *