Епізоотична ситуація у місті під контролем

10 грудня у стінах Лебединської міської ради відбулося робоче засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, яка діє при Лебединській міській раді. Про стан дотримання ветеринарно – санітарних вимог при переміщенні живих тварин, недопущення стихійної торгівлі продуктами тваринного походження на території міської ради проінформував членів комісії начальник Лебединського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Олександр Скварча. За його словами, у зв’язку із встановленням фактів порушення вимог постанови Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2011 року №1402 «Про затвердження правил транспортування тварин», на виконання наказу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів №887 від 31.10.2018 року і відповідно до наказу Головною управління Держпродспоживслужби в Сумській області № 1989 – ОД від 02.11.2018 року під час оформлення ветеринарних документів на переміщення живих тварин на території Лебединської міської ради запроваджено перевірку транспортних засобів та умов транспортування на предмет їх відповідності Правилам, зокрема, щодо відповідності мінімальної площі на одну тварину в транспортному засобі, також проводиться відеофіксація під час завантаження тварин, в тому числі на предмет відповідності вимогам законодавства щодо ідентифікації тварин.

Як зазначив начальник Лебединського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, торгівля продуктами тваринного походження повинна відбуватися на спеціалізованих ринках, з відповідними на це дозволами. Будь-яка інша торгівля, в не призначених для цього місцях є стихійною, що заборонено законодавством.

Наступним Олександр Скварча проінформував присутніх про ветеринарно-санітарний стан діючих худобомогильників, біотермічних ям та існуючих місць захоронення тварин. На території Лебединської міської ради знаходиться 1 худобомогильник: ТОВ «Зауер». Кожного року працівниками Лебединського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби та Лебединської районної державної лікарні ветеринарної медицини проводиться епізоотичне обстеження місць захоронення тварин, про що складаються відповідні акти з виявленими порушеннями. Згідно наказу № 232 від 27.10.2008 року «Про затвердження правил облаштування і утримання діючих (існуючих) худобомогильників та біотермічних ям для захоронення трупів тварин у населених пунктах України», утримувати в належному стані існуючі худобомогильники та біотермічні ями зобов’язані органи місцевого самоврядування та суб’єкти господарювання всіх форм власності, які займаються утриманням, розведенням та обігом тварин на даній території.

Заслухали також члени протиепізоотичної комісії і інформацію про випадок захворювання свиней на АЧС в ТОВ «Мрія» у смт. Липова Долина. Згідно зі звітом від 03.12.2018 року № 003714 п.м./18 Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області про результати досліджень патматеріалу від свійських свиней (3 голови), підтверджено діагноз африканська чума свиней в ТОВ «Мрія» у смт. Липова Долина. У зв’язку з тим, що Липоводолинський район межує з Лебединським, необхідно у всіх свиногосподарствах, які займаються розведенням та утриманням свиней провести профілактичну дезінфекцію всіх приміщень, де утримуються свині, дезінфекційні розчини будуть надані за рахунок держави.

Також було розглянуто питання щодо зняття карантинних обмежень по сказу кота у приватному домогосподарстві на вулиці Степній. Спеціалістами Лебединської районної державної лікарні ветеринарної медицини проведено епізоотичне обстеження випадку захворювання кота на сказ та проведено комплекс заходів по локалізації та ліквідації вогнища інфекції в неблагополучному щодо сказу приватному господарстві. Спеціалістами Лебединської районної державної лікарні ветеринарної медицини було проведено подвірні обходи з метою виявлення хворих та підозрілих у захворюванні тварин та проведення антирабічних щеплень здорових тварин. На сьогодні проводяться планові щеплення собак і котів проти сказу, на території міста щеплено всього 1895 собак та 1610 котів, в тому числі безпосередньо в осередку інфекції по вулиці Степна, Залізнична, Ціолковського та провулок Тракторний – 33 собаки та 44 кота. Проведено дезінфекцію та заключну дезінфекцію місця, де знаходилась хвора тварина з наступним дослідженням па якість дезінфекції в Лебединській міжрайонній державній лабораторії ветеринарної медицини.

Проведено роз’яснювальну роботу серед населення стосовно профілактики сказу тварин.

Лебединською районною організацією Українського товариства мисливців та рибалок проводилися перевірки мисливських угідь на предмет виявлення підозрілих у захворюванні тварин на території прилеглої зони. Відповідно до довідки Лебединської районної організації Українського товариства мисливців та рибалок на території мисливських угідь прилеглої зони бродячих собак та котів не виявлено.

Під час карантинних обмежень було заборонено вивезення та переміщення собак і котів за межі неблагополучної зони.

В зв’язку з тим, що заключні заходи з локалізації та ліквідації вогнища сказу виконані згідно Закону України «Про ветеринарну медицину» та відповідно до діючої інструкції по боротьбі зі сказом тварин, було знято карантинні обмеження по сказу кота в приватному домогосподарстві на вул. Степна.

У зв’язку з вищевикладеним державна надзвичайна комісія при Лебединській міській раді вирішила:

  • подовжити заборону переміщення живих тварин без відповідних документів дозвільного характеру на території Лебединської міської ради;
  • проводити роз’яснювальну роботу щодо недопущення стихійної торгівлі тваринами та продуктами тваринного походження на території Лебединської міської ради;
  • керівнику ТОВ «Запер» ,суб’єктам господарювання усіх форм власності утримувати в належному стані існуючі худобомогильники та біотермічні ями;
  • Лебединському районному управлінню Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, Лебединській районній державній лікарні ветеринарної медицини, керівникам господарств ТОВ «АХ», ТОВ  «Зауер» провести профілактичну дезінфекцію приміщень де утримуються свині;
  • продовжити виконання попередніх протокольних рішень ДНПК;
  • продовжити виконання профілактичних заходів передбачених чинною інструкцією щодо профілактики та боротьби зі сказом тварин та Законом України «Про ветеринарну медицину».

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *