Давид Бурлюк: повернення в Лебедин

20 листопада 2018 року в Лебединському міському художньому музеї ім. Б.К. Руднєва відбулося відкриття виставки «Давид Бурлюк: повернення в Лебедин», що присвячена 100-річчю заснування художнього музею.

Для лебединців ця виставка – знакова подія, адже це унікальна нагода вперше побачити твори одного зі засновників українського футуризму в місті, де він жив і навчався. До експозиції увійшли 5 робіт із колекції Сумського обласного художнього музею імені Никанора Онацького та приватних колекцій.

Давид Бурлюк – живописець, поет, літературний та художній критик, видавець. Один із засновників українського футуризму. Уже  саме його ім’я – кипіння,  бурління – надзвичайно характерне як для  особистості,  так і для мистецтва цього  невситимо  упертого  козака з  великим  серцем, що народився побіля Лебедина 9 липня 1882 р.

За словами директора Сумського обласного художнього музею імені Никанора Онацького Надії Юрченко, представлені в Лебединському музеї твори, поза сумнівом, імпонуватимуть багатьом, бо роботи Давида Бурлюка активно вписуються в історію мистецтва ХХ століття. Вони завжди цікаві та несподівані.

В експозиції – кілька тем. Одна з них – тема жінки, що завжди була натхненницею Давида Бурлюка. Єдина робота цієї теми належить Комунальній установі «Класична гімназія» (м. Суми), де навчався Давид Бурлюк. Ще одна частина виставки – акварельні та олійні пейзажі із колекції Сумського обласного художнього музею.

Окрасою та справжньою несподіванкою виставки став екслібрис Давида Бурлюка «Коник», подарований до 100-річчя Лебединському художньому музею керівником сумської творчої студії «BurliukLoft» Костянтином Аленінським.

 «Розповім трохи про екслібрисі роботи Давида Бурлюка «Коник» … тема коників і цикад обігрувалася в творах футуристів (“Коник” Велимира Хлєбнікова)… Створений в 1931 році Бурлюком, і швидше за все, для себе. В кінці 1950-х років Давид Давидович почав вести активну переписку з найсміливішими (Бурлюк був ще опальним в ті роки) радянськими культурними діячами. Одним з них був Микола Нікіфоров, якому і був подарований цей екслібрис. Пізніше екслібрис зберігався в колекції московських художників Аполлінарія і Олександра Чернових (про що говорить знак на тильній стороні). Потім екслібрис виявився в колекції харковчаніна Кейсермана, після смерті якого – опинився в київській колекції Гольфмана. Навесні 2018 роки я купив екслібрис у Гольфмана і ось 20 листопада подарував Лебединському міському художньому музею ім. Руднєва до їх 100-річного ювілею», – говорить Костянтин.

Екслібрис Давида Бурлюка став першою роботою відомого футуриста, що не лише потрапила в Лебедин на виставку, а й залишиться в Лебединській колекції назавжди, зайнявши своє місце в постійній експозиції музею.

Подякували Константину Аленінському за цінний дарунок в.о. міського голови Оксана Древаль та директор Лебединського міського художнього музею Андрій Гєльмінтінов.

Продовжилася виставка краєзнавчою розвідкою присвяченою Давиду Бурлюку провідного наукового співробітника Лебединського краєзнавчого музею Валентини Знаменщикової та знайомством з експозицією.

Лебединський міський художній музей ім. Б.К. Руднєва щиро дякує всім, хто допомагав з організацією виставки, а особливо директору Сумського обласного художнього музею імені Никанора Онацького – Надії Юрченко, директору КУ «Класична гімназія» (м. Суми) – Віктору Гончаренка та голові Сумської обласної організації НСХУ Івану Гапоченку.

Відвідати виставку «Давид Бурлюк: повернення в Лебедин» в художньому музеї можна буде до 20 грудня 2018 року. Художній музей знаходиться за адресою:  пл. Волі, 17, тел. 2-18-81. Графік роботи: вт.-пт.: з 08:00 до 17:15, сб. з 08:00 до 16:00. Вихідні: неділя та понеділок. Більше інформації на сайті музею – http://artmuseum.lebedyn.org/

Художній музей

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *