У Лебедині відкрили Інклюзивно-ресурсний центр

7 листопада у місті Лебедині відбулося відкриття комунальної установи Лебединської міської ради «Інклюзивно-ресурсний центр». Інклюзивне навчання є одним із основних напрямків реформування системи освіти в Україні і відповідно до Закону України «Про освіту» та постанов Кабінету Міністрів України новостворені інклюзивно-ресурсні центри забезпечують права на освіту дітей з особливими освітніми потребами шляхом проведення комплексної оцінки розвитку дитини, надання психолого-педагогічних послуг та їх системного кваліфікованого супроводу. КУ Лебединської міської ради «Інклюзивно-ресурсний центр» забезпечуватиме таке право діткам з особливими потребами міста Лебедина та Лебединського району.

Міський голова Олександр Бакликов та голова районної ради Василь Калита урочисто перерізали символічну стрічку, відкриваючи Інклюзивно-ресурсний центр, необхідність функціонування якого важко переоцінити. Олександр Миколайович підкреслив, що відкриття центру полегшить життя діток з особливими освітніми потребами та їх батьків, а також зазначив, що обіймаючи посаду міського голови, завжди спільними зусиллями всіх небайдужих намагалися вирішувати проблеми людей з особливими потребами будь-якими методами і способами, і відкриття ось цієї установи – як наслідок того, що об’єднавши зусилля заради доброї справи, можна досягти результатів.

За словами директора КУ «Інклюзивно-ресурсний центр» Олени Літковець, педагогічні працівники центру будуть допомагати дітям, у яких є особливі освітні потреби оволодівати уміннями та навичками відповідно до програм, за якими вони навчаються, орієнтуючись на сильні якості, збережені аналізатори та інтереси дітей в подальшому, соціалізуючи їх у суспільство. В установі кваліфіковані фахівці – вчитель-дефектолог, вчитель-логопед, практичний психолог, вчитель-реабілітолог проводитимуть комплексну оцінку розвитку дитини, надаватимуть корекційно-розвиткові послуги.

Завітали на відкриття центру і колеги з міста Cуми, зокрема завідувач обласного ресурсного центру з підтримки інклюзивної освіти Юлія Дідоренко, яка підкреслила, що до інклюзивно-ресурсних центрів звертаються батьки діток, які мають певні проблеми з навчанням, певні освітні потреби, а фахівці таких центрів надаючи допомогу, працюють із сильними сторонами дітей, визначають форми і методи, спеціальні програми навчання.

Ділились досвідом та висловили слова підтримки і педагоги реабілітаційних центрів міста Cуми Сергій Ленда та Аліна Мірясова, а також колега із Тростянця – директор комунального закладу Тростянецької міської ради «Інклюзивно-ресурсний центр» Людмила Малініна.

Під час урочистостей з нагоди відкриття Інклюзивно-ресурсного центру усі гості висловлювали не лише слова підтримки, а й підтримали корисними і необхідними для функціонування центру подарунками.

Гості також мали нагоду ознайомитися з усім, що наразі центр може запропонувати діткам з особливими освітніми потребами під час екскурсії, проведеної його директором Оленою Літковець.

Більше фото у альбомі “Відкриття Інклюзивно-ресурсного центру”

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *