День визволення України від фашистських загарбників

Щорічно 28 жовтня відзначається День визволення України від німецько-фашистських загарбників. Згідно з Указом Президента від 20 жовтня 2009 року №836/2009 цей день встановлено «з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу у Другій світовій війні».

Воєнні дії під час Другої світової війни відбувалися на території України протягом 40 місяців – із 22 червня 1941 року до кінця жовтня 1944 року. Саме на території України мали місце ключові битви за визволення Європи від фашизму. Друга світова війна принесла з собою стільки трагедій, віроломства і зруйнованих доль, що до цих пір все людство із сумом і гіркотою згадує ті далекі події, які торкнулися практично кожного на нашій спільній землі. І ми не маємо права забувати про це.

Завершила визволення України Карпатська операція. 27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород, 28 жовтня радянські війська вийшли на сучасний кордон нашої Держави. За підрахунками істориків, у ході воєнних дій на території України загинуло близько трьох мільйонів радянських воїнів, понад два мільйони українців було вивезено для примусової праці до Німеччини під час окупації. На території республіки цілком чи частково було зруйновано понад 700 міст і 28 тисяч сіл, близько 10 мільйонів людей залишились без даху над головою, знищено понад 16 тисяч промислових підприємств.

 

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *