Стартував осінній призов на строкову військову службу

УВАГА: згідно Указу Президента України від 24 вересня 2014 року №744 ЗАБОРОНЕНО залучення військовослужбовців строкової військової служби до виконання бойових завдань в операції об’єднаних сил в Донецькій та Луганській областях.

Згідно з українським законодавством, призовники, які отримали повістку з військкомату зобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, зазначений у повістці. При цьому в Законі зазначено, що неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову. Отже, як тільки в країні оголошено про початок нового призову в армію, призовникам дається 10 днів на явку у військовий комісаріат.

Поважними причинами неявки до військкомату можуть вважатися тільки форс-мажорні ситуації: стихійне лихо, хвороба призовника, смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, дідуся, бабусі) або близького родича дружини. Будь-які інші причини є недостатньо вагомими і можуть бути прирівняні до ухилення від армії.

Також потрібно зазначити, що під час строкової служби за юнаками зберігається його робоче місце та середній заробіток, якщо вони офіційно працюють на час призову. При призові їм виплачується грошова допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб (у 2018 році це – 3,5 тис. гривень). При звільненні в запас з лав Збройних сил їм виплачується вихідна грошова допомога у розмірі близько 2 тис. гривень. Після звільнення в запас, протягом місяця з дня взяття на військовий облік за місцем проживання виплачується матеріальна допомога в розмірі:

  • для громадян, які працювали: середньої заробітної плати на день призову;
  • для громадян, які не працювали: прожиткового мінімуму, встановленого на день призову;

Військовослужбовцям строкової служби надається відпустка 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад.

Проходження військової служби дасть можливість розширити спектр вмінь, знань та навичок, сформувати такі якості, як почуття товариства, взаємодопомоги, толерантності. Період строкової служби дозволить знайти нових бойових, а тому надійних друзів, перевірити себе на міцність. При бажанні призовник через 3 місяці строкової служби може укласти контракт. Крім того, армія надає можливість безкоштовного навчання у військових коледжах або вищих військових навчальних закладах.

Громадяни які відслужили строкову службу, мають переваги при прийнятті на роботу в охоронні агентства, правоохоронні органи (або будь-які інші силові відомства).

Нагадаємо, наші громадяни будуть призиватися на півтора року. Для громадян з вищою освітою термін строкової служби складе 1 рік. Призиватися будуть особи чоловічої статі віком від 20 до 27 років.

В Україні передбачено два види відповідальності за порушення законодавства про військову службу – адміністративна і кримінальна:

Адміністративне покарання за неявку у військкомат застосовуються штрафні санкції, передбачені ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу настає за статтею 335 КК України і передбачає обмеження волі на строк до 3-х років.

Військовий комісар Лебединського ОМВК підполковник Р.А. Перекрестов.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *