Під контролем епізоотична ситуація зі сказу тварин

9 серпня відбулося чергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, яка діє при виконавчому комітеті Лебединської міської ради. Голова комісії Олена Кірєєва проінформувала присутніх про епізоотичну ситуацію зі сказу тварин по місту, зокрема про те, що від 30 липня 2018 року по місту накладено 1 карантин. З початку року на території Лебединської міської ради проти сказу щеплено 1028 собак та 587 котів. У Лебединському районі наразі ситуація напружена – накладено 2 карантини щодо сказу лисиць, це села Будилка і Підсулля. Цьогоріч в області спостерігається збільшення кількості випадків сказу серед тварин – 45 проти 6 минулорічних.

Звідки походить сказ? Як відомо, природнім джерелом та резервуаром збудника є червона лисиця, яка широко розселена в угіддях області. Щільність її протягом останніх років у більшості районів межує з верхньою критичною позначкою: близько особини на 1000 га угідь. Науково підтверджено, що наявність червоної лисиці від 1 особини на 1000 га угідь призводить до загострення епізоотичної ситуації зі сказом тварин. Аналіз показав очевидний ріст цієї небезпеки, а тому Держпродспоживслужбою України у 2018 році заплановано проведення осінньої кампанії зі щеплення диких м’ясоїдних проти сказу і з цією метою передбачається надходження у вересні антирабічної пероральної вакцини для дикої фауни.

Світова практика засвідчила, що метод пероральної вакцинації проявив себе як єдиний надійний засіб боротьби із розповсюдженням сказу в популяціях диких хижих тварин. Метод пероральної вакцинації є досить дороговартісним і потребує проведення робіт на достатньо великих територіях. Його успішне застосування повністю залежить від обраної стратегії, яка має враховувати особливості ландшафтів, екології та поведінки переносників сказу, швидкості закладки і одночасного охоплення значних за розміром територій. Планування таких заходів є запорукою успіху проведення пероральної імунізації диких тварин проти сказу.

У зв’язку із вищевикладеним, з метою утримання епізоотичної ситуації щодо інфекцій тварин, зокрема сказу, контрольованою та недопущення поширення цієї інфекції, членами Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії було вирішено продовжити виконання попередніх протокольних рішень щодо своєчасної та ефективної профілактики сказу тварин, а також посилити роботу щодо недопущення поширення спалахів сказу тварин, особливо посилити контроль за утриманням домашніх тварин у приватних господарствах. Було також прийнято рішення розробити та запровадити довгострокові програми профілактики сказу серед продуктивних тварин.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *