100 років боротьби: в Лебедині відкрилася фотодокументальна виставка

08 серпня 2018 року в Лебединському міському художньому музеї ім. Б.К.Руднєва відкрилася виставка «100 років боротьби: Українська революція 1917-1921», що створена за ініціативою Українського інституту національної пам’яті.

В експозиції 15 банерів та більш, ніж 250 унікальних документів та фотографій, які відтворюють атмосферу того часу та проливають світло на життя і побут звичайної людини в умовах революційних потрясінь. В простій та цікавій формі виставка розповідає історії провідників революційного руху та детально висвітлює різні аспекти творення Української державності.

Завдання виставки, як його визначили організатори – продемонструвати перебіг Української революції, визрівання політичної еліти та суспільства від ідей автономії до цілковитої незалежності, та головне – до готовності захищати цю незалежність.

За словами наукового співробітника Алли Подвезько, виставка цікава тим, що вона побудована і хронологічно і тематично. Тобто на банерах можна побачити всі етапи української революції від 1917 по 1921 рік. Це і зародження національної свідомості, піднесення та створення Української Народнної Республіки і Центральної Ради. Крім того тематичні банери досить цікаві, вони торкаються історії українського війська і символіки, освіти, культури, українських грошей.

Що стосується нашого Лебедина, то на одному із банерів є цікава фотографія, де разом з головою Центральної Ради УНР Михайлом Грушевським знаходяться видатні діячі українського мистецтва, серед яких Федір Кричевський, що народився у Лебедині та Василь Кричевський, який родом із села Ворожба, що на Лебединщині.

Більшість відвідувачів нової виставки – історики та краєзнавці. Проте, і молоде покоління проявило інтерес до виставки, яка пройшла вже, майже, половину України та побувала в сотні міст. Відкриваючи її минулого року голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович підкреслив, що Українська революція 1917-1921 років один із найважливіших для нас уроків історії, який демонструє жертовність українців у боротьбі за свободу, а разом з тим застерігає як дорого може коштувати незгода між ними. Ця думка стрижнем проходить через всю експозицію.

Поринути в історію та ближче познайомитися з виставкою «100 років боротьби: Українська революція 1917-1921» в Лебединському міському художньому музеї ім. Б.К. Руднєва можна до 16 серпня 2018 року (включно). Музей знаходиться за адресою: пл. Волі, 17, тел. 2-18-81. Графік роботи: вт.-пт.: з 08:00 до 17:15, сб. з 08:00 до 16:00. Вихідні: неділя та понеділок. Сайт музею – http://artmuseum.lebedyn.org/

Художній музей

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *