День скорботи: вшанували пам’ять жертв у Другій світовій війні

Згідно з указом Президента України, 22 червня проголошено в країні як “День скорботи і вшанування пам’яті жертв Другої світової війни в Україні”.

Хвилиною мовчання та покладанням квітів до Меморіалу Слави керманичі міста вшанували пам’ять жертв Другої світової.

Цей день встановлено на згадку про початок німецько-радянської війни, яка забрала десятки мільйонів людських життів. Скорботний список населених пунктів України, стертих з лиця землі гітлерівцями, містить понад 250 сіл.

Жертвами окупантів ставали не тільки особи, причетні до руху Опору, але й ті, хто не становив ніякої потенційної загрози режиму — діти, жінки, люди похилого віку, хворі. Справжніми конвеєрами смерті стали “робочі”, “трудові” табори, гетто і табори для військовополонених, яких в Україні налічували близько 230.

Жахливою трагедією мільйонів жителів України стала їхня примусова депортація. Усього з України до Німеччини й інших країн загарбники вивезли від 2,4 до 2,8 млн мирних громадян. Українці зі зброєю в руках внесли величезний внесок у розгром нацистської Німеччини. Під час війни кожен п’ятий українець загинув. Але це далеко не остаточні дані.

Щороку 22 червня наш народ вшановує світлу пам’ять мільйонів українців, життя яких обірвала Друга світова війна. Горем і болем вона увірвалась в кожну українську домівку, кривавою лінією пройшла через кожне серце, кожну долю.

Наш священний обов’язок – навіки зберегти пам’ять про тих, хто відстояв перемогу в тій жахливій війні, тих, хто став жертвою смертельних жорен нацизму.

Сьогодні, потерпаючи від кривавої військової агресії на сході країни, ми особливо гостро усвідомлюємо ціну свободи, миру та безпеки. Кращі сини і доньки українського народу знову, зі зброєю в руках, захищають наші кордони, нашу свободу, наш власний демократичний вибір.

Вічна пам’ять загиблим. Честь і слава живим героям!

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *