Обговорювали створення Лебединської міської об’єднаної територіальної громади (+Відео)

Сьогодні у стінах актової зали Лебединського медичного училища ім. проф. М.І.Сітенка відбулося засідання у форматі «круглого столу» з питань добровільного приєднання до територіальних громад міст обласного значення за участі заступника голови Сумської обласної державної адміністрації Миколи Подопригори, депутата обласної ради Валерія Чалого, представників Офісу реформ регіонального відділення Асоціації міст України, представників Сумського «Центру розвитку місцевого самоврядування», міського голови Олександра Бакликова, а також голови районної ради Василя Калити, голови районної державної адміністрації Віктора Химича та голів сільских рад Лебединського району.

Як відомо, 5 травня  2018 року набрав чинності  Закон  України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст  республіканського  Автономної  Республіки  Крим, обласного значення» від 03.04.2018  № 2379-VIII. Вказаним Законом територіальні громади міст обласного значення  визнаються спроможними об’єднаними територіальними громадами для випадків приєднання до них суміжних сільських, селищних громад. У зв’язку  з чим у таких громад виникла низка питань.

Заступник голови Сумської обласної державної адміністрації Микола Подопригора акцентував увагу присутніх на тому, що створення ОТГ дасть можливість по-новому розвиватися населеним пунктам, громада отримуватиме прямі субвенції на медицину, освіту, культуру, крім того, будуть значні надходження від податків, що надалі дасть можливість для розвитку територій, так як зараз більшість сільських рад є дотаційними і не мають коштів на вирішення проблем населених пунктів.

  

Міський голова Олександр Бакликов підкреслив, що об’єднання сільських рад навколо Лебедина, так як це передбачено перспективним планом, надасть реальну можливість створити фінансово спроможну об’єднану територіальну громаду, а також можливість сільським радам розвивати та розбудовувати свої населені пункти.

Під час робочої зустрічі були обговорені найактуальніші питання – представники Офісу реформ регіонального відділення Асоціації міст України та Сумського «Центру розвитку місцевого самоврядування» детально пояснили сільським головам перспективи добровільного приєднання, а також сам механізм, надали вичерпні юридичні консультації стосовно доходів та видатків бюджету створеної ОТГ.

Директор Сумського «Центру розвитку місцевого самоврядування» Олександр Хоруженко зазначив, що суть реформи децентралізації – передати більше можливостей людям порядкувати у своєму місті чи селі, зменшити необ’єктивні витрати, адже громада сама вирішує, як саме використовувати власні ресурси.

На важливості якнайшвидше сформувати об’єднану територіальну громаду з центром у місті Лебедині, аби мати перспективи подальшого розвитку наголосив депутат обласної ради Валерій Чалий.

У ході діалогу голови сільських рад мали можливість поставити питання, які їх турбують та отримати на них вичерпні відповіді, зокрема, з найбільшим острахом очільники сіл цікавились розподілом бюджетних коштів, адже існує думка, що центр все забиратиме на задоволення власних потреб. Втім, як детально пояснили представники Сумського «Центру розвитку місцевого самоврядування», це не більше, ніж міф, адже, навпаки, приєднання дасть можливість залишати власні доходи сільських рад у власному бюджеті та використовувати їх, як вважатимуть за потрібне.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *