Art-простір: “Юність” (1965)

Цимпаков Всеволод Олександрович (1903-1968)

Розмір: 101 х 64,4 см
Папір, пастель
В колекції: з 1974  року

Ім’я одеського художника Всеволода Цимпакова й сьогодні залишається оповитим загадками. Очевидно, є певний закон в природі, що вирізняє справжніх художників, відпускаючи їм за життя дуже мало благ, іноді навіть прирікаючи їх на жалюгідне існування в одному місті без права виїзду, але натомість беручи на себе відповідальність зберегти для майбутніх поколінь їх безсмертні твори.

Ще підлітком художник-початківець змусив говорити про себе, як про талановитого творця. В тринадцять років він виконав п’ятирічну програму навчання в Одеському художньому училищі, а з вісімнадцяти став постійним учасником виставок Товариства К.Костанді та Одеського художнього інституту, де продовжував своє навчання.

«Його роботи зачаровують почуття. Неможливо пройти повз якусь з них байдуже», – говорили в Одесі. Й справді, його композиції дуже природні та гармонійні у своєму рішенні, лінії плавні, округлі і нескінченні, ніяких зусиль, натиску на глядача, ніякого епатажу, лише бездоганний смак. І що прикметно – роботи його завжди матові. Всеволод Цимпаков – справжній колорист.

В 1941 році художник залишився в окупованій Одесі, за що отримав 15 років таборів. Після заслання він знов повернувся до рідного міста, де створив низку чудових натюрмортів, пейзажів та ліричних портретів, серед яких – пастельна робота «Юність».

На ній молода жінка, років вісімнадцяти, що стала для автора втіленням всіх позитивних жіночих якостей. В її образі зібрані тонкі риси обличчя, свіжість і молодість, й по справжньому непорочна ніжність. По-дитячому чарівне обличчя, що світиться добротою, легкий рум’янець, пухкі губки і русяве волосся заплетене у косу, м’які та невинні жести рук зачаровують багатьох шанувальників чистої жіночої краси.

Виконана робота в м’яких та ніжних тонах. На ній, майже відсутні чіткі лінії і контрастні переходи між кольорами, що надає їй деяку атмосферність. Художник застосовує ледве вловимі відтінки тонів, збагачує їх яскравими штрихами і лише потім розставляє акценти, такі як розгорнута книга чи годинник. Завдяки цьому сюжет твору набуває загадковості та інтимності. Цимпаков майстерно передає кожен вигин жіночого тіла, демонструючи його чарівність: елегантна лінія шиї, рук, дивовижна білизна шкіри – ніщо не ховається від очей талановитого майстра.

Фігура молодої жінки легка і витончена. При цьому, видима простота ніжно-рожевої сукні лише підкреслює її тонкий та елегантний смак в одязі. Проте, найбільше в образі юної красуні привертають увагу – її очі. В них ніжність і турбота, але одночасно з цим, і непідробний смуток за часом і юністю, що стрімко минають.

Ближче познайомитися з роботою «Юність» Всеволода Цимпакова, а також іншими роботами автора можна у шостому залі художнього музею. Лебединський міський художній музей ім. Б.К. Руднєва знаходиться за адресою: м. Лебедин, пл. Волі, 17, тел. 2-18-81. Сайт музею – http://artmuseum.lebedyn.org/

Художній музей

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *