Згадай себе… 100 років тому

Те, що ви не могли побачити, адже народилися на століття пізніше, демонструють старовинні фотографії в Лебединському міському художньому музеї ім. Б.К.Руднєва. Там, 27 квітня 2018 року, відкрилася унікальна виставка фотосвітлин кінця ХІХ – початку ХХ століття під назвою «Згадай себе… 100 років тому» із колекції члена Національної спілки фотомайстрів України Сергія Івановича Гуцана (м. Суми).

На фотографіях справжня історія міста Лебедина – в особах, пейзажах, побутових сценках. Старовинні фото, як надзвичайна подорож, що переносить нас на 100 і навіть більше років назад, і дає можливість побачити, як лебединці тоді одягалися, чим займалися, як виглядав їх побут – святковий і повсякденний. Навіть просто дивлячись на ці знімки, можна дізнатися багато нового і цікавого, говорить куратор виставки – науковий співробітник Алла Подвезько.

Всього на виставці представлено близько 30 фотографій, найстаршою із яких є фото мешканців міста Ф.Я. Петренка та Т.Л. Стеценка 1877 року. Цікавими також є фотосвітлини Наталії Василівни Кривошеєвої-Онацької (дружини засновника Сумського обласного художнього музею імені Никанора Онацького) під час навчання у Лебединській жіночій гімназії (нині – ЗОШ №1) 1907 року, фото 4-го класу Лебединської чоловічої гімназії (нині – Лебединське педагогічне училище ім. А.С. Макаренка) 1907 року, а також фото мітингу-молебню за автономію України на Торговому майдані Лебедина (серпень 1917 року).

 «Особливу цінність цим фото надає те, що деякі з них є зразками фотодокументалістики, де життя показане таким, яким воно було насправді, без прикрас. Однак, цікавими є й студійні фотографії М.Ф. Штоля, І.А. Кошембаля та І.П. Данильченка, на яких ми можемо побачити обличчя наших предків. Кожен випадок фотографування для людей того часу був подією. Тому їхнє святкове вбрання, студійні декорації допомагають нам скласти уявлення про те, яким у ті часи було розуміння краси, що хотіли герої знімків залишити у пам’яті — своїй та нащадків», – говорить Сергій Гуцан.

З об’єктивних причин поспілкуватися з авторами робіт відвідувачам музею не вдалося. Проте, завдяки розповіді Сергія Гуцана та самим знімкам, гості музею на деякий час занурилися у життя Лебедина на зламі ХІХ-ХХ століть в усьому його різноманітті. Доповнили атмосферу вражень унікальні знаряддя фотомайстрів сторічної давнини: старовинна павільйонна камера, фотоапарати «Фотокор-1», італійська фотокамера 60-х років, «Москва-5», стереоскоп (для 3-D ефекту), дагеротипи (фото надруковані на металевих пластинках), а також пісня «Стара фотографія» від ансамблю «Світанок» (керівник – Надія Деменко) лебединського педучилища та народна пісня Вікторії Чернишової.

Виставка надзвичайно цікава, і що дуже приємно, після її завершення назавжди залишиться в художньому музеї, адже вона є дарунком Сергія Гуцана до 100-річчя Лебединського міського художнього музею ім. Б.К.Руднєва, який буде відзначатися у листопаді 2018 року.

Цінність такого дару відзначили всі музейні працівники, а також почесні гості вернісажу, серед яких і перший заступник міського голови Ольга Зікєєва. Вона зауважила, що «людина без коріння – це перекотиполе. Такими людьми легко маніпулювати, адже вони не знають свого роду, історії, не знають хто вони, куди рухаються… Тому ця виставка є дуже актуальною, а світлини виступають своєрідним містком між історією Лебедина й сьогоденням». Вона також вручила Сергію Івановичу подяку міського голови «За вірне служіння мистецтву, підтримку Лебединського міського художнього музею ім. Б.К. Руднєва, визначну просвітницьку та гуманістичну діяльність».

Тепла атмосфера відкриття продовжилася невимушеним спілкуванням, під час якого кожен на виставці знайшов для себе свою фотографію. Першими це зробили учні Лебединської ЗОШ №5, які завітали на відкриття.

Ближче познайомитися з виставкою ретро-фотографій «Згадай себе… 100 років тому», гості Лебединського міського художнього музею ім. Б.К. Руднєва зможуть до 01 червня 2018 року. Знаходиться музей за адресою: пл. Волі, 17. Графік роботи: вт.-пт. з 08.00 до 17.15, в сб. з 08:00 до 16:00. Обідня перерва з 12:00 до 13:00. Вихідні: неділя та понеділок. Тел. для довідок: 2-18-81. Сайт музею – http://artmuseum.lebedyn.org

Художній музей

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *