Стан вивезення твердих побутових відходів на території міста, утримання міського сміттєзвалища та робота із зверненнями громадян на КП «Комбінат благоустрою»

26 березня під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим, розглядалося питання стану вивезення твердих побутових відходів на території міста, утримання міського сміттєзвалища, а також роботи із зверненнями громадян на комунальному підприємстві «Комбінат благоустрою». За словами директора підприємства Володимира Піщанського, вивезення і захоронення твердих побутових відходів (ТПВ) є основним завданням санітарного очищення міста і здійснюється комунальним підприємством починаючи з 02.08.1999 року. Згідно рішення конкурсної  комісії № 258 від 25.10.2017 року та Договору № 37 від 01.11.2017 р. КП «Комбінат благоустрою» визначений переможцем конкурсу на право здійснення вивезення побутових відходів спеціально обладнаними для цього транспортними засобами на території міста Лебедина.

Вивезення ТПВ проводиться сміттєвозами МАЗ 4371, ГАЗ-3309, автомобілем ГАЗ- 53, дорожньою комбінованою машиною  МАЗ 3304 і тракторами МТЗ-80 , Т- 25, ЮМЗ-6, екскаватором ЭО-2621, автонавантажувачем JСВ 535-125. ТПВ вивозяться на міське сміттєзвалище , для захоронення ТПВ на міському звалищі працює бульдозер ДЗ-42Г.

На території міста знаходиться один паспортизований полігон ТПВ, підпорядкований КП «Комбінат благоустрою». Згідно паспорту місця видалення відходів, полігон експлуатується з 1989 року. Проектний обсяг відходів складає 200 тис. тонн протягом розрахованого терміну експлуатації 12 років.  Згідно  Акту обстеження міського звалища, рішенням виконавчого комітету Лебединської міської ради  від 24.04.2013 року № 81 продовжено термін експлуатації звалища твердих побутових відходів на 15 років до 2028 року. Площа звалища складає 7.3 га (перша черга – 3,8 га; ІІ черга 3,5 га). Один котлован ТПВ заповнений, виконані відповідні заходи щодо засипки грунтом. Вісім років тому облаштовано новий котлован для захоронення ТПВ , який наразі заповнений на 35 %. Залишки відведеної під звалище площі дозволяють проводити захоронення ТПВ протягом наступних 15-20 років (3,9 га) з урахуванням можливого зростання обсягіввідходів.До полігону  є дорога з твердим покриттям.

Гострою на території міста  є потреба впровадження роздільного збору побутових відходів з подальшим сортуванням та відбором вторинної сировини, що робить можливим зменшення обсягів відходів на захоронення, повторне використання сировини. Зараз «Комбінатом благоустрою» на контейнерних майданчиках встановлено 35 контейнерів, з яких 15 шт. – котнейнери для збору полімерів (пластик, пластмаса, поліетилен) на загальну суму  80 970 грн.

 На сьогодні плата за послуги з вивезення і захоронення твердих побутових відходів нараховується на підставі затверджених тарифів.

Загальний тариф на послуги з вивезення та захоронення ТПВ з ПДВ.

  • Вивезення твердих побутових відходів сміттєвозом ГАЗ-53 від населення багатоповерхових будинків та житлових кооперативів які обслуговують населення – 4,99 грн. з одного мешканця в місяць.
  • Вивезення і захоронення твердих побутових відходів трактором для населення з будинків приватного сектору –  з одного мешканця в місяць 8,26 грн/ куб.м.
  • Вивезення і захоронення твердих побутових відходів трактором для інших організацій та приватних структур 79,75 грн/куб.м.
  • Вивезення і захоронення твердих побутових відходів сміттєвозом для госпрозрахункових організацій та приватних структур  – 77,33 грн/куб.м.
  • Вивезення твердих побутових відходів сміттєвозом для бюджетних організацій – 76,88 грн/куб.м.

Основним споживачем послуг по санітарному очищенню міста є  населення  багатоповерхових будинків, приватного сектору  та житлові кооперативи. Підприємство виконує послуги на підставі заключених договорів. З населенням багатоповерхових будинків заключено 2987 договорів, з приватним сектором заключено 1389 договорів. Протягом 2018 року планується облаштування контейнерного майданчика на вулиці Нафтовиків де будуть заключені договори з населенням приватного сектору вулиць Селищанська ,Боднівка ,Героїв Чорнобиля, Гайдара, Красовського. Також планується у другому кварталі 2018 року облаштування двох контейнерних майданчиків по вул. Першогвардійській (біля будинків №№ 100 А,100 Б).

Основні завдання КП «Комбінат благоустрою» зменшити обсяги утворення відходів та захоронення їх на полігонах і звалищах, збільшити використання ресурсно цінних компонентів ТПВ, відрегулювати тарифи та підвищити рентабельність і ефективність виробничої діяльності, покращити якість і розширити обсяги надання послуг, впровадити систему моніторингу поводження з ТПВ та покращити облік і звітність, зменшити негативний вплив ТПВ на довкілля і здоров’я населення.

Станом на 26.03.18 р. по КП «Комбінат благоустрою» від громадян міста надійшло – 26 звернень, з них знаходиться на контролі – 7.

Найчастіше люди зверталися з приводу зрізки аварійних дерев, освітлення вулиць міста, вивозу сміття з несанкціонованих звалищ, очистки доріг від снігу, регулювання кількості безпритульних тварин, ремонту колодязів; грейдерування вулиць, відведення стоків води.

Згідно затвердженого графіку проводиться особистий прийом громадян керівництвом підприємства. КП «Комбінат благоустрою» приділяє увагу селам, які підпорядковані міській раді, а саме за проханням мешканщв с.Куданівка зрізано 39 дерев на суму – 19500 грн., іннші звернення по зpiзці дерев знаходяться на контролі та будуть виконані згідно черги.

По ремонту вуличного освітлення задоволено вимоги, озвучені у 8 зверненнях громадян на суму 950 грн.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *