Координацію дій узгоджено під час протиепізоотичної комісії

7 березня відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Лебединській міській раді. Під час роботи комісії обговорювалось питання стосовно ситуації щодо африканської чуми свиней у Сумській та інших областях України, заразного вузликового дерматиту ВРХ, сказу. А також було узгоджено координацію дій стосовно недопущення занесення збудників хвороб на територію Лебединської міської ради.

Про епізоотичну ситуацію щодо африканської чуми свиней та інших гострих, хронічних інфекціях в області, Україні та світі доповів начальник Лебединського районного yпpaвлiння Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській обл. Олександр Скварча.

На сьогодні Сумська область щодо АЧС благополучна. В Україні з початку цього року виявлено 37 випадків АЧС (13 – домашні, 21 – дикі , 3 – інфіковані об’єкти) в 12 областях, у Харківській i Полтавській по 2, Чергнігівській – 1. З початку неблагополуччя (2012 рік)  було зафіксовано 348 випадків захворювання (255 – домашні, 83 – дикі, та 10 інфікованих об’ектів).

Є декілька причин, чому складається саме така ситуація, але однією із основних є ігнорування важливих елементів біозахисту (санпропускник, дезбар’єри, дезкилимки, спецодяг, спецвзуття тощо) та відсутність самоконтролю за станом біобезпеки у свинарських господарствах, за їх роботою у «закритому» режимі. Підтвердженням цього є зв’язок із дикою фауною, встановлений при проведенні епізоотичних розслідувань практично у кожному випадку АЧС в особистих господарствах громадян.

Також icнyє потенційна загроза занесения вузликового дерматиту ВРХ – з настанням тепла розпочнеться виліт кровосисних комах, які є основними переносниками збудника хвороби. Набагато легше та економічно вигідніше запобігти виникненню хвороби, ніж вживати заходів з її ліквідації. Необхідно приділити значну увагу організації та проведенню заходів щодо захисту тварин від збудника заразного вузликового дерматиту (ЗВД) ВРХ, а також зменшення або усунення ризиків виникнення хвороби. 3 цією метою протягом періоду активізації комах необхідно проводити обробку тварин інсектицидами, таким чином можна розірвати ланцюг зараження та поширення інфекції.

Відповідно до наукових висновків та аналізу епізоотичних процесів щодо вказаного захворювання, в Україні визначено загрозливою зоною щодо занесення інфекції Донецька, Луганська, Харківська, Сумська, Чернігвська, Одеська, Чернівецька, Львівська, Івано-Франківська та Закарпатська області.

У загрозливих щодо занесения ЗВД зонах уci власники тварин зобов’язані проводити обробку сприйнятливих тварин інсектицидними препаратами тривалої дії, що забезпечать їх безперервний захист впродовж періоду активності кровосисних комах. Відповідно до чинного законодавства відповідальність за здоров’я тварин покладена на їх власників, тому зараз необхідно провести закупки інсектицидів пролонгованої дії керівниками господарств, які займаються скотарством (Антифлай, Байофлай та ін.).

Худоба домогосподарств буде оброблена за рахунок державного бюджету згідно з планами, за умови повної ідентифікації та реєстрації в ЄДРТ.

Небезпеку та загрозу здоров’ю тварин i людей несуть також такі захворювання як сказ тварин, туберкульоз, лейкоз, лептоспіроз. На сьогодні в області зафіксовано 15 випадків сказу (6 – лисиць, 5 – собаки, 4 – коти), та один неблагополучний пункт по лейкозу ВРХ в ТОВ АФ «Хоружівка», с.Хоружівка, Недригайлівського р-ну.

У зв’язку з вищевикладеним та з метою утримання епізоотичної ситуації контрольованою та недопущения занесения в подальшому, Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Лебединській міській раді вирішила продовжити виконання попередніх протокольних рішень, а також сприяти поширенню інформації з питань профілактики гострих інфекційних захворювань, зокрема заразного вузликового дерматиту ВРХ, забезпечити закупівлю інсектицидів та своєчасну обробку поголів’я тварин. Було вирішено також забезпечити контроль виконавчої дисципліни відповідальних та зацікавлених осіб та проводити своєчасний аналіз та коригування виконання заходів, спрямованих на профілактику чи ліквідацію спалахів та недопущення епізоотій.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *