Звіт про роботу Білопільського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області

Сьогодні, 26 лютого відбулася апаратна нарада, яку провів міський голова Олександр Бакликов. На ній був розглянутий звіт про роботу Білопільського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області у 2017 році. Доповідала заступник начальника управління Світлана Бундюк.
Відповідно до реалізації Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року Білопільським об’єднаним управлінням (за адміністративно-територіальною одиницею м. Лебедин) за звітний період було забезпечено стабільне фінансування та своєчасну виплату пенсій, подальше реформування пенсійної системи, покращення якості обслуговування громадян, системи надання послуг, впровадження ефективних технологій адміністрування та підвищення прозорості пенсійної системи.
За 2017 рік на фінансування пенсійних виплат пенсіонерам Лебединщини за рахунок законодавчо визначених джерел було спрямовано 302,9 млн. грн. (з урахуванням часточкової виплати за січень 2018 року), що на 36,5 млн., грн. більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року.
Забезпеченість власними коштами склала майже 27%, що на 7% більше ніж в минулому році.
Протягом 2017 року управлінням забезпечено виплату пенсій та грошової допомоги з урахуванням проведених підвищень 14062 пенсіонерам у законодавчо визначені терміни, з них по місту пенсію отримують 7871 пенсіонер. Чисельність пенсіонерів має тенденцію до зменшення, зокрема за рік на 368 пенсіонерів.
У структурі пенсійних виплат найбільшу питому вагу (по місту) займають пенсії за віком – 77,7% (6116 пенсіонерів), пенсії за вислугу років та на пільгових умовах призначено 303 особам, по інвалідності – 803 особам, у зв’язку з втратою годувальника – 448 особам, інші види пенсій отримують 129 громадян та 2 особи отримують довічне грошове утримання суддів.
З початку року призначено пенсії 432 громадянам, що на 34 справи менше ніж у 2016 році. Прийнято 27 рішень про відмову у призначенні пенсії, найбільша частина з яких обумовлена відсутністю у заявників необхідного страхового чи спеціального стажу. Прийнято на облік, продовжено виплату у зв’язку з втратою годувальника та по інвалідності, переведено на отримання іншого виду пенсій 400 осіб. Здійснено 933 індивідуальних перерахунків пенсій.
Забезпечено своєчасну виплату пенсій 216 внутрішньо переміщеним особам. Виплата пенсій зазначеним особам здійснюється за матеріалами електронних пенсійних справ.
Протягом 2017 року забезпечено масові перерахунки та виплату пенсій у повному обсязі у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму з 1 травня та 1 жовтня, та осучаснених пенсій. В результаті проведених перерахунків, середній розмір пенсії пенсіонерів управління збільшився на 466 грн. 32 коп. або на 29,2 % і на 1 січня 2018 року становить 2062 грн. 34 коп.
За розмірами пенсій: 7304 пенсіонера міста (92,8% від загальної чисельності) одержують пенсію вище прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, 483 пенсіонера (6,1 %) – у розмірі прожиткового мінімуму, 84 пенсіонера (1,1%) – нижче прожиткового мінімуму (це одержувачі часток пенсій в зв’язку з втратою годувальника).
Із загальної чисельності пенсіонерів продовжують працювати 1074 пенсіонера або 13,6% від чисельності пенсіонерів міста.
За звітний період проведено масові перерахунки пенсій в автоматичному режимі:

– з 01.05.2017 року відповідно Закону України “Про Державний бюджет України на 2017 рік” (у зв’язку з підвищенням з 1 травня 2017 року рівня прожиткового мінімуму) пенсії перераховані 12930 особам або 91,9% загальної чисельності пенсіонерів, що перебували на обліку в управлінні, з них 11920 особам після перерахунку розмір пенсії збільшився. Після проведення перерахунку місячні видатки на виплату пенсій збільшилися на 759,7 тис. грн.. Середній розмір підвищення пенсій склав 63,73 грн.;

-з 01.10.2017 року в зв’язку з прийняттям Верховною Радою З жовтня Закону України   «Про   внесення   змін   до   деяких   законодавчих   актів   України   щодо підвищення   пенсій»   проведено   перерахунок   раніше   призначених   пенсії   із використанням показника середньої заробітної плати на рівні З 764,40 грн., з використанням нового розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність; з переглядом розміру пенсій достроково призначених жінкам у 55-річному віці; поновлення виплати пенсій працюючим пенсіонерам в повному розмірі    незалежно    від    факту    роботи. Даний перерахунок проведено в автоматизований спосіб. Розмір підвищення пенсій розраховано індивідуально для кожного  пенсіонера залежно  від його  заробітку,  який  він  отримував, і його страхового стажу. Підвищення отримало 10676 пенсіонерів. Середнє підвищення пенсії на склало 419,02 грн.

Однією з складових системи заходів, спрямованих на ефективне використання державних коштів, є виплата пенсій через банківські установи. Залучено до отримання пенсій в банківських установах 7547 пенсіонерів або 52,8 % від загальної кількості одержувачів пенсій.
Для забезпечення фінансовими ресурсами виплати пенсій потребує активізації роботи, спрямована на зменшення наявної заборгованості. Так, загальна заборгованості платників стягнення якої проводиться Пенсійним фондом станом на 01.01.2018 становить 212,0 тис. грн., що на 30,1 тис. грн. більше ніж на початок року.
Заборгованість з єдиного внеску по платниках міста, стягнення якої проводиться управлінням, станом на 01.01.2018 року становить 11,5 тис. грн. і обліковується за 14 ФОП.
Заборгованість по відшкодуванню витрат на доставку пільгових пенсій по платникам міста станом на 01.01.2018 року становить 169,4 тис. гри. та обліковується за підприємством ПАТ «ЛМДЕЗ Темп».
Заходами примусового стягнення охоплено 100 % наявної заборгованості.
Одним із резервів наповнення бюджету Фонду є легальна зайнятість, на даний час спеціалістом управління опрацьовано дані реєстру застрахованих осіб за листопад 2017 року які свідчать, що 108 працюючих громадянин міста отримували , зарплату в обсязі менше мінімальної. При цьому, заробітна плата керівників підприємств міста відповідає чинному законодавству. З усіма страхувальниками проводиться індивідуальна робота шодо з’ясування причин нарахування заробітної плати нижче мінімальних гарантій. В ході проведеної роботи порушників законодавства щодо мінімальних гарантій в оплаті праці не встановлено (працівники працюють неповний робочий тиждень та неповний робочий час).
Упродовж звітного періоду працівниками управління проводилася системна інформаційно-роз’яснювальна робота з висвітлення актуальних питань державної політики в галузі соціального захисту населення, забезпечувалось оперативне, доступне і змістовне інформування громадян про розвиток пенсійної системи, новації вітчизняного пенсійного законодавства. Так, у 2017 році проведено 364 заходи інформаційного характеру, в яких прийняли участь понад 5,0 тис. громадян. У друкованих виданнях опубліковано 17 статей, на місцевому радіомовленні прозвучало 35 виступи, на web-сторінках розміщено 65 повідомлень.
На особистий прийом до керівників та спеціалістів управління протягом звітного періоду звернулося 8307 громадян.
Ці та інші заходи забезпечили доступність послуг Фонду і дозволили скоротити кількість звернень до управління.
За звітний період до управління надійшло від громадян 26 письмових звернень, в т.ч. 4 через web-портал електронних послуг ПФУ. У порівнянні з відповідним періодом минулого року кількість письмових звернень громадян зменшилась на 22 звернення.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *