Призначення та надання населенню житлових субсидій за спрощеним порядком

Сьогодні, 12 лютого відбулася апаратна нарада, яку провів міський голова Олександр Бакликов. На ній було розглянуте питання: “Призначення та надання населенню житлових субсидій за спрощеним порядком”. Доповідала начальник управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Лебединської міської ради Валентина Губська.
Соціальний захист малозабезпечених родин у разі підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги забезпечується шляхом надання таким родинам державної соціальної допомоги у вигляді житлових субсидій.
Житлові субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначаються відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива (далі – Положення про призначення субсидії),  затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995р. № 848 (зі змінами та доповненнями).
Субсидія є адресною безготівковою допомогою держави малозабезпеченим сім’ям на оплату житлово-комунальних послуг. Адресний характер допомоги означає, що вона призначається конкретній сім’ї за зверненням одного з членів домогосподарства,  за місцем реєстрації.
По місту  Лебедин субсидії на житлово-комунальні послуги на 1 січня 2018 року отримували 8 397 сімей, загальна сума призначених субсидій за 2017 рік склала 91 784,5 тисяч гривень. За призначенням субсидії на тверде паливо та скраплений газ у  2017 році звернулося 347 осіб. Призначено  субсидію на  придбання твердого палива та скрапленого газу готівкою 304 сім’ям на загальну суму 925,3 тисяч гривень.
Всього за 2017 рік субсидію готівкою отримали 314 сімей на загальну суму 946,5 тисяч гривень, в тому числі за рахунок погашення заборгованості  за 2016 рік по 13 сім’ям на суму 33,5 тисяч гривень, по  3 сім’ям кошти перераховано у січні 2018 року.
Субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами, і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу.
Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців, і розраховується:
-на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня;
-на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня.
При цьому розмір субсидії на опалювальний сезон для домогосподарств, які використовують природний газ и електричну енергію для індивідуального опалення, розраховуються з 16 жовтня по 15 квітня включно.
Кожного року у травні,  після закінчення строку отримання субсидії, управлінням праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Лебединської міської ради (далі – Управління) самостійно проводиться розрахунок субсидії на наступний період для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді (крім орендарів житлового приміщення, осіб, яким субсидія була призначена за зареєстрованим місцем перебування, та осіб, які звертаються за субсидією на придбання скрапленого газу та твердого палива). Для цього Управлінням надаються запити для отримання відомостей про забезпеченість громадян житловою площею та житлово – комунальними послугами до організацій надавачів житлово – комунальних послуг,  запити про доходи громадян до ДФС та Пенсійного фонду України. Протягом десяти днів після отримання зазначеної інформації приймаються рішення про призначення (не призначення) житлової субсидії.
Субсидія для відшкодування витрат на придбання твердого палива та скрапленого газу призначається один раз на календарний рік за особистим зверненням громадян. Станом на  6 лютого 2018 року до Управління за призначенням субсидії на придбання твердого палива та скрапленого газу на 2018 рік звернулося 190 громадян.   Враховуючи визначені законодавством терміни подання податкової звітності, інформація про доходи, яка надається ДФС з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків, буде надаватись  тільки після 1 квітня 2018р., тому розрахунок субсидії буде проведено після отримання інформації про доходи громадян на запити Управління.
Положенням про призначення субсидії передбачено можливість подання заяви і декларації для призначення субсидії в електронному вигляді (у тому числі з використанням електронного цифрового підпису). Отримані таким чином заяви та декларації, у яких відсутній підпис громадянина, опрацьовуються лише після їх підпису протягом місяця. Якщо заявник не підписав заяву і декларацію в зазначений строк, мають бути подані нові заява і декларація. Протягом 2017 року до Управління надійшли і опрацьовані 4 заяви на призначення житлової субсидії в електронному вигляді.
Перерахунок субсидії в межах установленого строку її призначення без звернення громадян здійснюється у разі:
-зміни цін і тарифів на послуги;
-встановлення Кабінетом Міністрів України нового розміру частки витрат громадян на оплату послуг;
-встановлення дати початку (закінчення) опалювального періоду, що відрізняється від дати початку (закінчення) опалювального сезону, на який розраховується субсидія;
-зміни соціальних нормативів використання житлово-комунальних послуг;
-нарахування плати за централізоване опалення за відсутності засобів обліку теплової енергії з урахуванням фактичної температури зовнішнього повітря.
У зв’язку із зміною соціальних нормативів  для користування послугами з електропостачання відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409  у січні 2018 року  Управлінням проведено перерахунок діючих субсидій (в бік зменшення).
Положенням про призначення субсидії передбачено, що за підсумками опалювального сезону невикористані суми субсидії  внаслідок економного споживання енергоресурсів  повертаються  до державного бюджету. Зазначене здійснюється на підставі акта звіряння, складеного виробником/виконавцем послуг із Управлінням. Після закінчення опалювального періоду 2016 – 2017 рр.. організаціями надавачами житлово – комунальних послуг до державного бюджету  повернуто невикористаних субсидій на суму 17 863 тис. грн..
При цьому, з метою стимулювання громадян до економного споживання послуг частину невикористаної суми субсидії в еквіваленті вартості 100 куб. метрів природного газу, або в еквіваленті  150 кВт/г  електричної енергії (у разі використання їх для індивідуального опалення)  перераховуються  на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі, або виплачується через відділення поштового зв’язку. 1 листопада 2017 року управлінням було  завершено прийом заяв на повернення частини суми невикористаної субсидії за опалювальний період 2016 – 2017рр.. До управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Лебединської міської ради надійшло 4 222 заяви щодо повернення частини суми невикористаної субсидії на загальну суму 2476278 грн. Станом на 1 січня 2018 року  всім заявникам кошти повністю виплачені.
Відповідно до Положення про призначення субсидії громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг,  зобов’язані щомісячно сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії. У разі несплати відповідної вартості надання субсидії припиняється за поданням надавачів послуг. За поданням надавачів житлово-комунальних послуг у 2017 році субсидію припинено 204 сім’ям. У січні місяці 2018 року – 32  заявникам . Із них за поданням ТОВ «Сумигаз Збут» – 22 ,  КП «Водоканал» – 7,   філія «Лебединський РЕМ» – 3.
Виконавчим комітетом Лебединської міської ради затверджено склад та повноваження Комісії з розгляду питань надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, пільг для населення. До складу комісії входять представники  управління праці та соціального  захисту населення виконавчого комітету Лебединської міської ради, фінансового управління,   виконавчого комітету міської ради,  Лебединського міськрайонного центру зайнятості. Відповідно до повноважень комісія розглядає заяви громадян про призначення  субсидій, які не мають права на призначення на загальних підставах,  зокрема:
– з урахуванням кількості фактично проживаючих осіб;
– сім’ям які протягом 12 місяців перед зверненням здійснили одноразову покупку або оплатили послуги (будівництва, ремонту, мобільний зв’язок)на суму, яка перевищує 50 тисяч гривень;
– особам, які орендують житло, та в інших випадках.
Протягом 2017 року відбулося 26 засідання  комісії, по результатам яких надано дозволи для нарахування житлової субсидії 515 сім`ям.
Спеціалісти управління соціального захисту щоденно надають консультації мешканцям міста щодо умов надання субсидій за спрощеним порядком. На даний час прийом громадян проводять 2 спеціаліста.
З метою більш детального вивчення проблем населення з питань соціального захисту, управління у складі «мобільного соціального офісу» проводить виїзні прийоми громадян у селах Куданівка та Токарі. Такий прийом громадян здійснюється згідно затвердженого плану.
Згідно договору, укладеного з Лебединським міськрайонним центром зайнятості,  2 особи з числа безробітних у 2017 році були залучені на виконання оплачуваних громадських робіт. Дані особи здійснювали формування запитів в житлово-комунальні підприємства, які надають послуги, проводили роботу з архівними справами, друкували та видавали повідомлення про розмір призначених субсидій, виконували роботу кур’єрів. На травень та жовтень 2018 року заплановано також залучити 2 особи з числа безробітних на виконання оплачуваних громадських робіт.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *