«Втрачений рай» Леонтія Вішталя

08 лютого, в Лебединському міському художньому музеї ім. Б.К. Руднєва відкрилась виставка «Втрачений рай», що присвячена творчості Леонтія Вішталя (1914-2005) – одного із визначних представників українського наївного мистецтва.

Наївне мистецтво все частіше потрапляє у фокус уваги дослідників та стає джерелом натхнення для художників-професіоналів. Останнім часом «наївне» або самодіяльне мистецтво часто називають істинним, – говорить куратор виставки Алла Подвезько.

Леонтій Віштал – типовий художник-самородок, що не мав спеціальної художньої освіти, проте з самого дитинства відчував до малювання особливу пристрасть. Факти його біографії могли б стати основою захоплюючої романної оповіді, де на прикладі долі окремої людини легко простежити всю драматичну (а то й навіть трагічну) історію українського народу. Але не про це свідчить творчість митця. Вона сповнена радості й життєстверджуючого світосприйняття. А тому в своїй цілісності роботи Л. Вішталя утворюють картину чудесного раю, на превеликий жаль, втраченого сучасною людиною.

Народився Леонтій Порфирович Віштал в с. Війтівка (нині с. Родимівка Уманського району Черкаської області) 5 (18) червня 1914 року. Азам живопису навчався в домашній студії вчителя малювання Г.Турчака. Служив у Червоній Армії, закінчив Балтійське військово-морське училище. Воював на Ленінградському фронті, був учасником боротьби за зняття блокади з Ленінграду. Отримав 25 бойових нагород, та в 1946 році був заарештований та відсидів 5 років в архангельських таборах. Після звільнення оселився в Полтаві, де працював бухгалтером в управлінні хлібопродуктів.

Леонтій Віштал працював у різних жанрах: портрет, натюрморт, пейзаж. За своє творче життя написав більше 700 робіт. У кожній з них він реалізує принцип внутрішньої гармонії повсякденного існування людини – принцип,  притаманний усім «наївним» митцям, принцип, що виокремлює їх зі всієї художньо-професійної спільноти.

Л. Вішталь – маляр-самоук, який за радянських часів вважався «самодіяльним художником». Саме як «самодіяльний» він був залучений до активного мистецького життя: брав участь у творчих конкурсах, у республіканських, всесоюзних і міжнародних виставках, його роботи увійшли до музейних зібрань України. Наприклад, Полтави та Лебедина.

Варто додати, що з Лебединщиною пов’язане життя митця. Саме в с. Михайлівка він провів останні свої роки. Там же й похований. Пам’ять про талановитого майстра зберігають його близькі. Зокрема, племінник Леонтія Порфировича – Володимир Віштал, який відвідав відкриття виставки, розповів чимало цікавих фактів з його біографії.

Щодо самої виставки «Втрачений рай», то основу експозиції склали роботи Л. Вішталя із колекції члена Національної спілки фотомайстрів України Сергія Гуцана та колекції художнього музею. Всього представлено 12 натюрмортів, що вирізняються щирістю художнього вислову, піднесеним духом, безпосередністю образотворчої мови. Цікавою особливістю картин Вішталя є також тісний зв’язок з ліричною поезією та піснею.

«Колористика в натюрмортах Вішталя відіграє особливу роль в емоційному навантаженні, таким чином підсилюючи настрій картин. Проте це неможливо відчути, не побачивши самих картин» – говорить Сергій Гуцан.

Відзначила теплоту робіт та подякувала Сергію Гуцану за можливість познайомитися із творчістю Леонтія Вішталя перший заступник міського голови Ольга Зікєєва. Вона також вручила Сергію Івановичу подяку міського голови Олександра Бакликова за вірне служіння мистецтву, подвижництво, невтомний творчий пошук, а також  з нагоди  відкриття  виставки  «Втрачений рай» в Лебединському художньому музеї ім. Б.К. Руднєва.

Приємним подарунком для гостей та учасників вернісажу стало музичне вітання від учениці дитячої школи мистецтв Анастасії Андрєєвої, яка виконала на піаніно уривок із «Прилюдії» Ф.Шопенка.

Виставка «Втрачений рай» у Лебединському художньому музеї є спробою вивести «наїв» за межі традиційного «етнографічного» поля та вмістити його у більш широкий контекст розвитку вітчизняної художньої традиції. Наскільки це вдалося, можна зрозуміти після знайомства з виставкою, яка діятиме у музеї впродовж лютого-березня 2018 року. Знаходиться музей за адресою: м. Лебедин, пл. Волі, 17. Графік роботи: вт.-пт. з 08.00 до 17.15, в сб. з 08:00 до 16:00. Обідня перерва з 12:00 до 13:00. Вихідні: неділя та понеділок. Тел. для довідок: 2-18-81. Сайт – http://artmuseum.lebedyn.org/

Художній музей

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *