Зміни у законодавстві щодо звільнення деяких категорій платників від сплати ЄСВ

Законом України від 03.10.2017 № 2148-УШ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій” внесено зміни до Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообовязкове державне соціальне страхування”(далі — Закон №2464).

А саме, викладено в новій редакції частину четверту статті 4 Закону №2464, згідно з якою від сплати єдиного внеску за себе звільняються особи, зазначені у пунктах 4 та 5 частини першої цієї статті, якщо вони отримують пенсію за віком, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування (далі — Закон №1058), та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їхньої добровільної участі у системі загальнообовязкового державного соціального страхування. Відповідні зміни набирають чинності з 01 січня 2018 року.

Отже, зазначена пільга поширюється на:

– фізичних осіб – підприємців, незалежно від обраної системи оподаткування;

членів фермерського господарства, які підпадають під визначення платників єдиного внеску (якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню та інших підставах).

Умови призначення пенсії за віком визначені статтею 26 Закону №1058, а саме, досягнення віку за наявності страхового стажу тривалістю, зазначеною у частинах першій –пятій цієї статті.

Крім того, законодавством передбачено призначення пенсій за віком раніше встановленого статтею 26 Закону №1058. Це пенсії за віком на пільгових умовах, дострокові пенсії за віком та пенсії за віком зі зниженням пенсійного віку.

Отже звільнятимуться від сплати єдиного внеску на загальнообовязкове державне соціальне страхування фізичні особи — підприємці, в тому числі ті, що обрали спрощену систему оподаткування, та члени фермерського господарства, віднесені до платників єдиного внеску, які:

– отримують пенсію за віком, ( у тому числі на пільгових умовах (передбачені частинами другою та третьою статті 114, пунктом 2 розділу ХУ Прикінцеві положення Закону №1058), дострокову пенсію (передбачені частиною першою статті 115, пунктом 72 розділу ХУ Прикінцеві положення Закону №1058), зі зниженням пенсійного віку (передбачені статтею 55 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”);

– особи з інвалідністю, незалежно від отримання пенсії або соціальної допомоги;

– досягли віку, встановленого статтею 26 Закону №1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (незалежно від виду пенсії).

Зазначена пільга не поширюється на осіб, які отримують пенсію у звязку з втратою годувальника та не досягли віку, встановленого статтею 26 Закону № 1058, а також на осіб, які отримують пенсію за вислугу років та не досягли віку, встановленого статтею 26 Закону № 1058.

Умови призначення пенсій у звязку з втратою годувальника визначені статтею 36 Закону № 1058, а умови призначення пенсій за вислугу років передбачені частиною четвертою статті 114 Закону №1058 та статтею 12 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”.

Крім того, згідно з пунктом 16 розділу ХУ Прикінцеві положення Закону № 1058 положення Закону України “Про пенсійне забезпечення“ застосовується в частині визначення права на пенсію за вислугу років, які на день набрання чинності Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій” мають вислугу років та стаж, необхідні для призначення такої пенсії.

Варто зазначити, що частинами першою — третьою та п’ятою статті 26 Закону №1058 передбачено, що вік виходу для права на призначення пенсії особі залежить від тривалості страхового стажу.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *