У Лебедині запроваджується роздільне збирання побутових відходів

Відповідно до ЗУ «Про відходи» з 1 січня 2018 року забороняється захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів. На порушників відповідного законодавства накладатимуться штрафи.

Роздільне збирання побутових відходів – це метод збирання, за якими ресурсоцінні компоненти побутових відходів – папір, скло, пластик, метал – збирають окремо у спеціальні контейнери для подальшого надходження на перероблення чи повторне використання.

Потрапляючи на сміттєзвалище, відходи забруднюють навколишнє середовище – грунт, повітря, воду, – залишаючись там від декількох до сотень років, тому що природа не може їх дуже швидко самостійно переробити: папір переробляється 2-3 роки; консервна банка – 120-150 років; звичайний поліетиленовий пакет – 200 років; пластикова пляшка – 500 років; скло – більше 1000 років. В першу чергу, довкілля забруднює фільтрат – це отруйна рідина, яка проходить через усе звалище та несе із собою у підземні води забруднюючі речовини. Окрім того, у фільтраті довгий час залишаються бактерії, які спричиняють захворювання у людей. І саме страшне, що ця вода потрапляє до нас через колодязі, продукти рослинного і тваринного походження.

Часто сміття просто спалюють і при цьому виділяються токсичні гази, утворюються небезпечні хімічні сполуки, які забруднюють атмосферне повітря. Це той самий сміттєспалювальний завод. Спалювання відходів у дворах розглядається нашими законами як адміністративне правопорушення та передбачає штрафи.

Необдумане викидання відходів або їх спалювання, наносить непоправну шкоду навколишньому середовищу,а зрештою і суспільству.

 Головне правило, яке треба запам’ятати: змішані відходи – це сміття; роздільно зібрані відходи – це ресурси, тобто такий матеріал, з якого можна виробити нові корисні речі.

Отже, впровадження системи роздільного збирання сміття дозволить зменшити кількість відходів, які підлягають захороненню, сприятиме розв’язанню  екологічних, соціальних проблем та ресурсозбереженню і підвищить рентабельність сфери поводження з ТПВ.

Впровадження роздільного збирання твердих побутових відходів на території Лебединської міської ради покладено на дочірнє підприємство «Чисте місто» комунального підприємства «Комбінат благоустрою» виконавчого комітету Лебединської міської ради та управління житлово-комунального господарства Лебединської міської ради.

На даний час в нашому місті проводиться поетапне впровадження роздільного збирання побутових відходів. На першому етапі проводиться визначення об’ємів  окремих складових побутових відходів (скло, пластик, папір, тощо).  На контейнерних майданчиках багатоповерхових будинків вже встановлено окремі контейнери для роздільного збирання скла та полімерів. Тому, якщо на контейнерному майданчику, що розміщений на прибудинковій території Вашого будинку, з’явилися контейнери з написом «Скло» та «Полімери» просимо не ігнорувати їх.

Шлях до забезпечення охайного міста проходить через «мізки» мешканців цього міста. Від Вашого добросовісного ставлення до роздільного збирання побутових відходів залежить чистота та охайність нашого міста та навколишнього середовища в цілому.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *