Мистецький проект «Art-простір» (частина #26)

ПОРТРЕТ БОРИСА ГМИРІ (2002 р.)
Мордовець Андрій Микитович (1918-2006)

Розмір: 110 х 85 см
Полотно, олія
В колекції: з 2015  року

Його називали «Великим Борисом», талант – дивовижним, голос – абсолютним басом, а звукову мicію – iдeaльнoю й ніким не перевершеною донині.

Борис Гмиря – харизматична постать у світовій та українській культурі, чий духовний потенціал має загальнолюдський, глобальний масштаб. Він єдиний з надзвичайною силою інтегрував українську вокальну школу і українську музичну культуру в світовий контекст. І робив він це, живучи і працюючи в себе вдома, в Україні, а не в чужих світах.

І хоча, сьогодні голос Бориса Гмирі можна почути лише на платівках, його талант продовжує зачаровувати та надихати нові покоління молодих співаків, артистів, музикантів та художників по всьому світу. Серед них – Андрій Микитович Мордовець. Як і Гмиря, Мордовець родом із Сумщини, проте, майже все своє життя прожив на Чернігівщині, де його пам’ятають як людину глибокої і цілісної натури, закоханої у життя і мистецтво.

Майстер багато і плідно працював, тож залишив по собі великий художній спадок. В нього багато різноманітних  картин, портретів, жанрових робіт. Все своє життя він працював на натурі. Їздив  по всім куточкам України, але найбільш за все дуже любив Чернігівщину

Образи Андрія Мордовця завжди дуже життєві і переконливі. Художник досконало знав своїх героїв, їхні зовнішні риси, етнічний типаж, манери, рухи, особливості їхнього внутрішнього світу і психології. Ця безумовна достовірність образів, влучна спостережливість і оригінальна техніка становлять примітні риси обдарування Мордовця.

У своїх роботах майстер прагнув виявити й особистісні якості портретуємих. Неактивні в просторі, навіть дещо площинні на перший погляд, моделі Андрія Мордовця напрочуд виразні у ледь вловимих оком відтінках прихованого життя душі, як це ми бачимо в «Портреті Бориса Гмирі», виконаному художником на 85-му році життя. Портрет виявився настільки вдалим, що з’являється відчуття, що цю картину писала молода, повна сил людина. Настільки в ній потужний колорит, сильна енергетика та любов до життя.

Існує твердження, що «Портрет Бориса Гмирі» – це в певній мірі етапна робота чернігівського художника, у якій йому вдалося домогтися високого рівня композиційної злагодженості між головним об’єктом та складним загальним фоном картини.

На портреті митець показав нам скромну, мудру людину з почуттям власної гідності.

Поясне зображення вже не молодого чоловіка, який досяг вершини свого творчого розквіту, подане у фас, з легким нахилом вправо. Елегантний метелик на білій сорочці та концертний піджак доповнюють образ Великого оперного співака. Високе чоло, обрамлене сивіючим волоссям, підняті густі брови – увиразнюють відкритий, живий, лагідний погляд очей, спрямований на глядача.

У формах портретуємого зримо відчутна пластична енергія, що немов осяває образ зсередини. Без сумніву, Мордовцеві вдалося досягти романтичного, бентежного внутрішнього руху, показати плин зосереджених думок Великого співака. Мінливість м’якої, струмливої світлотіні ще більше підкреслює враження народження пульсуючої думки.

В надзвичайно колоритному фоні портрету присутні фольклорні елементи тисячолітньої історії України, що слугували життєдайним джерелом його генію. Тут і козак із шаблею, український рушник, гілочки калини, лелека, квіти соняха, вітряк і церква. Вони його живили, а він їх палко кохав і прославив на весь світ. Завершують побудову фону промені сонця, музичні інструменти, нотні знаки та грампластинки.

Портрет належить до кращих творів із зображенням Бориса Гмирі. Він з успіхом експонувався на виставках, в тому числі і в Сумському обласному художньому музеї, звідки був переданий у Лебедин – на батьківщину Бориса Гмирі.

Ближче познайомитися із портретом «Бориса Гмирі» роботи Андрія Мордовця можна у сьомому залі художнього музею. Лебединський міський художній музей ім. Б.К. Руднєва знаходиться за адресою: м. Лебедин, пл. Волі, 17, тел. 2-18-81.

Художній музей

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *