Мистецький проект «Art-простір» (частина #24)

НА УЗМОР’Ї (1882 р.)
Мясоєдов Григорій Григорович (1835-1911)

Розмір: 68 х 136 см
Полотно, олія
В колекції: до 1937  року

Григорій Мясоєдов – геній живопису та майстер побутового жанру. У його картинах залишилася ціла епоха, бурхлива і енергійна, час, коли формувалося нове мистецтво передвижників, створювалися полотна, що ось уже понад століття дивують своєю глибиною і тішать красою любителів живопису.

Творчість Мясоєдова зрозуміти легко. Єдиним правилом художника була пряма передача предмета або сюжету на полотно, тому його картини й викликають таке захоплення у глядача. Мясоєдов поєднав у своєму мистецтві дві головні традиції: класицизм і романтизм. За допомогою яскравої фактури він надавав формі предметів дивовижну пластичність.

Григорій Мясоєдов – один із засновників Товариства пересувних художніх виставок. Сорок років він входив до складу правління цього об’єднання і був автором першого варіанту статуту. Його творчість – це втілення основоположних принципів передвижників.

Творча спадщина художника надзвичайно багата. Серед лейтмотивів його робіт – обмануте в своїх надіях селянство, протиставлення багатих і бідних. Також Мясоєдов пише портрети, але художником-портретистом так і не став. Поряд з творами побутового жанру на його полотнах постійно присутня пейзажна тематика та морська тема Криму, тісно переплітаючись між собою.

Крим – одне з найулюбленіших місць художника. В Ялті майстер придбав землю прямо біля набережної, де збудував кілька будинків, в тому числі і свою майстерню.

Милуючись красою цього краю, Мясоєдов забував про жанрову спеціалізацію, до якої він, безсумнівно, належав, і ставав романтичним художником-пейзажистом, створюючи неперевершені морські пейзажі, серед яких «На узмор’ї» із лебединського художнього музею. Причому, пейзажі Мясоєдова отримали визнання як у публіки, так і у багатьох критиків і цінителів мистецтв. Особливо позитивно відгукувалися про кримські пейзажі П. Третьяков і В. Стасов.

В роботі «На узмор’ї» майстер ще раз демонструє як філігранно він володіє передачею сонячного світла – яскраві промені грають на воді і висвітлюють силуети відпочиваючих на березі людей. Композиція відрізняється глибиною, вона зачаровує і затягує глядача – спочатку погляд вихоплює чорний силует скелі, ретельно виписані морські хвилі, що зливаються на горизонті із безкрайою блакиттю неба, а після спрямовується вправо, де за берегом в тумані проступають кримські гори.

Полотно виглядає дуже органічно і цілісно, в ньому відчувається грунтовна академічна підготовка і безсумнівний талант живописця і рисувальника, отримані майстром під час навчання в Академії мистецтв (академік з 1870 року).

Цінність цієї картини безперечна, в першу чергу в тому, як автор любовно передав атмосферу морського берегу. Дивує і захоплює скрупульозність і точність художника в зображенні кожного елемента, кожної хвилі на морі. Коричневий і золотавий колір берега, насичена блакить моря гармонійно доповнюються ансамблем з білого, рожевого і синього кольорів неба.

У протилежність гармонії на полотнах, в особистому житті Григорію Мясоєдову не щастило. Сучасники часто згадують його прямолінійність та нестерпний характер. Можливо, саме через характер Ілля Рєпін написав з Мясоєдова Івана Грозного у своїй картині «Іван Грозний вбиває свого сина». Через нестерпний характер не склалися відносини ні з першою, ні з другою дружиною та сином Іваном, теж художником. Помер Григорій Мясоєдов 1911 року під Полтавою, де і похований поблизу свого маєтку Павленки.

Картина «На узмор’ї» Г.Г. Мясоєдова одна із небагатьох у художньому музеї, що експонується в оригінальній та надзвичайно масивній рамі. Вважається, що картина поступила до музею із приватної колекції графа В.О. Капніста, який придбав її разом з іншими полотнами під час Х виставки передвижників у1882 року.

Ближче познайомитися із картиною Григорія Мясоєдова «На узмор’ї» можна у третьому залі художнього музею. Лебединський міський художній музей ім. Б.К. Руднєва знаходиться за адресою: м. Лебедин, пл. Волі, 17, тел. 2-18-81.

Художній музей

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *