Громадське обговорення проекту «Внесення змін до генерального плану забудови міста Лебедина Сумської області на 2010-2030 роки» та Перспективного плану створення спроможних об’єднаних територіальних громад

4 липня відбулися громадські слухання по розробленій ДП УДНДІПМ «ДІПРОМІСТО» (м. Київ) проектно-вишукувальній документації «Внесення змін до генерального плану забудови міста Лебедина Сумської області на 2010-2030 роки».

Начальник відділу містобудування та архітектури Олександр Ніконенко ознайомив присутніх із проектно-вишукувальною документацією. Згідно демографічного прогнозу, виконаного інститутом демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи Національної академії наук України чисельність населення на розрахунковий строк за оптимістичним варіантом прогнозу становить 29,4 тис. осіб.

У проекті генерального плану надані пропозиції з розвитку соціальної сфери – перспективне збільшення житлового будівництва, забезпечення населення закладами обслуговування: освіти (дитячими дошкільними закладами), культури, спорту, торгівлі та харчування і т.д.

При визначенні обсягів житлового будівництва були враховані фактори: проектна чисельність населення, кількість сімей, які є на квартирному обліку міської ради та учасників АТО, які надали заяви щодо отримання земельних ділянок під індивідуальне садибне будівництво, кількість потенційних заяв від учасників АТО, зареєстрованих в управлінні праці та соціального захисту населення.

У проекті надані пропозиції щодо ряду планувальних і технічних заходів з метою охорони й оздоровлення навколишнього середовища.

Розвиток сельбищної зони передбачається за рахунок вільних від забудови міських територій. Нова садибна забудова запроектована на площі біля 330 га (на розрахунковий та позарозрахунковий строк). Найбільші житлові райони проектної садибної забудови розміщені у північній частині, два житлових райони в західній частині та в піденній частині міста, а також вибірково по місту. Крім цього, в межах міста запроектовані території багатоквартирної забудови. В районах нової багатоквартирної та садибної житлової забудови пректом передбачені дитячі дошкільні заклади, спортивні об’єкти, торгівельні заклади, заклади харчування тощо та зелені насадження загального користування.

У центральній частині міста передбачається можливість створення вільної від транспорту зони у вихідні та святкові дні по вул. Тараса Шевченка від перехрестя з площею Соборна та пл.Волі.

Також проектом пропонується житлово-громадське будівництво розмістити у відповідності до проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж міста Лебедин на 2015 рік та до територій, запропонованих до приєднання, пропонується також приєднати частину парку з меморіалом в північно-західній частині міста в районі вул. 19 серпня-Першогвардійська.

У проекті на перспективу передбачено будівництво об’їзної дороги для відводу транзитного транспорту, що рухається через місто. Проект передбачає приведення вулично-магістральної мережі до нормативних вимог. Запропонована організація нових автобусних ліній, призначених для обслуговування районів перспективної житлової забудови, а також їх зв’язку з центральною частиною міста, автостанцією та залізничним вокзалом. Виконано розрахунок потреби міста в об’єктах транспортного обслуговування з урахуванням мешканців перспективної житлової забудови.

Пропонується організація зелених насаджень загального користування (парки, сквери, бульвари) в житлових районах та створення загальноміських озеленених територій. У тому числі озеленення вздовж річки Вільшанки, створення лугопарків та лісопарків (на базі існуючих лісовкритих територій).  Передбачається організація зелених насаджень спеціального призначення в межах дії санітарних обмежень (в охоронних та санітарно-захисних зонах, на територіях з несприятливими гідро-геологічними процесами тощо).

Громадськістю міста одноголосно було схвалено проектно-вишукувальну документацію «Внесення змін до генерального плану забудови міста Лебедина Сумської області на 2010-2030 роки».

Також громадськістю міста обговорювався новий проект Перспективного плану створення спроможних об’єднаних територіальних громад Сумської області. Зокрема, більшістю було висловлено побажання створення єдиної Лебединської об’єднаної територіальної громади з центром у місті Лебедині.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *