Мистецький проект «Art-простір» (частина #19)

ДІВЧИНА НА СКЕЛІ / ЛУНА ХВИЛІ (поч ХХ ст.)
Бернштейн-Сінаєв Лев (Леопольд) Семенович (1868 – 1944)

Розмір: 74 х 35 х 25 см
Мармур
В колекції: до 1939  року

Існує твердження, шо камінь, яким би він не був, відноситься до неживої природи. Але мистецтво скульптури, яке протистоїть фундаментальним природничим законам, затято сперечається із цим твердженням. У цій суперечці його докази видаються більш переконливими. І справді, витончена різьба по мармуру геніального майстра Бернштейн-Сінаєва – що це, як не справжнє життя?

«Віртуозний скульптор та автор безсмертних творінь в мармурі і бронзі», так часто називали Бернштейн-Сінаєва із польського міста Вільно (нині – Вільнюс, Литва). Володіти скульптурним інструментом майбутній майстер навчився дуже рано. І щоб розвивати свій талант, у 14-річному віці переїздить до Парижу, де продовжує навчання у кращих скульпторів Франції Жюля Далу і Огюста Родена.

Вже скоро молодий майстер починає отримувати запрошення для участі у художніх та мистецьких виставках. До 1890 року ним були створені бюсти багатьох європейських знаменитостей: поета А. Рембо, скрипаля Л. Реньє, кардинала Ремпеля, численні символічні і жанрові скульптури, оригінальні надгробки, які високо оцінені знавцями мистецтва. Створена ним скульптура «Плаче Езра» була придбана французьким урядом і подарована музею міста Санс. У 1901 р скульптор був нагороджений орденом Почесного Легіону.

Працюючи, переважно у Франції, Берштейн-Сінаєв ніколи не поривав свої зв’язки, ні з Вільно, ні з Москвою та Петербургом, де часто працював, виконуючи численні приватні та державні замовлення. Одним, із таких було виготовлення головного фризу будівлі Музею образотворчих мистецтв імені імператора Олександра ІІІ (нині Державний музей образотворчих мистецтв ім. О.С. Пушкіна), на жаль, відхиленого Комісією.

Працюючи над державним замовленням, скульптор виконував і приватні. Серед інших робіт, в цей період ним була створена скульптура «Дівчина на скелі» або як її ще часто називають «Луна хвилі», яка сьогодні зберігається в Лебединському художньому музеї.

Виточена з мармуру, вона виглядає благородно і тендітно. Скульптура сильна своїм творчим поривом. Ліричний орбаз молодої дівчини підкорює глядача з першого погляду. Щось невловимо емоційне спостерігається в застиглих у мармурі жестах.

Поміщений на постамент у формі скелі, образ дівчини можна розглядати з різних сторін, хоча в музеї передбачена єдина точка огляду – центральна. В цій роботі Сінаєв запозичує у майстрів минулого ефект омивання образу світлом, який висвітлює скульптуру з непомітних ​​джерел так, що пластичний образ молодої дівчини на очах у глядачів перетворюється у живописний. Насправді приховане світло використовується для посилення ілюзії власного світла скульптури, відмінного від середовища, в якому знаходиться спостерігач.

Віртуозність скульптури «Дівчини на скелі», в образі якої ясно вгадуються нотки стилю італійського скульптора Канови, яким захоплювався Бернштейн-Сінаєв, та традицій великих майстрів Відродження і елліністичних моделей є основоположними елементами формування Сінаева, як художника. У той же час, здатність слідувати за реальною дійсністю і зв’язок з культурою свого часу, якої Сінаєв навчився у майстернях Далу і Родена, надають його творчості оригінальності, що складає найбільш характерну і цінну якість його майстерності. Художник ясно говорить, що його мистецтво полягає в чергуванні «творення і наслідування», «дії і споглядання».

Скульптури, як і люди, мають свою історію. Історія «Дівчини на скелі» не менш захоплююча, ніж враження від її споглядання. За однією з версій, вона прикрашала канцелярію графа Капніста в місті Лебедині, яка знаходилася у будівлі, де сьогодні розташований відділ РАЦСу. Пізніше – вона стала одним із перших експонатів художнього музею. Скульптура дуже добре зберіглася, якщо не брати до уваги пошкоджені пальці на правій нозі.

Ближче познайомитися із скульптурою «Дівчина на скелі» можна у четвертому залі художнього музею. В музеї також зберігається й інші скульптури. Лебединський міський художній музей ім. Б. К. Руднєва знаходиться за адресою: м. Лебедин, пл. Волі, 17, тел. 2-18-81.

Художній музей

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *