Легалізація робочих місць – спільний внесок у стабільне майбутнє

Більшість роботодавців нашого міста працюють в законодавчому полі, але є й ті, хто, намагаючись отримати якомога більший прибуток, ухиляються від сплати податків, використовуючи працю громадян без належного оформлення трудових відносин і пропонуючи заробітну плату «в конвертах».

Нелегальні трудові відносини не мають юридичних підстав для оплати праці та не дають працівнику право на соціальні гарантії.

Негативні наслідки отримання заробітної плати «у конверті» це  відсутність  гарантій на безпечні та здорові умови праці, гарантованого права на відпочинок та трудовий стаж, позбавлення оплати тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, допомоги по вагітності та пологам. Також такі трудові відносини не дають працівнику право на такі соціальні гарантії, як, наприклад, дотримання встановленої законодавством норми тривалості робочого часу, основну та додаткову відпустки. У разі нещасного випадку  працівник не має права на виплату допомоги у зв’язку із втратою працездатності, у випадку втрати роботи – допомоги по безробіттю, у старості – одержання гідної пенсії

Для роботодавця використання нелегальних працівників теж небезпечне. Адже він не може вимагати від працівника виконання роботи належним чином, підпорядковуватися внутрішньому трудовому розпорядку, не може покласти на нього повну або часткову матеріальну відповідальність. Лише додержання роботодавцем трудового законодавства та законодавства про зайнятість дасть змогу уникнути непорозумінь із найманими працівниками і контролюючими органами.

Легалізація робочих місць – це спільний  внесок у стабільне майбутнє, який і держава, і бізнес, і громадяни роблять вже сьогодні.  Це обов’язкова умова добробуту та підвищення рівня життя всієї країни та кожного українця.

Легалізації трудових правовідносин приведе до більшої соціальної справедливості по відношенню до найманих працівників, що є  рівноправними громадянами України і повинні користуватися всіма правами та пільгами, які держава дає своїм громадянам.

Тож, реєстрація правовідносин дає право на соціальний захист, трудові права і достойне пенсійне забезпечення кожного громадянина міста.

Управління праці та соціального захисту населення.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *