9 кроків створення ОСББ

Моя квартира скраю, я нічого не знаю… Незабаром цей вислів стане менш актуальним для мешканців багатоповерхівок, які часто забувають, що є господарями не лише окремого помешкання, а й, власне, самого будинку з усіма його комунальними клопотами. Законодавчі нововведення, котрі стосуються сфери ЖКГ, спонукатимуть власників квартир вирішити, в чиї руки віддати штурвал управління дорогоцінними квадратними метрами.
Простіше кажучи, співвласникам багатоквартирних будинків, які ще не мають ОСББ, вже необхідно визначатися з декількома питаннями: чи влаштовує їх ЖЕК, чи готові вони створити об’єднання, і кого оберуть так званим управителем свого будинку.

Сьогодні чимало говорять про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, адже за цими утвореннями – майбутнє багатоквартирного сектора ЖКГ. Процес створення ОСББ в Україні за останній рік активізувався. Та все ж жителі багатоквартирних будинків не квапляться перетворюватися з власників своєї окремо взятої та відгородженої від решти світу квартири у співвласників цілого будинку, з усіма його схильними до пошкоджень комунікаціями, дахами і безкінечними проблемами прибирання та благоустрою…

В Україні статус ОСББ визначається Законом України ,,Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку”, згідно із статтею 1 цього Закону ОСББ – це юридична особа, створюється власниками для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання неподільного та загального майна.

Під власним майном закон має на увазі квартири та приміщення нежитлового фонду, що належать кожному члену ОСББ окремо. А під спільним – підсобні та допоміжні приміщення житлового комплексу, його конструктивні елементи і внутрішньо будинкові мережі, які належать усім членам ОСББ на праві спільної або часткової власності (залежно від функціонального призначення).

Закон сьогодні дозволяє об’єднанню мешканців самому збирати внески (або квартплату) і раціонально їх використовувати.

Ідея ОСББ гарна ще й тим, що дає можливість поліпшити комфорт проживання мешканців будинку, при цьому дозволяє працювати без сплати податків, обов’язкових для підприємств – юридичних осіб, на що ЖЕК витрачає значні кошти.

Основні переваги мешканців будинку при створені ОСББ:

  • стають власниками майна та приміщень загального користування в будинку;
  • мають можливість створити власну управлінську структуру для вирішення проблеми утримання будинку;
  • мають можливість покращити фізичний стан будинку і умови проживання у ньому;
  • отримують механізм для розв’язання проблем спільного проживання у будинку;
  • мають можливість контролювати якість ремонтних робіт у будинку;
  • розширюють можливості для щоденного спілкування мешканців будинку;
  • мають реальні важелі впливу на порушників загальних домовленостей;
  • обирають підрядників для поліпшення якості утримання будинку і скорочення загальних витрат;
  • контролюють використання видатків на утримання будинку та прибудинкової території, дотацій і субсидій;
  • можуть контролювати безпеку проживання у будинку та використання прибудинкової території;
  • можуть здавати в оренду місця загального користування з метою отримання прибутку для компенсації витрат.

Управління ЖКГ

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *