Чи бути об’єднаній Лебединській громаді: в місті відбулися громадські слухання

29 липня 2016 року відбулися ініційовані міським головою Олександром Бакликовим громадські слухання щодо добровільного об’єднання територіальних громад. Обговорювалося питання створення об’єднаної територіальної громади з центром у м. Лебедин у складі 23 сільських рад.

У громадських слуханнях взяли участь члени громадської ради, депутати міської ради, депутати районної ради, посадові особи виконавчого комітету Лебединської міської ради, представники засобів масової інформації, громадських організацій, мешканці міста.

5 лютого 2015 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», який набув чинності з 4 березня 2015 року. Як вважає міський голова, прийнятий закон відкрив можливості об’єднатися у спроможні територіальні громади, здатні самостійно планувати діяльність і реалізовувати заплановане на користь своїх громад, а також нести відповідальність за прийняті рішення.

Перший заступник міського голови Ольга Зікєєва звернула увагу присутніх на основні економічні та бюджетні показники міста та перспективи, що відкриваються перед об’єднаною територіальною громадою.

4585

4584

Учасниками громадських слухань була висловлена думка, що Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» не визначено переваги для міст обласного значення. На сьогодні, Лебедин має  такі ж бюджетоутворюючі джерела, як і майбутні об’єднані громади. Із 159 об’єднаних територіальних громад переважна більшість це об’єднання сіл, кількість населення яких складає 5-6 тис. осіб.

До обговорення активно долучилися учасники громадських слухань.

Зокрема, депутат районної ради запропонував розглянути варіанти щодо об’єднання міста Лебедина не з усіма сільськими радами району, а лише з тими, що межують з нашим містом. Цю думку підтримав і в. о. голови Громадської ради міста Лебедина Володимир Кравченко: «Концепція реформи продумана не досконало, але вона потрібна. Тут не потрібно зациклюватися на своїй самодостатності, треба дивитися на перспективу. І об’єднання громад принесе свою користь. Хоча весь район – це штучна колективізація, яка нам, навряд чи потрібна. Оптимальним варіантом було б об’єднання із селами 20 кілометрової зони, як це обговорювалося на минулорічних громадських слуханнях».

4583

Протилежну думку висловив депутат районної ради Сергій Древаль, який відстоює позицію об’єднання всього району. Депутат міської ради Наталія Логвиненко вважає, що місто ще не готове до створення такої великої громади, для цього потрібен час, щоб ми змогли розвивати села, які до нас приєднаються.

Після двогодинної дискусії, на громадських слуханнях були озвучені три пропозиції щодо добровільного об’єднання громад:

1) об’єднання міста Лебедина та сіл Лебединського району в одну громаду;

2) об`єднання лише прилеглих сіл;

3) продовжити процес розвитку міста, а потім села самі зрозуміють доцільність приєднання до м.  Лебедина.

 За цими варіантами відбулося рейтингове голосування, під час якого мешканці міста Лебедина проголосували за третю пропозицію.

Перший заступник міського голови О.В. Зікєєва

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *