Необхідність щорічних профілактичних оглядів для жінок

Парадоксально, але факт: у ХХІ столітті, коли діагностичні можливості нашої медицини пішли далеко вперед, українських жінок, які помирають від раку шийки матки, не меншає. В умовах економічної нестабільності у нашої жінки просто немає часу для себе. І навіть здогадуючись про страшне захворювання, жінка воліє за краще чекати, аніж негайно звернутися до лікаря-гінеколога. А недугу можна було б попередити, проходячи “банальний”щорічний профілактичний огляд.

Як часто жінка повинна приходити на огляд до гінеколога?

Нормою вважається відвідування гінеколога, принаймні, один раз на рік. Метою онкооглядів є профілактика онкологічних захворювань та їхнє виявлення на ранніх стадіях, коли жінка не відчуває жодних симптомів захворювання.

Як правило,найчастіше на профілактичних оглядах виявляють запальні захворювання статевих органів, у тому числі—і шийки матки. Одним із поширених діагнозів є ерозія шийки матки. Це, по суті, дефект слизової оболонки шийки матки, який лікар може виявити тільки при огляді у жінок будь-якого віку. І хоч жінку може ніщо не турбує, ерозію потрібно лікувати. Бо біль чи кровомазання є пізніми симптомами, що свідчать про більш серйозні захворювання.

Лікування ерозії різне: консервативна терапія, хімічна обробка,електрокоагуляція, кріодеструкція, деструкція лазером. Проте, лише гінеколог може визначити, що потрібно тій чи іншій жінці. Причому, цей висновок він робить після проведення всіх необхідних обстежень. Іншим поширеним діагнозом є дисплазія шийки матки.

Дисплазія—це порушення диференціювання та дозрівання клітин епітелію (слизової оболонки) шийки матки.Зміни, не характерні для нормальних клітин, виявляють під час цитологічного дослідження мазків, які беруться при кожному огляді гінеколога. Крім того, — проводять кольпоскопію та біопсію тканин шийки матки. Це є передраковий стан шийки матки, який, безумовно, піддається лікуванню. Дисплазія буває трьох основних форм: легка, помірна і важка. Характерно, що і розвиток дисплазії теж не супроводжується жодною симптоматикою і скаргами пацієнток. Методи лікування дисплазії визначає лікар. Це може бути як консервативне лікування, так і кріотерапія або хірургічне лікування. Потрібно взяти за правило: до лікаря треба звертатися, коли абсолютно здоровий. Адже часто звертаються пацієнтки, яким, на жаль, уже не можна допомогти. А рак шийки матки посідає друге місце серед онкозахворювань жінок у віці 15-45 років і третє місце — серед причин їхньої смертності. Щороку такий діагноз виставляють 5 тис. жінок України у віці 40-45 років. Багато у чому це пояснюється недбалим ставленням наших жінок до свого здоров’я. Підступність даного недуга у тому, що до деякої межі хвороба розвивається і не дає про себе знати, поки не з’являються перші симптоми (виділення різної інтенсивності з домішками крові, кров’янисті виділення після статевого акту, кровомазання у жінок після припинення менструації). Тому так важливо регулярно відвідувати лікаря-гінеколога, який може виявити фонові і передракові захворювання і призначити лікування. А вчасна діагностика та лікування цих хвороб допоможуть уникнути їхнього “переродження” у рак. Якщо і діагностують рак шийки матки, на ранніх стадіях допомогти жінці значно легше. Фактори ризику раку шийки це — фонові захворювання шийки матки (цервіцити, ерозії, поліпи, папіломи, ендоцервікоз, розриви шийки матки, рубці і т. д.), а також травми шийки матки після абортів або пологів, раннє статеве життя (у 16 років і раніше),часта зміна статевих партнерів. У цей період епітелій шийки матки під дією фізичних, хімічних чи бактеріальних впливів частіше може перероджуватися. До факторів ризику також належать, безумовно, передракові стани (дисплазії).Тож, якщо жінка відчуває щонайменший дискомфорт, моя порада: зверніться до лікаря-гінеколога.

Напевне, у кожного є знайомі, які після ранньої діагностики та вчасного лікування раку чи передракового стану багато років живуть повноцінним життям. І це — вагомий аргумент, щоб не те, що не боятися огляду у лікаря-гінеколога, а разом із фахівцем слідкувати за своїм здоров’ям.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *